Vindfull jul kan skape mer ferjetrøbbel

Vinden øker på og kan skape trøbbel for ferjene over Boknafjorden flere av dagene i julen. Skal du reise i dag, bør du ikke vente for lenge.

Vinden kan skape problemer for ferjetrafikken over Boknafjorden flere dager i julen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Det er en fordel at folk kommer seg av gårde og ikke venter for lenge om de skal krysse Boknafjorden i dag, lille julaften, sier meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo til Aftenbladet.

– Nå er det litt roligere noen timer rundt midt på dagen, men vinden øker til sterk kuling og kanskje liten storm i perioder utover ettermiddagen og kvelden. Det kan skape problemer for ferjene over Boknafjorden. Vinden kommer først fra sør og dreier mot sørvest, sier Hansen.

Meteorologisk institutt har sendt ut dette OBS-varselet for Rogaland:

Fra lørdag ettermiddag til søndag morgen ventes vannstand på 60 til 70 cm over verdiene oppgitt i tidevannstabellen. Mer informasjon om tidevann og vannstand finnes på sehavnivå.no. Fra natt til lørdag ventes vindkast mellom 20–25 m/s innover land. Fredag og lørdag fremdeles vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge pga vind, snø og snøfokk.

Les også

Stengt Mortavika-kai skapte lange køer ved Mekjarvik

Les også

Hjem til jul etter fire timer i ferjekø

Torsdag ettermiddag og kveld var det store forsinkelser over Boknafjorden, og ferjene måtte gå fra reservekaien i Mekjarvik på grunn av værforholdene. Mandag formiddag var ferjene tilbake i Mortavika, men Fjord1 overvåker situasjonen fra time til time både med tanke på bølger, vindstyrke og vindretning.

Les også

Ferjene tilbake til Mortavika

Julaften er det ventet stiv og sterk kuling fra vest og sørvest, og det kan bli både regn og haglbyger med innslag av torden.

1. juledag er det ventet en liten bedring midt på dagen før det blir en ny vindøkning utover ettermiddagen og kvelden.

– Det kan bli trøblete vind over Boknafjorden, sier Hansen.

2. juledag ser ut til å bli den aller verste dagen med et stormsenter i norskehavet. Det kan gi liten storm fra sørvest som blir til full og sterk storm fra nordvest seinere på ettermiddagen og kvelden.

– Da kan det bli trøblete de fleste steder, og jeg vil råde folk til å unngå å reise 2. juledag slik det ligger an nå, sier Hansen.

Les også

Aftenbladet flere timer forsinket i dag

– Stormfull jul

Statsmeteorologene til Meteorologisk institutt har heller ingen gode nyheter om juleværet.

– Det blir iallfall en vindfull jul i Rogaland, eller kanskje jeg skal si stormfull jul, sier statsmeteorolog Justyna Wodziczko til Aftenbladet.

Hun har lite trøst å komme med til de som ønsker seg en hvit jul.

– Hvis noen savner en hvit jul, må de lenger øst for å få snø, sier Wodziczko.

– De må iallfall opp i høyden øverst i Hunnedalen, og da er du fort over i Sirdal. Jeg tror jeg kan si at det ikke blir noen hvit jul i Stavanger, sier meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo.

Det nærmeste folk kommer en hvit jul i Rogaland er et obs-varsel om vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge på grunn av vind, snø og snøfokk.

– Vinden øker på ettermiddagen lille julaften. Først blir det sørlig stiv kuling som øker til sterk kuling om kvelden, sier Wodziczko .

Været kan gi forsinkelser på ferjer, og hun anbefaler folk å følge med på nettsidene til ferjeselskaper for å sjekke eventuelle forsinkelser eller innstillinger. Over Boknafjorden fra Mortavika til Arsvågen er det Fjord1 som har ansvaret.

Trafikken mellom Tau og Stavanger og kryssingen av Høgsfjord mellom Lauvvik i Sandnes og Oanes i Forsand kan du sjekke på nettsidene til Norled. Fredag formiddag var det ikke meldt om forsinkelser eller innstillinger her.

Ingen flyproblemer

Flytrafikken har også gått som normalt uten store forsinkelser eller problemer.

– Normalt går det greit om det er kraftig vind, og det trenger ikke å bety noe for flytrafikken, sier lufthavndirektør Leif Anker Lorentzen til Aftenbladet.

Han forteller om jevnt sig av passasjerer før jul

– Dagene før jul vil vi normalt ha mye trafikk. Men trafikken i år har spredd seg mer og har fordelt seg på flere dager, sier Lorentzen.

Publisert: