Engelske fengsler gir fangene telefoner

Tusenvis av fengselsinnsatte i England og Wales vil få muligheten til å ha telefonsamtaler i cellene sine i et forsøk på å redusere vold. Hva er sjansen for at en lignende løsning vil skje i Norge?

Publisert: Publisert:

Den engelske regjeringen vil installere telefoner i fengselsceller Foto: Fredrik Refvem

 • Solveig Eriksen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Den engelske regjeringen har erklært å bruke 30 millioner britiske pund (320 mill. NOK) på å forbedre sikkerhet og trygghet i britiske fengsler.

En av komponentene som inngår i planen er å installere telefoner i cellene. Telefonplanen er allerede i gang i 20 engelske fengsler, og vil bli videre utvidet til 20 flere over de neste to årene.

Dette vil si at fangene kan ringe når som helst. Likevel vil alle samtaler fortsatt bli tatt opp, og alle kontakter må være på en godkjent liste.

Har du lest disse?

Les også

Kjent advokat vil gjeninnføre bruk av kausjon

Les også

Når barn bures inne

Hvorfor gi fanger telefon?

Grunnen til at regjeringen valgte å finansiere dette, er å redusere vold som oppstår i telefonkøer, og behov for ulovlige mobiltelefoner som blir smuglet inn.

Forslaget ble basert på en rapport av konservative Lord Michael Farmer fra 2017, som konkluderte med at positive familierelasjoner var ’uunnværlige’ for regjeringens planer om fengselsreform.

Årsaken for planen er å redusere vold og smugling av mobiltelefoner, samt forhindre at løslatte fanger begår nye forbrytelser. Foto: Johannessen, Sara

Å sikre at fanger opprettholder bånd med slektninger under oppholdet blir også sett som en viktig faktor for å forebygge videre kriminell aktivitet etter løslatelse.

En av institusjonene som har tatt del i forsøket har mottatt ros for å redusere vold og å fremme positive relasjoner mellom fanger og ansatte. Fengselet, som ligger i Liverpool-området, lar også fangene bruke egne klær, og har egne TV-er og kjeler for å koke vann i cellene.

Les også:

Les også

I til sammen 25 år har 60-åringen sittet i fengsel. Nå konkluderer en enstemmig rett med at tiltalte ikke har noe i fengsel å gjøre.

Hva vil skje her hjemme?

Norske fengsler har i årevis mottatt internasjonal hyllest for rehabilitering av innsatte, og å vise en positiv innstilling for å forbedre forhold i fengslene.

Leif Magne Viste, fengselsleder for Åna fengsel, sier likevel at det er liten sannsynlighet for at en lignende endring vil innføres i Rogaland eller andre deler av Norge i nærmeste framtid.

– Det ser jeg ikke for meg, sier han.

– At man skal få telefoner i cellene er en ukjent problemstilling for meg, og har aldri vært en diskusjon i den norske kriminalomsorgen. Jeg har ikke satt meg spesielt inn i saken, men har ikke mye annet å kommentere for øyeblikket.

fengselsleder Leif Magne Viste, her avbildet i en sikkerhetscelle. Foto: Jarle Aasland

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Thorbjørn Lea ble utskrevet fra sykehus i mars, men er fortsatt på rehabilitering: – Blir fort trøtt og sliten

 2. – Ordningen burde vart frem til det finnes en vaksine

 3. Kvinne (57) dømt for falsk voldtektsanklage mot sin egen nevø

 4. Frontkolliderte med vilje. Frifinnes for drapsforsøk for andre gang

 5. Kastrati suspenderes i fire kamper for «soper»-uttalelse

 6. 11 nye korona-tilfeller, tilsammen 51 i Eigersund

 1. Vold
 2. England
 3. Fengselsvesenet
 4. Åna fengsel