Regjeringen setter tak på lederlønninger i staten

Det skal ikke være lønnsfest i staten, fastslår regjeringen, som setter et tak på den samlede lønnsveksten for 240 ledere i år.

Ledere i staten har en høyere lønnsvekst enn gjennomsnittet for folk i industrien.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Det er viktig at veksten i de statlige lederlønningene holdes på samme nivå som i arbeidslivet for øvrig, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) i en pressemelding.

For 2020 settes et tak tilsvarende frontfagsrammen for det enkelte departementsområde, det vil si at lønnsøkningen for lederne i hvert område i snitt ikke skal være høyere enn lønnsøkningen for arbeidere i konkurranseutsatt industri. Rammen for frontfaget avgjøres i lønnsoppgjøret, som startet tirsdag.

Det enkelte departement har handlingsrom til å prioritere lønnsutviklingen for sine ledere, med et samlet tak lik frontfagsrammen, understreker departementet.

Astrup skal også sette ned et utvalg som skal se på lederlønnssystemet i staten.

Mens arbeiderstakere i frontfaget hadde en gjennomsnittlig lønnsøkning på 3,2 prosent i fjor, økte lønningene for ledere innenfor statens lederlønnssystem med 3,6 prosent.

Den nye regelen vil gjelde for de 240 lederne i lederlønnssystemet, blant annet departementsråder og virksomhetsledere, som politidirektøren og skattedirektøren. Systemet dekker ikke ledere i statlig eide selskaper eller politikere, opplyser departementet.

Tall fra SSB om lønnsutviklingen for en større gruppe statlige ledere viser en enda større forskjell i lønnsutviklingen sammenlignet med vanlige arbeidstakere. Ifølge SSBs tall hadde om lag 900 toppledere og administrerende direktører i staten en lønnsøkning på hele 4,8 prosent i snitt i fjor, skriver Dagens Perspektiv.

Publisert:
 1. Lønnsoppgjør
 2. Nikolai Astrup
 3. Lønn
 4. Ledere

Mest lest akkurat nå

 1. Rekord­smitte til tross: – Det skal mye til før vi an­befaler fritids­karantene

 2. Arbeidsulykke i Sandnes

 3. Prinsesse Ingrid Alexandra får foto av Jærkysten i myndighets­gave

 4. Har jobbet i Viking – blir ny daglig leder i Bryne

 5. Betalte 30.000 kroner for verdiløst teppe

 6. Rogfast kan bli utsatt to år: Mange vil bygge tunnelen nordover fra Randaberg