Lysthus hele året

Mange forlenger sommeren med et lysthus i hagen, men i familien Aarrestad brukes det hele året.

Midt i Målfrids grønne eventyrskog ligger lysthuset på 36 kvadratmeter. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Kine Haukali
Publisert: Publisert:

Midt i Målfrids grønne eventyrskog ligger lysthuset på 36 kvadratmeter. Det er i bruk hele året.

For Møyfrid var det viktig at Lysthuset ikke skulle oppleves trangt og at det skulle være lett å bevege seg både rundt bordet og langs veggene. Foto: Jonas Haarr Friestad

Lysthus_32_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

Lysthus_19_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

Lysthus_24_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad.

 1. Duket for hygge. Foto: Jonas Haarr Friestad

 2. Lysthus_99_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

 1. Fontenen fikk Møyfrid i gave fra sønnen til byggmester Preben Undheim da lysthuset ble innviet. Foto: Jonas Haarr Friestad

 2. Møyfrid og Nils Petter Aarrestad har både levende griser og nettinggriser på gården på Undheim. De sistnevnte står i hagen utenfor lysthuset. Foto: Jonas Haarr Friestad

 1. Lysthus_124_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

 2. Lysthus_122_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

 1. Lysthuset er i bruk flere kvelder i uken, året rundt. Med peis og to gassovner blir det raskt varmt i stuen, selv på vinteren. Foto: Jonas Haarr Friestad

 2. Håndmalte fat fra Syden har fått plass på veggen. Foto: Jonas Haarr Friestad

Glassansiktene er laget av svenske Mats Jonasson og fikk flytte fra boligen og ned til lysthuset da det stod klart. Foto: Jonas Haarr Friestad

Plassbygde hyller. Foto: Jonas Haarr Friestad

 1. Dette kjekke stativet ble kjøpt på Seglem i Egersund. Foto: Jonas Haarr Friestad

 2. Møyfrid har krukkemani og har mange spennende vaser og krukker i alle stiler og former. Foto: Jonas Haarr Friestad

Lysthus_81_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

Lysthus_53_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

 1. Lysthus_59_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

 2. Lysthus_49_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

Da Undheim kapell brant på 90-tallet, ble orgelpipene delt opp og solgt. Tre av dem henger på veggen i lysthuset til Møyfrid og Nils Petter- Foto: Jonas Haarr Friestad.

Lysthuset til Møyfrid og Nils Petter Aarrestad lyser opp i mørket. Foto: Jonas Haarr Friestad.

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Lengst nede på tomten på bondegården på Undheim har Møyfrid og Nils Petter Aarrestad et stort og lekkert lysthus, litt utenom det vanlige.

Herfra ser de vindmøllene på Jæren og solnedgangen i horisonten. I klarvær ser de til Nordsjøen, til tross for at avstanden i luftlinje er et par mil.

På varme sommerdager skyves de store dørene til siden, og naturen slippes inn. Resten av året sørger peisen for at lysthuset blir et lunt rom å være i, og Møyfrid og Nils Petter følger årstidene gjennom de store glassvinduene.

Lysthuset til Møyfrid og Nils Petter Aarrestad lyser opp i mørket. Foto: Jonas Haarr Friestad

Møyfrid er arkitekten bak lysthuset, godt hjulpet av byggmester Preben Undheim.— Jeg visste hvordan jeg ønsket at fasaden skulle se ut og hadde latt meg inspirere av en hytte jeg hadde sett i en bok om uterom. Preben tok utgangspunkt i dette og kom med forslag til praktiske endringer. Det var et veldig kjekt samarbeid, og vi er kjempefornøyde, roser Møyfrid.

Varmer med ved

Da lysthuset stod klart for fem år siden, ble det raskt et samlingssted for familie og venner.

— Har vi gjester, havner vi stort sett her. Da vi innviet lysthuset, hadde vi så mange gjester at vi også brukte huset og hadde telt i hagen. Men folk fant fort veien ned hit, og til slutt var det ingen igjen i huset, smiler hun.

Da lysthuset skulle bygges, fikk Møyfrid mange spørsmål. Skulle hun ikke ha strøm, isolering og varmekabler i gulvet, ettersom lysthuset skulle brukes som helårs utestue?

— Her kunne vi hatt kjøleskap, kaffetrakter og alt mulig hvis vi ville, men det ville vi ikke. Det skal være enkelt, og det var ikke aktuelt med isolering. Jeg ville ha bakerovn, og kaldt vann i springen, men mer enn det har vi ikke bruk for. Men vi spiser ofte middagen her, og gjestene får oftest servert lammelår fra lam på gården. I påsken prøvde jeg meg på kalkun i bakerovnen, og det gikk også bra. Når vi blir sittende her utover kvelden, er regelen at gjestene må ta med seg en gryte opp til huset hver gang de må på do, ler Møyfrid.

Kaffe på bål

Nils Petter lager kaffen på bålet, i gruen utenfor lysthuset.

— Kaffekjele var det ikke lett å få tak i, så den måtte jeg på gjenbruksbutikk for å få i hus, sier Møyfrid.

Nils Petter Aarrestad koker kaffen utendørs, både sommer og vinter. Foto: Jonas Haarr Friestad

Levende lys lyser opp lysthuset, og plassbygde hyller langs veggene er fylt opp med kopper og kar og små lommelykter som gjestene utrustes med når de skal gå mellom lysthuset og huset på kveldstid. Innredningen er lun og koselig, men samtidig røff. Langs gulvene står store kaktuser og andre vekster plantet i krukker av betong.— Jeg har litt fat- og krukkemani, så det har jeg mye av, erkjenner Møyfrid.

Området rundt lysthuset ser nærmest ut som en eventyrskog, med små stier og figurer. Når våren kommer for fullt, kles bakken nedenfor med et hvitt teppe av blomster som Møyfrid har plantet. Selv om lysthuset er i bruk hele året, er det helt klart høysesong om sommeren.

— I juli måned i fjor var vi her hver eneste kveld, men unntak av én dag. Men dette er i bruk flere ganger i uken hele året. Vi kan fyre opp klokken seks, så blir det fort varmt.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Nord-Jæren innfører enda strengere tiltak fra fredag

 2. To personer til sykehus etter ulykke

 3. Regjeringen trosser FHI-anbefaling: Norge dropper ikke AstraZeneca-vaksinen nå

 4. TORSDAG: Minst 76 smittede og over 1000 i karantene ved skoler og barnehager i Stavanger

 5. – Matematikken er nådeløs. Vi risikerer å ha over 100 daglige tilfeller innen kort tid

 6. Dette ble planleggings­dagen brukt til: – Jeg jobbet fra klokken 8 til 18 i går