Fengselsavdeling i Stavanger blir ikke lagt ned likevel

Rusmestringsavdelingen ved Stavanger Fengsel er reddet. Det kommer fram i en skriftlig redegjørelse fra helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

FengselslederTanja Rosså Ødegård kan smile bredt. Hun slipper å legge ned rusmestringsenheten ved Stavanger Fengsel.
 • Ina Gundersen
  Ina Gundersen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det er en seier for de innsatte på enheten at de er blitt hørt, sier Tanja Rosså Ødegård, fengselsleder ved Stavanger Fengsel.

Før jul vedtok styret i Helse Stavanger flere kutt i rusbehandlingstilbudet. Blant annet ble en psykologstilling ved rusmestringsenheten ved Stavanger Fengsel kuttet. I så fall er det ikke faglig forsvarlig å opprettholde enheten, sa Ødegård til Aftenbladet.

Les også

Fengselsavdeling legges ned etter psykologkutt

Les også

Kutter rustilbud på 9,4 millioner i Stavanger

Nå ser det ut til at enheten er reddet. Det kommer fram i en skriftlig redegjørelse i Stortinget fra helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Innsatte fortvilte over psykologkutt

I rusmestringsenheten soner 14 straffedømte menn som ønsker å gjøre noe med rusproblemene sine. Ansatte og innsatte fortvilte over psykologkuttet som ble vedtatt av styret i Helse Stavanger før jul.

Thor Arvid Jøssang er en av 14 innsatte ved rusmestringsenheten ved Stavanger Fengsel.

Da Aftenbladet besøkte enheten i januar fulgte de innsatte opp:

– Vi er her fordi vi vil ha en forandring i livene våre. Å ta vekk psykologen er ødeleggende for oss som er på denne avdelingen og framtiden vår, sa Thor Arvid Jøssang.

Inntil januar hadde enheten en psykolog til stede tre-fire ganger i uka. Nå er stillingen fjernet som følge av at styret i Helse Stavanger før jul vedtok budsjettkutt på til sammen 9,4 millioner kroner innen tverrfaglig rusbehandling. Ved å kutte psykologstillingen sparer sykehusforetaket 710.000 kroner. Kuttene kommer som følge av at mer av rusbehandling heller skal kjøpes av private, ifølge et notat til styret i Helse Stavanger.

Saken førte til at politikere fra flere politiske partier reagerte sterkt. Hege Haukeland Liadal (Ap) stilte skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Bent Høie om saken.

Les også

Politikere fra flere partier reagerer kraftig på rusbehandlingskutt

Høie skriver blant annet at dersom Helse Stavanger og Stavanger Fengsel ikke blir enige om samarbeid om tilbud til innsatte, vil Helse Stavanger igjen opprette en 100 prosent stilling for psykolog for å ivareta alle oppgaver som er knyttet til rusmestringsenheten. Dette kan i så fall iverksettes i løpet av tre til seks måneder.

- Dette er kjempegode signaler. Saken er blitt satt på dagsordenen. At Helse Stavanger sier de vil følge opp og sikre et godt tilbud, er helt fantastisk. Dersom vi ikke blir enige, får vi tilbake psykologstillingen. Vi har blitt hørt og tatt på alvor i forhold til våre brukergrupper, sier Ødegård.

Reduserer ventetidene

Bent Høie understreker at bruke av private helseaktører er en viktig del av regjeringens helsepolitikk.

«Regjeringen mener at bruk av ledig kapasitet hos private er et viktig virkemiddel i arbeidet med å redusere ventetidene og øke kvaliteten og effektiviteten i den offentlige helsetjenesten. Det er en utfordring at mange pasienter venter unødvendig lenge på nødvendig behandling, også på helsetjenester der det er ledig kapasitet hos private aktører. Det er derfor stilt krav om at helseregionene må sørge for mer bruk av private aktører der dette bidrar til å redusere ventetidene på en kostnadseffektiv måte.»

Til dette sier Ap-politiker Liadal:

– Utfordringen med dagens regjering er at den motiverer til mer kjøp av de private og på den måten svekker våre offentlige juveler i helsevesenet, sykehusene. Forhåpentligvis innser Helse Stavanger at det er lurt å ansette i egen regi, uavhengig av oppfordringen fra Regjeringen å bruke mer av sine kroner utenfor sykehusene og deres tjenesteområde.

Les også

 1. Fengsel og kommune ble ikke informert om kuttene

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Helse Stavanger
 3. Helse
 4. Bent Høie
 5. Rusbehandling

Mest lest akkurat nå

 1. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 2. Eierne hjalp familie etter brann før jul, søndag brant deres eget hus

 3. Hunnedalsveien: Kraftig vind kastet buss av veien

 4. Viking signerer islandsk keeper på fireårskontrakt

 5. Viking og Berisha i gang: – Dette skal til for at jeg drar

 6. Etter 12 år i Oslo kom jeg hjem til en region som ikke finnes