Regjeringen setter tak på lederlønninger i staten

Det skal ikke være lønnsfest i staten, fastslår regjeringen, som setter et tak på den samlede lønnsveksten for 240 ledere i år.

Ledere i staten har en høyere lønnsvekst enn gjennomsnittet for folk i industrien.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Det er viktig at veksten i de statlige lederlønningene holdes på samme nivå som i arbeidslivet for øvrig, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) i en pressemelding.

For 2020 settes et tak tilsvarende frontfagsrammen for det enkelte departementsområde, det vil si at lønnsøkningen for lederne i hvert område i snitt ikke skal være høyere enn lønnsøkningen for arbeidere i konkurranseutsatt industri. Rammen for frontfaget avgjøres i lønnsoppgjøret, som startet tirsdag.

Det enkelte departement har handlingsrom til å prioritere lønnsutviklingen for sine ledere, med et samlet tak lik frontfagsrammen, understreker departementet.

Astrup skal også sette ned et utvalg som skal se på lederlønnssystemet i staten.

Mens arbeiderstakere i frontfaget hadde en gjennomsnittlig lønnsøkning på 3,2 prosent i fjor, økte lønningene for ledere innenfor statens lederlønnssystem med 3,6 prosent.

Den nye regelen vil gjelde for de 240 lederne i lederlønnssystemet, blant annet departementsråder og virksomhetsledere, som politidirektøren og skattedirektøren. Systemet dekker ikke ledere i statlig eide selskaper eller politikere, opplyser departementet.

Tall fra SSB om lønnsutviklingen for en større gruppe statlige ledere viser en enda større forskjell i lønnsutviklingen sammenlignet med vanlige arbeidstakere. Ifølge SSBs tall hadde om lag 900 toppledere og administrerende direktører i staten en lønnsøkning på hele 4,8 prosent i snitt i fjor, skriver Dagens Perspektiv.

Publisert:
 1. Lønnsoppgjør
 2. Nikolai Astrup
 3. Lønn
 4. Ledere

Mest lest akkurat nå

 1. 187 evakuert fra «Johan Castberg» på Stord: – Alle er gjort rede for

 2. E39: Neppe tre felt på deler av ny europavei sørover

 3. Sommerfull Vågen mintes Daniel Svela

 4. Spår store endringer i friidretten. Det kan være dårlig nytt for Jakob Ingebrigtsen

 5. Ferje har tek­nisk trøb­bel – Fjord1 innstiller flere av­ganger over Bokna­fjorden

 6. Denne gang vil finværet vare - og til helgen blir det varmere