Nå kommer influensa­vaksinen. Still ekspertene spørsmål her

Risikogruppe, gravid eller helsepersonell? Hvem bør ta årets influensavaksine og hvordan påvirkes vaksineintervallene av koronavaksinen? Mandag svarte ekspertene på spørsmål.

Hygienesykepleier Anita Rognmo Grostøl (oppe til venstre), overlege Olav Lutro (oppe til høyre), smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe (nede til venstre) og smittevernoverlege Ruth Midtgarden (nede til høye) svarer på spørsmål om influensavaksine.
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

FHI har advart mot en potensielt kraftig sesong med mange syke og flere med alvorlig sykdom. Det skyldes at vi ikke har hatt noe særlig influensa her på et par år, og da er immuniteten vår mot influensa dårlig.

Men hvem bør ta influensavaksinen? Og hva hvis man nettopp har tatt dose to av koronavaksinen eller venter på dose tre? Smittevernoverlegene Lars Kåre Kleppe og Olav Lutro ved Stavanger universitetssjukehus, hygienesykepleier Anita Rognmo Grostøl, og smittevernoverlege i Stavanger kommune Ruth Midtgarden, svarte på Aftenbladet-lesernes spørsmål om årets influensavaksine.

Du lese spørsmålene her:

Festet innlegg
Nettmøtet er avsluttet
25. oktober 2021 kl 12:34Pernille Filippa Pettersen
DEL

Nettmøtet er avsluttet. Takk til alle som har stilt gode spørsmål om influensavaksinen.

Beste hilsen fra Olav Lutro, Ruth Midtgarden, Anita Rognmo Grostøl og Lars Kåre Kleppe!

Anita Rognmo Grostøl, Olav Lutro, Lars Kåre Kleppe og Ruth Midtgarden. Foto: Aftenbladet
Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet$1 Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • DEL

  Hei, om jeg har frikort (er ikke i risikogruppe) kan jeg da ta influensavaksinen gratis hos fastlege?

  Helene

  Hei, du må være i risikogruppen eller bo med en som har sterkt svekket immunforsvar eller være helsepersonell for å få vaksinen gratis selv om du har frikort

  Smittevernoverlege Ruth Midtgarden
 • DEL

  Er sunn og frisk 59 åring. Bør jeg vaksineres?

  Kirsten

  Sunn og frisk og under 65 år. Ikke anbefalt influensavaksinen. Men vær allikevel flink og ha god hoste og håndhygiene og hold deg hjemme når du er syk.

  Hygienesykepleier Anita Rognmo Grostøl
 • DEL

  Influensa vaksine og barn:

  WHO anbefaler vaksine for små barn: se link.

  Hvorfor anbefales det ikke i Norge?

  https://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/influenza/vaccination

  Maren

  Takk for spørsmålet og lenke fra WHO.

  Lenger nede i dokumentasjonen skilles det mellom hvilke grupper som prioriteres høyt og andre prioriterte grupper fra WHO. Det gjøres avveininger mellom gruppene på nasjonalt nivå.

  Noen land har dette som anbefaling og for alle vaksiner gjøres en grundig avveiing av nytte sett opp mot kostnaden for samfunnet og enkeltmennesket.

  FHI drøfter dette og har gjort en avveining på kost/nytte, litt på samme vis som vi har sett i diskusjonen om COVID-19-vaksinene.

  Smittevernoverlege Lars Kåre Selland Kleppe
 • DEL

  Jeg har barn som er født i uke 30+6. Burde han få influensavaksinen?

  Annette

  Hei,

  ja, prematurt fødte barn, spesielt de født før uke 32, som er mellom 6 måneder og fem år gamle bør få vaksine.

  Overlege Olav Lutro
 • DEL

  Hvordan kan jeg få gitt nesespray influensavaksine til mine to barn med sprøyteskrekk, uten å måtte kjøpe en hel 10-pakning?

  Kristine Byberg

  Hvis barna dine er i risikogruppen og er anbefalt vaksinen kan du gjerne ta kontakt med fastlegen din og diskutere hvilken type influensavaksine som er anbefalt til akkurat dine barn. Fastlegen vil skrive ut en resept hvis det er nesespray- versjonen dine barn skal ta.

  Hygienesykepleier Anita Rognmo Grostøl
 • DEL

  Fikk reaksjon få dager etter koronavaksine. Utslett i ansiktet. Sliter med det ennå etter 5 måneder. Har tatt prøve på sykehuset, sannsynligvis reaksjon sier de. Vil det da være noe større risiko enn normalt ved å ta influvensavaksine ?

  Harald

  Hei Influensavaksinen er en helt annen vaksine,så risikoen er liten for deg.

  Smittevernoverlege Ruth Midtgarden
 • DEL

  WHO anbefaler influensa vaksine til små barn( 6 -59 mnd) andre land som UK og USA for å Bente noen har dette i vaksinasjonsprogrammet. Hvorfor anbefaler ikke FHI dette?

