Reinert Kverneland vil gå av som ordfører i Time

Reinert Kverneland er kjent som en aktiv og ivrig ordfører i Time. Her er han fotografert etter åpningen av Jærdagen i fjor.

Han ble i flere valg den mest populære politikeren på Jæren. Nå har Reinert Kverneland (H) søkt om fritak for alle politiske verv ut perioden.

 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det opplyste ordføreren selv i dag, tirsdag, rett etter møtet i formannskapet, der store saker som legevakt for Jæren og datasenter på Kalberg sto på kartet.

– Jeg gjør dette i samråd med min lege, sa ordføreren.

Han hadde helst sett at alt hadde foregått i stillhet, men mente det var rett å gå ut med noe nå.

– Men det er jo ikke akkurat en kjekk dag. Jeg har hatt et langt politisk liv og opplevd mye, sa han.

Det skal etter det Aftenbladet vet ikke dreie seg om en livstruende sykdom. Men 69-åringen har fått klar beskjed om å ta det mer rolig.

Var supergiret på 4 nye år

Etter valget i fjor, der han fikk fornyet tillit, var han supergiret på fire nye år – med en jobb som pågår 24 timer i døgnet.

Det ble påpekt at han som en av landets rikeste ordførere kunne hatt en langt roligere tilværelse:

– Jeg trives med folk, og med jobben. Det er kjekt å få være med og påvirke utviklingen i Time gjennom en kjekk jobb. Jeg har ingen egeninteresser. Ikke har jeg unger. Jeg er bare samfunnsinteressert. Synes også vi har et godt politisk miljø. Den første gratulasjonen kom da også fra min største utfordrer, Bjarne Undheim i Sp, sa Reinert Kverneland til Aftenbladet dagen etter valget og etter en natt der han trodde han bare hadde sovet en halv time – i stolen hjemme – før han igjen var på kontoret på Bryne.

Han måtte bare følge med på alle sendingene på tv når han kom hjem i to-tiden.

– Men det gjør jeg også når det valg i både Finland og Tyskland. Er jo en nerd etter tall og politikk, la han til.

Sosial ordfører

I alle år har Kverneland vært ordfører akkurat slik han var kjøpmann på Kvernaland: Med tid til folk - også når han har det travelt og skal nå et møte.

Han har representert kommunen på alle slags arrangementer fra morgen til kveld. Tydelig er det også at han trives mer og mer i rollen som snorklipper. Før var han kjent som en som likte seg best i bakrommet og som bare smilte lunt mens partiene posisjonerte seg med sine kandidater. Og han likte seg bedre blant folk enn på talerstolen, var inntrykket.

Kom inn fra siste plass på lista

Derfor suste han rett inn i kommunestyret, bare 24 år gammel, fra siste plassen på lista. Han sluttet etter 16 år i politikken og klarte i denne perioden å gjøre Høyre til største parti i den gamle Ap-bastionen Kvernaland.

Han gjorde comeback ved valget i 2007, tapte det direkte ordførervalget på målstreken foran daværende ordfører Arnfinn Vigrestad (KrF), men ble også da den politikeren som fikk flest slengstemmer enten som kryss på Høyres egne lister eller som slengere fra andre velgere.

Nå var han inne i sin tredje periode som ordfører.

Pressekonferanse

Den nye beslutningen ble gjort kjent på en pressekonferanse som rådmann Trygve Apeland raskt kalte inn til – uten å oppgi noe tema. Beslutningen var ikke kjent i det politiske miljøet.

Men kabelen er allerede lagt for at Høyres gruppeleder Andreas Vollsund kan bli ny Time ordfører. Inspektøren på Bryne skule er bare 34 år, bor på Lyefjell og har gjort en kometkarriere i politikken.Han leder nå lokal utvikling.

– Dette er utrolig stort og spennende for meg, men jeg synes ikke jeg skal si mer nå, før et valg er gjort, sier Vollsund til Aftenbladet.

34 år gamle Andreas Vollsund, til høyre, er i dag Høyres gruppeleder og blir trolig valgt til ny ordfører i Time etter Reinert Kverneland.

Ny ordfører

Ved siste valg laget dagens posisjon - Høyre, Venstre, Frp og KrF - en avtalte som fordelte vervene partiene mellom seg, og som sa at Høyre skal ha ordføreren.

