Målet er «coffeeshop» i byen

Aksjonsformen er å plante cannabisplanter i offentlige bed. Målet er å legalisere cannabis og la Stavanger være prøveby for landets første lovlige «coffeeshop»

Publisert: Publisert:

Foto: Tor Gunnar Tollaksen

  • Tor Gunnar Tollaksen
    Journalist
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Even Ganja Helland er leder i interesseorganisasjonen Norcan – Norsk Cannabisforum. Helland regner med at han og fem-seks kolleger har plantet ut godt og vel 2000 cannabisplanter i offentlige bed i Stavanger de siste par årene.

Søndag var det ny offensiv i aksjonen, og dagen gikk med til å plante ut 400 planter, blant annet utenfor rådhuset, i byparken og i bedene ved Stavanger tinghus.

– Cannabisdebatten har sporet helt av, og dreier seg kun om rusbruken. Cannabis er et nytteprodukt og kan brukes til så mye, mye mer. Det er ufattelig mange som har nytte av cannabis til medisinsk bruk. Til industrielt bruk, som framstilling av oljer og tau, er også planten uovertruffen. Vi ser ingen saklige grunner til at cannabis er ulovlig i dag, og ønsker derfor en politisk debatt om dette, sier Ganja Helland.

Stavanger som landets første fristad

Ganja Helland mener politikerne fraskriver seg ansvar med dagens ruspolitikk, og forstår ikke hvorfor cannabis blir en del av skremselspropagandaen som benyttes.

Han er for en tilnærming til nederlandske forhold, der det skjer en kontrollert bruk av cannabis gjennom såkalte «coffeeshops».

– Vi ønsker at Stavanger kan være prøveby for et slikt opplegg, sier han.

Et steg på veien kan være å lage såkalte røykerom for cannabisbrukere i Stavanger, en modell etter sprøyterommene som er i Oslo.

– Politikerne må være villige til å prøve noen nye alternativer i ruspolitikken. I dag fungerer den ikke i det hele tatt. Ved å åpne for lovlig regulering av cannabis etter mønster fra alkoholpolitikken, tar vi også bort gleden ved det kriminelle aspektet ved bruk og anskaffelse av cannabis, mener Ganja Helland.

Interesseorganisasjonen har henvendt seg til justisdepartementet for å se på mulighetene for røykerom for cannabis i Stavanger. Foreløpig har de ikke mottatt svar.

Ukjent for kommunen

Selv om det i hele sommer har blitt satt ut planter sporadisk i offentlige bed, er aksjonen ny for Stavanger kommune.

– Dette er ukjent for meg, sier Torgeir Esig Sørensen, parksjef i Stavanger kommune.

– Jeg husker det ble satt ut en del frø for noen år siden, men jeg har ikke fått tilbakemelding om at dette er noe som skjer nå, sier han.

– Både motstandere og tilhengere av cannabis river planten opp. Men folk flest, som ikke har noe forhold til planten, bare går rett forbi uten at de vet det er cannabis. Her er også et av våre poeng med aksjonen. Planten er egentlig ikke til bry for noen, og hvorfor skal den da være ulovlig, sier Even Ganja Helland.

Politiet vil ta affære

Henriette Kvinnsland, jourhavende jurist ved Rogaland politidistrikt, sier at politiet ikke kjente til dagens aksjon med planting av cannabis.

– Å være i besittelse av cannabis er ulovlig og kan medføre straff etter legemiddelloven. Får vi vite hvem dette er, vil vi handle i forhold til det, sier Kvinnsland.

– Hva synes politiet om denne aksjonsformen?

– Vi har ikke noe til overs for at folk begår straffbare handlinger, og de må forholde seg til at dette er straffbart. At de har en annen oppfatning får være deres sak, men det må være andre måter å fremme sitt syn på enn å begå straffbare handlinger, understreker Kvinnsland.

Foto: Tor Gunnar Tollaksen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Kunder om opphørssalg: – Lureri!

  2. Jubel da køsnikere fikk 6800 kroner i bot og tre prikker i førerkortet

  3. Spontankjøpte årets dyreste hytte: – Det føles bra

  4. Danskebåten måtte avlyse fra Kristiansand

  5. Så enkelt holder Lotte (30) seg i form i ferien. Her er fire utstyrsfrie superøkter.

  6. Endelig ble han solabu