  Jonny

  Hei!

  Jeg finner ikke igjen en generell anbefaling fra WHO om å gi vaksine til alle barn mellom 1 og 5 år. Noen land har dette som anbefaling og for alle vaksiner gjøres en grundig avveiing av nytte sett opp mot belastning. Ettersom barn svært sjelden får alvorlig sykdom har man falt ned på at det ikke er nyttig nok å tilby vaksine til så store grupper

  Smittevernoverlege Lars Kåre Selland Kleppe
 • DEL

  Vi har korona gående over store deler av verden. I fjor hadde vi "null" influensa. Hvorfor skulle smitten bli mer intens i år?

  Asbjørn

  Asbjørn Landsnes

  I fjor var der kontaktreduserende tiltak, i år lever vi tettere.Det er lave tall i Europa enda for influensa,men der er en del i Asia nå og vi er spent på dette.Det er derfor lurt å beskytte oss.

  Smittevernoverlege Ruth Midtgarden
 • DEL

  Har tatt influensa vaksine i mongen år trege ikkje på det. Et godt hjelpe middel 🙂🙂

  Kari Kristine Norheim

  Så bra!

  Overlege Olav Lutro
 • DEL

  Bør man ta influensavaksinen av hensyn til nær familie som er i risikogruppen (på samme måte som med koronavaksinen) eller har det ikke noe for seg?

  M

  Personer som bor sammen med (eller er tilsvarende nære) immunsupprimerte er også anbefalt vaksinen. Er man usikker på om den man er nær er i en slik risikogruppe og bør ta vaksinen kan man gjerne diskutere dette med fastlegen sin.

  Hygienesykepleier Anita Rognmo Grostøl
 • DEL

  Hei.

  Jeg ser det er flere typer influensavaksine på markedet. Noen kan gis s.c og noen i.m Kan man velge selv hvordan jeg ønsker den satt? Ser også de har nesespray av vaksinen, er den mulig å få?

  Anonym

  De ulike typene influensavaksine er anbefalt til ulike typer risikogrupper. Man bør ta den influensavaksinen som er anbefalt den risikogruppen man tilhører. Vaksinen som gis som nesespray (Fluenz Tetra) er anbefalt til barn og ungdom mellom 24 måneder til 18 år i risikogruppe.

  Hygienesykepleier Anita Rognmo Grostøl
 • DEL

  Av mine bekjente så synes eg tydelig å sjå at dei som tek influensavaksinen fast kvart år oftare er sjuke gjennom året og blir dårligare av sjukdomane. Min tanke blir då, er det ikkje uheldig å kvart år tilsette kroppen svekka virus (som vaksinen jo er?), for då lærer ikkje kroppen å håndtere 'skikkelige' virus når den blir utsatt for det?

  Anonym

  Hei, takk for interessant spørsmål. Det er ikke et enkelt svar på dette. På den ene siden har kanskje de som tar vaksine hvert år risikofaktorer, som generelt gjør dem mer utsatt for sykdom.

  For det andre, er det mange som deler oppfatningen om at det er bedre med "naturlig" immunitet gjennom gjennomgått sykdom, men det er ikke vitenskapelige bevis for dette. Hvis du er heldig og får mild sykdom vil du bli beskyttet det året mot den stammen. Imidlertid kan man ved influensasykdom bli alvorlig syk, inkludert død, så da tenker man at det er bedre å forebygge ved vaksiner enn reell smitte.

  Overlege Olav Lutro
 • DEL

  Kan eg ta influensa vaksine mandag og cellegift fredag samme veke

  Helge Ørke

  Hei Ja det kan du, anbefalingen er å få vaksiner før cellegift

  Smittevernoverlege Ruth Midtgarden
 • DEL

  Hvor stor sjanse er det for at vaksinen treffer/ virker på denne influensaen?

  Risa

  Dette er det for tidlig å si noe sikkert om, siden man har lite virusspredning her i Europa ennå.

  WHO gir råd om sammensettingen i vaksinen på bakgrunn av hva av influensavirus som sirkulerer andre steder i verden.

  Hygienesykepleier Anita Rognmo Grostøl
 • DEL

  Hei er det forskjell på influensa vaksine som settes i Apotek og den du får via Fastlegen

  Thor

  Hei

  Hei vaksinene som brukes hos fastlege og på apotek er like virksomme selv om de kan ha ulike navn

  Smittevernoverlege Ruth Midtgarden
 • DEL

  Hva koster det å ta vaksinen på fastlegekontoret?

  Grete Nilsen

  Hei, dersom du tilhører risikogruppen koster det 50 kr og dersom du har frikort er det gratis. Hører du ikke til risikogruppen vil prisen variere etter legens utgifter .