Partienes gruppeleder har bekreftet at de fortsatt står på denne avtalen, og dermed blir Vollsund ordfører, mens Petter Lorentz Stabel (Frp) fortsetter som varaordfører.

Alt må skje gjennom et nytt valg i kommunestyret, presiserte ordføreren, før kommunen sendte ut en pressemelding der ordføreren takket alle for et godt samarbeid.

« Det har vore ei stor ære og privilegium å vera ordførar i Time, og eg vil takka innbyggarane for den tilliten dei har vist meg. Nå er helsesituasjonen min slik at eg ikkje lenger kan legga ned den innsatsen som krevst av ein ordførar, og då er det betre for både meg og kommunen at eg trer til side. Dette har vore ei vanskeleg avgjerd, og ikkje noko eg har teke lett på.» Skriver ordføreren i pressemeldingen.

Dette er pressemeldingen fra kommunen:

«Ordføraren i Time, Reinert Kverneland, søker om fritak frå både ordførarvervet og dei andre politiske verva han har i Time kommune.

Kverneland har vore ordførar i Time sidan 2011, og er inne i sin tredje periode. Det er helsemessige årsaker som gjer at han nå søker om fritak frå alle politiske verv:

- Det har vore ei stor ære og privilegium å vera ordførar i Time, og eg vil takka innbyggarane for den tilliten dei har vist meg. Nå er helsesituasjonen min slik at eg ikkje lenger kan legga ned den innsatsen som krevst av ein ordførar, og då er det betre for både meg og kommunen at eg trer til side. Dette har vore ei vanskeleg avgjerd, og ikkje noko eg har teke lett på, seierhan.

Lang fartstid i lokalpolitikken

Reinert Kverneland kom først inn i kommunestyret i 1975, og kan sjå tilbake på eit langt engasjement i lokalpolitikken. I tillegg til at han har vore ordførar i ni år, har han òg hatt fleire periodar som varaordførar.

– Gjennom alle desse åra har eg jobba saman med folkevalde frå ulike parti, og eg vil takka alle for godt samarbeid. Sjølv om me har vore ueinige om politiske saker har det alltid vore ein god politisk kultur i Time, seier han.

Reinert Kverneland har vore kjent som ein omgjengeleg og jordnær ordførar, og han har i løpet av sine ni år i ordførarstolen vore involvert i mange viktige saker:

– Eg synes at me har fått til mykje bra dei siste åra, og det er vanskeleg å trekka fram ei enkeltsak som viktigare enn andre. Me har mellom anna fått til flotte parkar både i Bryne sentrum og på Stemmen på Kverneland, og eg er veldig glad for at me fekk den nye vidaregåande skulen til Bryne. I lag med gode samarbeidspartnarar har me fått på plass brua Midtgardsormen over Frøylandsvatnet, på Lye fekk me for nokre år sidan eit flott nytt idrettsanlegg, og på Undheim har me mellom anna oppgradert i sentrum og me har utvida gravplassen. Dette er nokre av dei gode sakene me har fått gjennom, men eg kunne nemnd mange andre også, understrekar han.

Som ordførar er også Kverneland den av dei folkevalde som har arbeida tettast med administrasjonen i kommunen. Han er nøgd med korleis dette samarbeidet har fungert:

– I mi tid som ordførar har eg samarbeida med to rådmenn, og mange dyktige medarbeidarar i den kommunale organisasjonen. Eg vil nytta denne moglegheita til å retta ei stor takk til dei tilsette i kommunen for jobben dei gjer, særlig i dei utfordringane me står i for tida. Eg har satt stor pris på det samarbeidet me har hatt, seier han.

Søknaden om fritak vil verta behandla i kommunestyret sitt møte 15. september. Dersom kommunestyret godkjenner søknaden vil dei deretter foreta val av ny ordførar i det same møtet.»

Reinert Kverneland ledet tirsdag et langt møte i Time formannskap.
Publisert:
 1. Politikk
 2. Reinert Kverneland
 3. Time
 4. Jæren
 5. Bryne

Mest lest akkurat nå

 1. FHI tror tiltak har begrenset effekt mot omikronvarianten

 2. Snøvær skapte problemer på Stavanger lufthavn, Sola: – Vi fikk ingen informasjon

 3. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

 4. Advarer mot svært glatte veier

 5. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

 6. Håpet å skape en arbeidsplass for litt flere enn to - i dag har Steps 50 ansatte