Eldreomsorg på hjul

Ansatte ved Tasta sykehjem vil til våren sykle rundt i Stavanger, med beboerne sittende i vogna foran. Laura Meling (89) gleder seg til å dra på tur.

Publisert: Publisert:

Tasta sykehjem har fått to rickshawer av kommunen, som skal tas i bruk når våren kommer. Laura Meling og Anbjørg Kiplesund gleder seg. Foto: Anders Fehn

  • Anette Larsen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Det er helt topp!

Laura Meling har sin første tur i den splitter nye rickshaw-sykkelen. Innendørs riktignok. Hun er bruker av dagsenteret til Tasta sykehjem, hvor hun går tre dager i uka. 89-åringen er ikke redd for å prøve ut noe nytt, og hun gleder seg til å ta en kjøretur utendørs.

— Jeg har bodd på Tasta i mange år, og det blir fint å dra til Stokkavatnet for å mate endene igjen, sier Meling med et smil.

Samarbeidsprosjekt

Rickshawen, som har sitt opphav i Asia, er enkelt sagt en vogn med to seter som blir trukket fremover. Den originale rickshawen ble dratt av en person til fots, men i senere tid har fremkomstmiddelet blitt modernisert, for eksempel ved å bruke sykler.

Anbjørg Kiplesund, leder for kultur- og frivillighetsavdelingen på sykehjemmet og leder på aktivitetsavdelingen, tok selv initiativet til å få skaffet rickshaw-syklene. Inspirert av et konsept kalt "Sykling uten alder", tok hun kontakt med Stavanger kommune for å høre om det lot seg gjennomføre.

— Jeg så en video av syklene i bruk, og jeg syntes det så artig ut. Det var et konsept jeg ville prøve ut her. Sammen med kommunen inngikk vi derfor et pilotprosjekt, der de skaffet syklene og vi skal prøve dem ut over ett år eller to, sier Kiplesund.

Nå, åtte måneder senere etter at ideen fødtes, har Tasta sykehjem fått to rickshaw-sykler fra Stavanger kommune. Sykehjemmet er klarefor opplæring i håndtering og bruk av syklene slik at betjening og frvillige er trygge når syklene skal tas i bruk.

Frisk luft

Først når våren kommer vil sykkelen bli tatt i bruk. Kiplesund har likevel mange tanker om hvordan syklene skal brukes, og hva fremkomstmiddelet kan bety for beboerne.

— Vi vil at de som bor her skal få komme seg ut, og bevege seg uten en rullator eller en rullestol, utvide bevegelsradiusen, få kjenne vinden i håret og frisk luft i ansiktet. Vi har arrangert bussturer, men det er her noe helt annet å sitte inni en buss enn det å være ute i gata, sier Kiplesund.

Hun legger til at syklene er utstyrt med en elektrisk hjelpemotor, så syklisten slipper å slite seg helt ut når beboerne vil på tur. Beboerne kan dermed få seg en lang eller kort tur.

— Flere av beboerne er oppvokst på Tasta, og for dem vil det være flott å se hjemlige trakter, og bevege seg i nærmiljøet. Mye har og forandret seg de siste årene med den enorme utbyggingen på Tasta. Dette kan vi nå ta nærmere i øyesyn fra syklene, sier Kiplesund.

Ikke bare en sykkel

Roar Børresen, leder for sykkelsatsingen i Stavanger, har troen på at pilotprosjektet kan vise folk at en sykkel ikke bare er en sykkel.

— Ved å ta i bruk syklene på et sykehjem, kan vi vise Stavanger at en sykkel kan brukes til mye mer enn å sykle til jobben. Beboerne kan bli tatt med ut på tur, for eksempel til Tasta-senteret, eller på en luftetur rundt Stokkavatnet. Det er en stor gevinst for beboerne, sier Børresen.

For Børresen er utprøvingen av rickshawene en stor sak. Han håper prosjektet vil gi positive resultater, og at det skal få virkninger i kommunen.

— Målet er at flere skal se på prosjektet som positivt, slik at syklene kan bli tatt i bruk på andre områder og i andre institusjoner. Vi håper det er et tiltak som vil spre seg i kommunen, sier Børresen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Bergingsbil rykket, men ble bedt om å snu – i mellomtiden vokste køene

  2. Kvinne fra Stavanger omkom i fallulykke i Sirdal - navnet er frigitt

  3. Kollisjon mellom syklister på Sola

  4. Nytt korona-tilfelle i Stavanger: – Var på reise i rødt land

  5. Mange døde og hundrevis av skadde i Beirut-eksplosjoner

  6. Egersund: Beboere kom seg ut av brennende leilighet

  1. Stavanger