Fant ikke plass til de utviklingshemmede

De utviklingshemmedes organisasjon og vernepleierne fortviler over at inkluderingsminister Solveig Horne ikke fant plass til dem i sitt offentlige utvalg.

Publisert: Publisert:

- Jeg må nesten spørre statsråd Horne: Ville hun satt ned et utvalg om sykehusene våre uten at helsepersonell og pasienter var representert? spør Jens Petter Gitlesen, leder av de utviklingshemmedes største interesseorganisasjon. Foto: Siv Dolmen

  • Thomas Ergo
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

For første gang på 30 år skal et nasjonalt utvalg se bredt på problemområder innen utviklingshemmedes levekår og rettssikkerhet. Utvalget ble opprettet av regjeringen fredag. Men inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) fant ikke plass til verken Norsk forbund for utviklingshemmede (NFO) eller FO, vernepleiernes største interesseorganisasjon. De to organisasjonene er landets største representanter for brukerne og de som jobber med personer med utviklingshemming.

— Jeg er overrasket over at NFU ikke er representert i utvalget. Den viktigste profesjonen på feltet, vernepleierne, er heller ikke representert. Jeg må nesten spørre statsråd Horne: Ville hun satt ned et utvalg om sykehusene våre uten at helsepersonell og pasienter var representert? spør Jens Petter Gitlesen, leder av NFU, som har 8200 medlemmer.

Les også

Varsler kamp mot overgrep mot utviklingshemmede

— Uforståelig

— Det er merkelig at en regjering som er så opptatt av brukermedvirkning, har utelatt den mest sentrale representanten for brukerne. At Norsk forbund for utviklingshemmede ikke er med i utvalget er uforståelig, sier Geir Johannessen, som sitter i ledelsen i FO og er leder for seksjon for vernepleiere.

Han er også overrasket over at Horne ikke fant plass til noen fra FO, som representerer 9200 vernepleiere.

— Ingen av medlemmene i utvalget arbeider på tjenestenivå. Ja, det er to vernepleiere der. Men de er der fordi de er henholdsvis ordfører og jobber hos Fylkesmannen. De som faktisk utfører dette arbeidet er ikke med. Vernepleierne representerer en fagkompetanse og et nettverk et slikt utvalg kunne hatt stor nytte av.

- Hva vil dere gjøre med dette?

— Vi vil forsøke å bidra uansett. Vi har kjempet for å få dette utvalget, og for å bedre levekårene for utviklingshemmede. De er ikke gode nok. Og vi vil gjøre vårt ytterste for at utvalget kommer fram til best mulige tiltak, sier Johannessen.

Både NFU-lederen og FO-lederen mener mandater til det nasjonale utvalget er godt, og er svært glad for at utvalget endelig er på plass.

Men:

Les også

Nasjonalt utvalg skal lære av Kampen-saken

— Jeg stiller meg spørrende til om utvalgsmedlemmenes kvalifikasjoner står i forhold til mandatet, sier Jens Petter Gitlesen. FO-leder Geir Johannessen vil ikke kritisere utvalget, som ledes av Drammens-rådmann Osmund Kaldheim og blant annet har Stavanger-politiker Sissel Stenberg (Frp) som medlem.

Forgjengeren kritiserer

Organisasjonene får støtte av tidligere statssekretær i departementet Horne nå leder, Kirsti Bergstø (SV):

— Jeg er veldig glad for at dagens regjering har valgt å nedsette et offentlig utvalg. Men jeg reagerer sterkt på at de det angår mest, ikke er representert i utvalget, sier hun og sikter til de utviklingshemmede via NFU og vernepleierne via FO.

Kirsti Bergstø (SV) Foto: Sosialistisk Ungdom

— Hvis man faktisk vil ta tak i utfordringene for mennesker med utviklingshemming, må man sørge for at de som kjenner hverdagen best er representert, mener Bergstø.

Uenig i kritikken

Solveig Horne svarer via en pressekontakt fredag at utvalgets sammensetning er endelig. Flere medlemmer er anbefalt av Samarbeidsforumet av funksjonshemmede organisasjoner og Funksjonshemmedes fellesorganisasjon.

Inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) Foto: Fredrik Refvem

— Målet med utvalgets sammensetning er at de skal ha medlemmer som har forskjellig, men relevant kompetanse. Sammensetningen skal bidra til at oppgavene som ligger i mandatet skal kunne løses på en best mulig måte. Jeg mener sammensetningen vi har nå vil bidra til dette på en god måte. Jeg er glad for at NFU og FO mener mandatet er godt. Jeg vil understreke atorganisasjonene ikke sitter representert i utvalget som organisasjoner, sier Horne til Aftenbladet.

— Utvalget vil stå fritt til å innhente synspunkter og innspill fra ulike miljøer og organisasjoner. Og en referansegruppe vil også kunne komme med innspill til utvalget, opplyser Solveig Horne.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

Mest lest akkurat nå

  1. Steinar var veldig ensom. Løsningen han valgte, fikk mye større konsekvenser enn han hadde ant.

  2. Leter etter John Olav med full styrke

  3. Bryne suser mot opprykk. EIK er hektet av.

  4. Bil kjørte av veien på Ganddal

  5. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

  6. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

  1. Politikk