Amedia kjøper Nordsjø Media

Amedia skal overta samtlige aksjer i medieselskapet som eier ni lokalaviser i Rogaland og Vest-Agder. Oppkjøpet kom uventet på journalister i de berørte avisene.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Overtagelsen forventes å finne sted tidlig i 2019.

Nordsjø Medias ni lokale mediehus dekker områdene fra Boknafjorden i nord til Lyngdal i sør. Avisene Jærbladet, Dalane Tidende, Avisen Agder, Sandnesposten, Solabladet, Strandbuen, Gjesdalbuen, Bygdebladet og Lyngdals Avis har et samlet opplag på 48.413 eksemplarer og trykkes i Nordsjø Medias avistrykkeri i Egersund, som også omfattes av avtalen.

Totalt sysselsetter virksomhetene cirka 110 årsverk og har en årsomsetning på cirka 160 millioner kroner.

– Mediebransjen er i kraftig endring. Vi er kommet til et punkt der både avisene og eierskapet trenger fornyelse. Den beste måten vi kan sikre våre lokalavisers fremtid på, er ved å overlate eierskapet til et profesjonelt medieselskap. Våre mediehus fortjener en aktiv eier som med kraft investerer i teknologi og kompetanse. Amedia er en langsiktig, solid eier som har bevist at de bedre enn noen evner å utvikle lokalavisene. Derfor er det så viktig for oss at det er Amedia som overtar Nordsjø Media, sier styreleder i Nordsjø Media, Ivar Rusdal, i en pressemelding.

Styreleder Ivar Rusdal, Nordsjø Media

– Riktig og nødvendig

Rusdal opplyser at salg av virksomhetene er blitt ytterligere aktualisert som følge av forestående generasjonsskifter. Samtidig står selskapene foran betydelige investeringer i kompetanse og teknologi.

– Selv om det er vemodig å gi slipp på 144 år med lokalt medieeierskap i Rogaland og Agder, er dette en helt riktig og nødvendig beslutning. Som ansvarlige eiere må vi hele tiden sette avisenes behov i førersetet, sier Rusdal.

Det var årsaken til at det ble startet en dialog mellom Nordsjø Media og Amedia om videreføring av de sterke og tradisjonsrike lokalavisene i Rogaland og Vest-Agder. Dialogen endte med at det nå er signert en avtale mellom partene.

– Det kan fort gå godt

De ansatte i Jærbladet var ikke klar over at en ny eier er på vei inn i avislokalene på Bryne.

– Dette kom uventet, men jeg er likevel ikke overrasket, sier klubbleder Åge Bjørnevik.

Han var tirsdag på en samling i Oslo for tillitsvalgte i Norsk journalistlag, da han via redaktøren ble informert om eierskiftet og pressemeldingen som like etterpå ble sendt ut.

– Så jeg har ikke rukket å snakke med de andre i redaksjonen, men jeg ser positivt på at vi får inn Amedia som fra før driver mange lokalaviser. Konsernet satser på lokalt innhold, og det er det viktigste for oss, sier Bjørnevik.

Han kan derfor ikke se at eierskiftet vil få noen negative konsekvenser hverken for leserne eller for de ansatte.

– Vi kommer som alltid til å jakte på gode lokale nyheter. Men samtidig vil jeg berømme Ivar Rusdal som siden 1994 har bygd opp Nordsjø media til det det er i dag. At det nå blir en endring, er kanskje ikke unaturlig. Og som Rusdal selv sier; det kan fort gå godt, sier klubblederen fra Oslo.

Meldingen kom også overraskende på Jærbladets redaktør og daglige leder.

– Vi er jo spent på hva dette vil bety, sier Kirsten Myklebust.

Hun minner raskt om at Amedia i dag er den store lokalavis-eieren i Norge.

– Vi kommer dermed inn i en storfamilie med lokalaviser. Vi har allerede samarbeidet på markedssiden og lært mye av det. Nå gleder jeg meg til å se hva det nye vil bringe, selv om vi har hatt gode eiere til nå, sier Kirsten Myklebust.

Endelig avklaring neste år

Nordsjø Media AS er eid av selskapene Dalane Tidende og Egersunds Avis AS, Avisen Agder Holding AS og Vimer AS. Avtalen krever godkjennelse av generalforsamlingene i de tre eierselskapene i tillegg til konsernstyret i Amedia.

Transaksjonen vil bli meldt til Konkurransetilsynet. Det forventes at alle formaliteter vil være avklart tidlig i 2019.

Med oppkjøpet av Nordsjø Media vil Amedia utvide porteføljen av lokalaviser fra 63 til 72 og styrke sin posisjon som landets ledende lokale medieeier.

– Amedias fremste oppgave er å sikre Norge et mangfold av sterke lokalaviser over hele landet. Etter oppkjøpet vil Amedia ha nær 900 journalister i lokalsamfunn landet rundt som ivaretar innbyggernes behov for nyheter, debatt, kunnskap og identitet. Vi er svært glade for den tilliten vi er gitt for å videreutvikle ni viktige lokalaviser i Rogaland og Agder. Samtlige passer svært godt inn i Amedia-familien, og denne avtalen er med på å gi ytterligere styrke til nettverket av norske lokalaviser, sier konsernsjef Are Stokstad i Amedia.

Han karakteriserer Nordsjø Media som et svært veldrevet konsern som Amedia ser frem til å bli enda bedre kjent med.

Publisert: