- Samfunnet krever veldig mye av ungdommene

Ingrid Andreassen ved Helsestasjonen for Ungdom ser en økning i ungdommer som kommer for å snakke om sin psykiske helse.

Publisert: Publisert:

Ingrid Andreassen ved Helsestasjonen for Ungdom ser en økning i ungdommer som kommer for å snakke om sin psykiske helse. Foto: Kristian Jacobsen

  • Hein Georg F. Haram
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Avdelingsleder Ingrid Andreassen ved Helsestasjonen for Ungdom i Stavanger mener at resultatene i årets ungdomsundersøkelse «Hør på meg» ikke lyver når det gjelder ungdoms psykiske helse, hvor undersøkelsen viser at utslaget er spesielt høyt i 10. klasse.

Les også

Bekymret for 10.klassingenes psykiske helse

Hun har besøk av ungdommer, både gutter og jenter, daglig.

— Foreløpig har vi ikke så mange svar på hva som topper seg slik i 10. klasse for Stavangerungdommen, sa leder for Uteseksjonen i Stavanger, Tonje Hoff da hun uttrykte bekymring for ungdoms psykiske helse.

Andreassen mener det skyldes flere ting.

Høyt forventningspress

— Forventningspresset til ungdom i dagens samfunn er spesielt høyt. Dette sørger for at ungdommene «pisker» seg selv litt ekstra i dagliglivet, og derfor lider psykisk som følger av stress. Det var mye lettere før da ungdommer som var skoletrøtte og leie kunne reise til sjøs, men slik er det ikke lenger. Samfunnet vårt er blitt et utdanningssamfunn hvor det er et sykelig press på å få jobb og skaffe seg gode utdanningsmuligheter. Samtidig viser denne undersøkelsen at ungdomsgenerasjonen tar ting på alvor og er seriøs, sier Andreassen.

Hun ser nå en endring i hvordan Stavangerungdommene tilnærmer seg spørsmålet om sin psykiske helse.

— Det er mye mer åpenhet om psykisk helse enn før, og jeg går ut ifra at det er fordi det ikke er så tabubelagt som det var før. Det er ennå lettere og ta kontakt, og vi ser en betydelig økning i ungdommer som kommer til oss for å snakke om psykiske problemer enn før. Dette er ikke fordi psykiske problemer blant ungdom er et større problem enn før, men nettopp på grunn av at det er mye lettere å snakke om det, slår Andreassen fast.

- Angst, depresjon og familiekonflikter

Og det er ofte flere grunner til at ungdommene tar kontakt med helsestasjonen.

— Ofte er det angst, depresjon og familiekonflikter som samlivsbrudd og lignende, men også overgangen fra ungdomsskole til videregående, forteller hun.

— Alle slike overganger i livet er ganske sårbare. Særlig den overgangen hvor du skal få lov til å bestemme selv. Vi har åpent i sommerferien og ser at flere har forventninger og gruer seg til slike ting, sier hun

Når ungdommer kommer til Andreassen og helsestasjonen for å snakke, har hun alltid noen gode råd å gi dem.

— Vi råder dem til å finne ut hvor de er rent psykisk og se på hvordan de skal mestre dette stresset som ofte blir forårsaket på grunn av det presset de legger på seg selv, samtidig finne måter å håndtere dette på. Dette kan gjøres ved å ta en ting av gangen, velge bort situasjoner som tapper dem for energi og å finne en balanse mellom å gjøre kjekke ting i hverdagen og legge bort skolearbeidet for en stund, sier hun.

Ikke bare jenter stresser

Tallene fra årets ungdomsundersøkelse viser også at det er dobbelt så mange jenter som gutter som bekymrer seg i dagliglivet.

Men også gutter kommer innom Andreassen og helsestasjonen for å få noen råd.

— Guttene som kommer til oss går videregående skole og det finnes en del av disse som er interessert i å snakke. Samtidig får vi inntrykk av at terskelen for å ta kontakt er høyere hos gutter, fordi de har en annen måte å mestre ting på. Dersom de er stressa bruker de kanskje mer energi på å jogge og trene for å få det ut, sier hun.

Publisert:
  1. Stavanger

Mest debattert

  1. Ryfast fortsatt gratis – Vegvesenet hever kontrakten med Tecsidel

  2. Gigantvarehuset får fortsatt ikke selge varer til biler og båter

  3. MDG på vippen i ny meningsmåling

  4. Alle grønne land blir gule - ber alle la være å reise utenlands