Hedret syv livreddere

Sandnes-ordfører Stanley Wirak og Sola-ordfører Tom Henning Slethei hedret sammen med Norges Livredningsselskap onsdag syv personer på Sandnes rådhus.

Sola-ordfører, Tom Henning Slethei (t.v) og Sandnes-ordfører Stanley Wirak (t.h) hedret sammen med Norges Livredningsselskap syv personer etter fire ulike heltedåder i 2019. F.v: Tom Henning Slethei, Tine Selmer Cruickshank, Ola Lura Vaaland, Kåre Norheim, Rabia Naji, Reidar Nesheim, Arnvid Brustveit (Norges livredningsselskap), Knut-Erik Lunden, Peder Særheim, Geir Fuhr og Stanley Wirak. Foto: Jon Ingemundsen

 • Håkon Jonassen Norheim
  Håkon Jonassen Norheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Hvordan føles det å redde livet til en person?

Det vet blant annet Ola Lura Vaaland. Den 13. mars i år skjedde det en dramatisk hendelse i Storåna i Sandvedparken i Sandnes. En fire år gammel gutt falt ut i vannet. På samme tid var Ola Lura Vaaland ute og gikk tur sammen med samboer og deres fire måneder gamle sønn. Da han hørte moren til gutten rope på hjelp, løp hun bort til åna og fikk kommet seg ut i. Etter en strabasiøs redning fikk han gutten opp på land.

Ved hjelp av en eldre mann, fikk han så gutten opp fra skråningen fra åna. Men gutten var livløs. Vaaland satte i gang hjerte- og lungeredning.

Det vet også Sykepleieren Tine Selmer Cruickshank, som hørte ropene fra sin bolig i nærheten. Hun løp ned og overtok hjerte- og lungeredningen da Ola begynte å bli sliten. Etter noen runder fikk hun start på hjertet til den fire år gamle gutten.

Flere heltedåder

Kåre Norheim vet det også, som den 27. august varslet redningsenhetene via sin VHF-radio da han så en båt kantre ute på havet og med det bidro til å redde en 70 år gammel mann og hans sønn.

Og Geir Fuhr, Peder Særheim og Knut-Erik Lunden, som også den 27. august reddet to personer i 70-årene på Hellestøstranden.

Det samme gjør Rabia Naji (26), som den 29. juli i år reddet opp en voksen ved Siriskjæret i Stavanger. Naji stod på kaien, og så en uheldig mann ute på sjøen som hadde kantret med sin båt. Han hoppet da ut i sjøen, og kom mannen til unnsetning.

Alle sammen fikk de hedersbevisning fra Norges Livredningsselskap på rådhuset i Sandnes, onsdag. Hedersbevisningen ble delt ut av Sandnes-ordfører Stanley Wirak og Sola-ordfører Tom Henning Slethei. Hele seks av de syv var bosatt i Sandnes. Den siste var bosatt i Sola.

Publisert:
 1. Tom Henning Slethei
 2. Stanley Wirak
 3. Sandvedparken
 4. Sandnes
 5. Sola

Mest lest akkurat nå

 1. Disse korona­reglene gjelder nå

 2. Kan man bestille en pizza på deling for å få drikke øl? Her er forklaring på skjenkereglene.

 3. 90 smittet i russeutbruddet i distriktet

 4. Vi er uenige om mye, men enige om dette: Påstanden til Gjems-Onstad er grov og den er feil

 5. Aftenbladets tabelltips: Dette bildet forteller hva som blir en stor utfordring for Viking i år

 6. Er du fornøyd med bredbåndet ditt? Nå kan det bli endringer.