  Smittevernoverlege Ruth Midtgarden
 • DEL

  Når en går på immunmodulerende medisin og 2 doser Pfizer gir ingen antistoff, hvordan vil da influensavaksinen fungere? Vil en da være sikker på å danne antistoff mot influensa?

  Elisabet

  Hei Selv om en ikke danner antistoffer kan der være beskyttelse likevel i hukommelsen til celler som beskytter. Influensavaksinen anbefales særlig til de med nedsatt immun forsvar

  Smittevernoverlege Ruth Midtgarden
 • DEL

  Hvorfor ikke la vaksinesenterne ta seg av utrullingen på drop in? Min kone er i risikogruppen, og for henne og sikkert mange andre, er det tungvint å ta seg fri mitt på dagen for å oppsøke fastlegen. Alternativet på apoteket er mye dyrere.

  Jan Magne Forseth

  Hei I stavanger er det vanlig at fastlegene gir influensavaksine, vaksinesenteret i kommunen er opptatt med å sette korona vaksine.Mange fastlegekontor har avtalebøker for influensavaksine og noen gir i slutten av arbeidsdagen, din kone må sjekke ut med sitt fastlegekontor om det finnes en praktisk tid for henne

  Smittevernoverlege Ruth Midtgarden
 • DEL

  Når er lurest å ta influensavaksinen, siden det er begrenset hvor lenge den er virksom?

  Målfrid Østbø

  Vaksinen bør tas fra oktober til desember, altså før influensasesongen starter for fullt.

  Hygienesykepleier Anita Rognmo Grostøl
 • Lars Kåre Kleppe

  Smittevernoverlege ved Stavanger universitetssjukehus.

 • Ruth Midtgarden

  Smittevernoverlege i Stavanger kommune.

 • Anita Rognmo Grostøl

  Hygienesykepleier ved Stavanger universitetssjukehus.

 • Olav Lutro

  Smittevernoverlege ved Stavanger universitetssjukehus.

Her er fakta om influensa, symptomer, vaksinen og hvem som bør ta den:

1

Influensa

Influensa er en virusinfeksjon og går som regel over av seg selv. En sjelden gang kan imidlertid infeksjonen medføre alvorlig sykdom.

Influensa gir feber, luftveissymptomer og muskelsmerter, men går som regel over av seg selv.

Hvert år i perioden desember til april rammes befolkningen på den nordlige halvkule av influensaepidemier. Dette kalles sesonginfluensa. Vanligvis får mellom fem og ti prosent av befolkningen influensa i løpet av en vintersesong.

To typer influensavirus, type A og B, er årsak til disse epidemiene. Innimellom endrer influensavirusene seg litt, noe som kan gjøre vår immunitet mindre effektiv mot de nye virusene.

Influensa er en av de infeksjonssykdommene som bidrar til mest helsetap og dødelighet i den norske befolkningen.

Kilde: Helse Norge.

2

Symptomer

Med typisk influensa kommer symptomene brått, gjerne med feber, tørrhoste, muskelsmerter, hodepine og svekket allmenntilstand.

Mageplager er sjeldne, men diaré kan opptre, spesielt hos barn. Influensa varer oftest i sju til ti dager.

I tillegg til virussykdommen kan det oppstå komplikasjoner i form av bakterieinfeksjon med lungebetennelse, bihulebetennelse eller ørebetennelse.

Hva skal du gjøre hvis du har nyoppståtte luftveissymptomer? (fhi.no)

Omtrent 20 prosent av de som blir smittet, har få eller ingen symptomer, men de kan likevel smitte andre.

Kilde: Helse Norge.

3

Hvorfor influensavaksine?

Alle kan bli alvorlig syk av influensa, men noen risikogrupper er mer utsatt for alvorlig sykdom enn andre. Nær 1,6 million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for alvorlig influensasykdom, ifølge Folkehelseinstituttet.

Influensa kan blant annet føre til alvorlig lungebetennelse og forverring av mange kroniske sykdommer. Ved alvorlige komplikasjoner av influensa er sykehusinnleggelse nødvendig.

Årlig sesonginfluensavaksinering anbefales først og fremst til personer som risikerer alvorlig sykdom eller død hvis de blir syke med influensa (risikogrupper).

Kilde: Folkehelseinstituttet.

4

Hvem bør ta influensavaksine?

Personer i flere risikogrupper anbefale så ta influensavaksine årlig. Influensa i svangerskapet gir noe økt risiko for dødfødsel. Gravide er også mer utsatt for følgesykdommer som lungebetennelse enn andre friske kvinner. Influensa hos spedbarn kan være alvorlig. Vaksinasjon av mor under graviditeten beskytter mor under svangerskapet og gir også barnet beskyttelse mot influensa den første tiden etter fødselen.

I tillegg anbefales influensavaksine til helsepersonell og andre ansatte i helse- og omsorgstjenesten som har nær kontakt med pasienter, personer som bor med immunsupprimerte og svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser.

Kilde: Folkehelseinstituttet.

Publisert: