Berner (99) og Ester (93) rører ved hjertene til folk

Engasjementet er stort på sosiale medier for at Berner Jåsund og kona Ester skal få sykehjemsplass sammen.

Berner Jåsund fyller 100 år om to uker. Hans høyeste ønske er å bo med kona Ester (93). Høyre i Sandnes vil gi ekteparet sykehjemsplass i bursdagsgave, selv om det betyr at andre må vente lenger.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Det er et helt utrolig stort engasjement for Berner og Ester på sosiale medier.

Les også

Berner (99) og Ester (93) får ikke bo sammen

Det forteller Astri Pedersen som har startet Facebook-gruppen "Ja til fast sykehjemsplass for Berner 99 år og Ester 93 år".

Over 4000 har vist sitt engasjement

2079 personer har likt denne siden inntil midt på dagen mandag.

På Aftenbladet.no har 1161 personer likt, delt og kommentert sakene om det eldre ekteparet, og på Facebook-siden "Verdig eldreomsorg" har 846 personer likt artikkelen, mens 81 personer har kommentert.

Les også

Full splid om sykehjemsplass til Berner (99) og Ester (93)

Saken om Berner som blir 100 år i april og venter på fast sykehjemsplass har skapt et voldsomt engasjement. Hans høyeste ønske er å få en sykehjemsplass sammen med kona Ester (93). De to har bodd sammen i 65 år, men er nå adskilt.

— Bruk paragraf 0 - sunn fornuft

Høyres ordførerkandidat, Thor Magne Seland, fortalte i en sak i Aftenbladet at han mente kommunen i dette tilfellet måtte bruke paragraf 0: "Det er lov å bruke vett".

Ester og Berner Jåsund sitt høyeste ønske er å få avslutte livet på samme sykehjem. Nå bor de hver for seg etter 65 år under samme tak.

"Berner og kona må få et dobbeltrom til hans 100 års-dag. Det fortjener de når livet går mot slutten," mener Seland.

Sandnes kommune på sin side har 60 eldre som står i kø for å få heldøgns omsorgsplass på sykehjem eller i bokollektiv, og kan ikke love Berner og Ester fast plass på sykehjem i 100-års gave.

— Gikk rett i hjertet mitt

— Det gikk rett i hjertet mitt da jeg så denne saken. Vi lever i et rikt land. Dette er mennesker som har bidratt til samfunnet i et langt liv. Vi må kunne takke dem på en annen måte enn å la dem vente i kø, sier Astri Pedersen.

Hun står bak nettstedet hjerteformennesket.no, og har gjennom Facebook blant annet drevet flere innsamlingsaksjoner.

Facebook-siden som hun håper skal bidra til at Berner og Ester Jåsund får sykehjemsplass, opprettet hun sist onsdag.

— Responsen har vært overveldende, sier hun. - Berner og Ester har nådd inn i hjertene til folk som har medfølelse for dem. Folk ser den høye alderen og tenker at ingen vet hvor lenge de har igjen. De må få ha den siste tiden sammen, sier Pedersen.

Hun har vært i kontakt med familien, og hun sendt meldinger til ordfører Stanley Wirak.

- Det brenner for disse nå

— Det er flott at det skal bli flere sykehjemsplasser i Sandnes fremover, men det brenner for disse nå, sier hun og er ikke redd for at det er andre som også trenger plasser som rykker bak i køen.

— Det er spesielt når Berner blir 100 år og Ester er 93. Det er nok ikke mange slike saker. Hun har pleid ham i mange år alene, og nå vil de være sammen den siste tiden. De fortjener å være trygge begge to, sier Pedersen.

Hun har ikke opplevd et lignende engasjement for andre saker hun har jobbet med.

— De får massiv støtte. Det er en enorm respons, sier Pedersen.

Publisert: