Slik blir Jøssingfjordsenteret

I vår ble Gustav Hultman og Erik Magnusson uteksaminert som arkitekter i Gøteborg.I ettermiddag ble de kåret som vinnere av plan— og designkonkurransen for Jøssingfjordsenteret.

Publisert: Publisert:

Gustav Hultman (t.v.) og Erik Magnusson vant arkitektkonkurransen for Jøssingfjordsenteret.

  • Hans E. H. Jacobsen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

"Helt fantastisk", sier Hultman til Aftenbladet.no om kameratenes første arkitektjobb og samtidig seier i en åpen konkurranse med 135 andre arkitektfirmaer fra 18 nasjoner.

Mens de fleste konkurrentene så for seg spektakulære bygg midt mellom den gamle kraftstasjonen og husmannsplassen Helleren, landet svenskene på et 110 meter langt bygg som en forlengelse av kraftstasjonen like nedenfor Fv 44. I den ene enden blir det kafeteria/restaurant med utsikt utover fjorden. Ellers skal besøkende kunne vandre mellom utstillinger i tre hovedplan på ramper som er slake nok for rullestolbrukere. Fasadene skal delvis forblendes med gråberg fra Titania fylt i metallkurver utenfor vindusglass. Sett innenfra skal lyset sive gjennom de små lysåpningene mellom steinene

— Forslaget var ikke så lett å forstå med det første. Men etter hvert ble vi bare mer og mer glad i det. Det eneste som gjenstår er å bygge det, hilste jurymedlem Reinhard Kropf fra Helen & Hard i Stavange og overrakte vinnersjekken på 300. 000 kroner.

De svenske arkitektene har kalt vinnerutkastet "Varde". Ikke fordi det skal toppe landskapet, men snarere fremstå som et spennende element som de selv uttrykker det overfor Aftenbladet.no.

Svenskene befarte Jøssingfjord i rene snøstormen 15. februar.

— Vi søkte ly i et av husene under Helleren og skrev i hytteboken: "Med håp om fremtidig seier", fortalte Hultmann. Og det stemte jo!

Jøssingfjordsenteret skal fremstå som et vitensenter i samarbeid med Dalane folkemuseum med vekt på geologi, bergverkshistorie og kulturhistorie. Samtidig skal senteret være base for Magma Geopark.

Selve byggingen er antatt å koste minst 60 millioner kroner.

Arkitektkonkurransen var utlyst av Dalanerådet med bistand fra Arkitektenes Landsforening.

Foruten "Varde" ble tre andre bidrag premiert: "Jøssing" fra arkitektfirmaet MAD AS på 2. plass for 200.000 kroner. "Ilmenitt" fra Davic Garcia Studio i København og "Dagbrudd" fra Atelier Oslo fikk 50.000 kroner hver. Ytterligere 8 bidrag fikk hedrende omtale.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 16-åringen stupte med hendene over hodet

  2. – Vi ønsker ikke at politikerne våre er en del av en lønnsadel

  3. Ordføreren vil lage sjau

  4. – Flyet har vore fantastisk å flyga

  5. – Ikke en kommunal oppgave å finne tomt til bygging av moské i Klepp

  6. «Firerbanden» har fått permitteringsvarsel

  1. Dalane