Derfor trenger Siv og Erna bistand

Partiene til Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) er alene om å godta bruken av bistandsmilliarder i Norge for å håndtere flyktningkrisen.

Publisert: Publisert:

(F.v.) Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) vil trenge hjelp fra opposisjonspartier på Stortinget for å få betalt asylregningen neste år. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

33.000 asylsøkere til Norge neste år vil utløse ekstrakostnader på 9,5 milliarder. Finansieringen skaper bråk på Stortinget før partitopper møtes mandag.

Når regjeringen vil bruke 7,3 milliarder av bistandsbudsjettet i Norge, går mer enn hver femte bistandskrone (21 prosent) til flyktninghåndtering i Norge. Dette gjøres blant annet ved at nesten halvparten (4,2 milliarder) av asylregningen (9,5 milliarder) tas fra bistandsbudsjettet. Dette sender Norge inn blant verdenstoppen på bruk av bistandsmidler i eget land.

Det godtar verken KrF, Venstre, Sp, Ap, Miljøpartiet de grønne eller SV.

LES OGSÅ:

Les også

Slik skjermes Rogaland fra kutt i asylbudsjettet

KrF-leder Knut Arild Hareide mener regjeringens største innsparing er å ta fra verdens fattige og mennesker på flukt.

— Dette gjør at forhandlingene om statsbudsjettet kommer til å bli meget krevende, sier han.

— Avstanden er større enn vi trodde da vi begynte denne uken, men vi skal gjøre det vi kan for å få til en enighet. Men det kreves betydelige forandringer etter en dag som dette.

— Hvorfor er det ikke rimelig heller å bruke pengene til de som trenger det her, enn ute?

— Det er fordi nøden der ute ikke er blitt noe mindre. Jeg vil minne om hva Høyre og Frp brukte som hovedargument i vår: At vi må hjelpe der de er. Nå gjelder visst ikke det lenger.

Erna: - Feil, KrF

Statsminister Solberg (H) godtar ikke premisset:

— For det første så bidrar vi med masse, vi bidrar med 9,5 milliarder til mennesker på flukt. Å si at vi kutter på det, blir feil. Og så er det sånn at bistand til flyktninger som er i Norge, det første året er bistand til flyktninger. Det er ikke bistand til Norge, det er bistand til mennesker på flukt, sier hun til Aftenbladet.

LES MER:

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier regjeringen har tatt i bruk en velkjent mekanisme som en lang rekke land allerede bruker, inkludert Norges naboland. Roy Steffensen (Frp) sier bistandsmidlene fint kan brukes til folk på flukt.

— Når så mange nå flykter til Norge, er det naturlig å bruke noe av bistandsbudsjettet på bistand her hjemme. Dette har blitt gjort i mange andre land, også i Norge ved tidligere anledninger, sier han.

LES MER:

Les også

AS Norge får tidenes språkregning

Geir Pollestad (Sp) mener for mye tas fra bistandsbudsjettet, og at dette strider med løftet om å hjelpe mennesker der de er.

Ap-avstand: Et par milliarder

Samtidig står reduserte skattelettelser for 1,8 milliarder av ekstraregningen.

— Det er en usosial og feil prioritering, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til Aftenbladet.

— Vi mener at det er åpent for å ta deler av flyktningutgiftene fra bistand etter internasjonalt OECD-regelverk. Det har vi gjort før, men de tar for mye. En for stor del av regningen går på bistand, mens de skjermer skattekuttene.

— Så et par milliarder mindre, så er det greit?

— Ja, det bør være lavere, sier Støre.

Ap-lederen vil nå tygge på regjeringens forslåtte innstramminger i innvandrings- og asylpolitikken. Blant disse er strengere krav for å bli norsk statsborger, ikke automatisk opphold hvis søknaden ikke er behandlet innen 15 måneder, kutt i norskopplæring på asylmottak fra 250 til 175 timer, redusert støtte til beboere i asylmottak, innstramminger for familiegjenforening og -etablering og kortere skoletilbud for enslig mindreårige asylsøkere.

LES MER:

Publisert: