Stavanger-organisasjon etterforsket i seks land

Etterforskere i seks land har vært involvert i arbeidet med å finne ut hvorfor det i løpet av få år ble overført minst 140 millioner kroner fra utenlandske virksomheter til konti i Norge som ble kontrollert av Sola-mannen Loai Deeb.

Ifølge Økokrim forsøkte personene, som i løpet av få år sendte minst 140 millioner kroner til konti kontrollert av Sola-mannen Loai Deeb, å skjule pengenes opphav. En stor del av pengene som ble sendt til Deeb og organisasjonen GNRD skal ha blitt satt inn som kontanter eller ved bruk av sjekker i banklokaler i emiratene. Økokrim mener virksomhetene som til slutt overførte pengene til Norge ikke er annet enn stråselskap.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Økokrim mener personene som sendte pengene til Deebs menneskerettighetsorganisasjon Global Network for Rights and Development (GNRD) i Stavanger bevisst forsøkte å skjule pengenes opphav. En rekke av overføringene skal ha funnet sted ved at noen dukket opp i banklokaler i De forente arabiske emirater med store kontantbeløp og sjekker.

Pengene skal ha blitt satt inn på kontoer tilhørende stråselskaper i emiratene før de ble overført til kontoer som tilhørte GNRD i SR-Bank eller andre konti som ble styrt av organisasjonens president Loai Deeb og hans nærmeste.

Økokrim-dokument

Det fremgår av et Økokrim-dokument Aftenbladet har fått tilgang til. Ifølge det samme dokumentet - som er en begjæring om bistand til etterforskning i Storbritannia - har norsk politi avslørt at forfalskede erklæringer, regnskapsrapporter og bilag er benyttet for å legitimere pengeoverføringene til GNRD.

Førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim ønsker ikke å kommentere Aftenbladets opplysninger.

Siden 2013, da pengestrømmen fra emiratene startet, holdt Global Network for Rights and Development (GNRD) til i disse lokalene i Kvalabergveien i Hillevåg. Selv om organisasjonen ifølge stiftelsesdokumentene ble stiftet i 2008, og registrert i Brønnøysundregisteret i 2010, var det ingen aktivitet i selskapet før de gavmilde sponsorene i Midtøsten dukket opp.

Det har snart gått tre år siden tjenestemenn fra Økokrim og Sør-Vest politidistrikt slo til mot menneskerettighetsorganisasjonens hovedkontor i Hillevåg og mot hjemmet til Loai Deeb i Sola. Etter å ha oppdaget store pengetransaksjoner fra utenlandske virksomheter til Norge, mente politiet det var grunnlag for å sikte både GNRD og president Loai Deeb for hvitvasking.

Ifølge valutaregisteret ble det bare i perioden 2013 til mai 2015 overført 116 millioner kroner til GNRDs konti i SR-Bank. I tillegg skal det i løpet av noen år ha kommet inn nesten 40 millioner kroner inn på konti som enten tilhørte Loai Deeb eller noen av hans nærmeste, eller andre firma som er eid av Sola-mannen.

Emiratene svarer ikke

Sola-bosatte Loai Deeb har helt siden politiaksjonen fredag 27. mai nektet for å ha gjort noe straffbart.

(se fullt tilsvar lenger ned i artikkelen).

Norsk politi sendte en anmodning om etterforskningsbistand til myndighetene i emiratene i slutten av august 2016. Denne henvendelsen er fortsatt ikke besvart. Økokrim bekrefter overfor Aftenbladet at de fortsatt ikke har klart å avdekke bakgrunnen for de store pengeoverføringene.

– Vi har ikke fått svar på vår henvendelse, og dermed heller ikke fått anledning til å avhøre personene i emiratene som skal stå bak overføringene. Vi har bestemt oss for å avgjøre denne saken påtalemessig uten å vente på svar fra De forente arabiske emirater, sier førstestatsadvokat Kampen.

Det er ventet at Økokrim i løpet av få uker vil avgjøre om det skal tas ut tiltale mot Loai Deeb.

Førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim (i midten) avgjør påtalespørsmålet i nær fremtid, selv om norsk politi fortsatt ikke har fått svar på om kollegene i De forente arabiske emirater vil bistå i den omfattende etterforskningen. Deebs forsvarer, advokat Kjell M. Brygfjeld (stående) og politioverbetjent Rolf Bjerke (til venstre).

Bankundersøkelser

Politiaksjonen mot GNRD har imidlertid utløst etterforskningstiltak i fem andre land.

Politiet i Sveits bekrefter overfor Aftenbladet at de har en pågående kriminaletterforskning som involverer både GNRD og Loai Deeb.

Også i Belgia er det foretatt omfattende undersøkelser. Arbeidet til det belgiske, føderale politiet skal ha resultert i nesten tusen sider med etterforskningsdokumenter. Ifølge Loai Deebs forsvarer dreier det meste av dette seg om undersøkelser opp mot belgiske banker.

– Så vidt jeg kan se er det ikke funnet materiale i den belgiske etterforskningen som er til min klients ugunst, mener advokat Kjell Brygfjeld.

I tillegg er det gjennomført avhør av en tidligere GNRD-ansatt i den belgiske hovedstaden Brussel.

Underslagssiktet i Østerrike

Etter det Aftenbladet er gjort kjent med, er det også gjort etterforskningsskritt i GNRD-saken i Østerrike. Hassan Moussa, som satt i GNRD-styret i flere år frem til menneskerettighetsorganisasjonen ble slått konkurs sommeren 2016, skal etter det Aftenbladet får opplyst være avhørt som vitne.

I januar 2017 fikk Moussa sin egen straffesak å håndtere. Da ble han pågrepet og siktet for omfattende bedragerier. Østerriksk politi mener det tidligere styremedlemmet i GNRD underslo 2,5 millioner Euro som han hadde fått i statsstøtte for å drive private skoler og barnehager. Ifølge Kronen Zeitung mener etterforskerne at pengene blant annet kan være benyttet til en luksusbolig i Wiens beste strøk.

Tjenestemenn ved Metropolitan Police - bedre kjent som Scotland Yard - har etter anmodning fra Økokrim også jobbet med pengesporet. I forbindelse med påstått internettgambling skal Loai Deeb ha benyttet betalingstjenester med hovedkontor i Storbritannia.

Økokrim mener Deeb underslo flere millioner kroner fra menneskerettighetsorganisasjonen han ledet for å gamble hos flere av de største spillselskapene på nettet.

Oppgitt over anklager

Loai Deeb er oppgitt over anklagene som er rettet mot ham og menneskerettighetsorganisasjonen han bygget opp med hovedkontor i Stavanger.

– Vi lever dessverre i en verden der de som støtter kriminalitet blir æret, mens de som sponser en humanitær organisasjon blir pågrepet og utsatt for teorier av myndighetene som man nesten må til Stalins tid for å finne, mener GNRD-presidenten.

Deeb mener at det å bruke flere titalls millioner på å bygge opp en menneskerettighetsorganisasjon er en underlig måte å hvitvaske penger på.

Da politiet aksjonerte i mai 2015 hadde GNRD syv avdelingskontorer rundt om i verden, i tillegg til hovedkontoret i Kvalabergveien i Hillevåg. Rundt 140 personer jobbet for organisasjonen, hvorav rundt 40 var ansatt i Norge.

– En stolt ressurs for menneskeheten

Deeb viser til at GNRD oppnådde konsultativ status i FN, hadde lobbyprivillegier i EU og samarbeidsavtale med Den afrikanske Union. At organisasjonen arrangerte konferanser, skrev rapporter og overvåket valg.

– GNRD har vært veldig trofaste i sitt arbeid, og aktive i så stor grad at det muligens fikk andre til å mistenke organisasjonen. Om noen vil dømme GNRD, så bør de dømme organisasjonen for arbeidet vårt. Det utgjør en stolt ressurs for menneskeheten, balansen og ærligheten.

Det er særlig fire virksomheter i emiratene som har sendt penger til Norge. Økokrim mener Deeb Consulting, Advance Security Technology, Lana Interiors og MGS General Trading alle er tomme stråselskap uten reell drift.

Deeb Consulting var et konsulentselskap opprettet av Loai Deeb og registrert i Dubai i 2014. Den Sola-bosatte GNRD-presidenten hevder at han umiddelbart fikk gode kontrakter som gjorde at han raskt begynte å tjene gode penger.

Ville bygge organisasjon

Til Aftenbladet forteller Deeb at han ville bruke disse midlene til å bygge opp menneskerettighetsorganisasjonen han hadde etablert i Stavanger. Han sier videre at det var gjennom sitt eget konsulentfirma i Dubai han kom i kontakt med virksomhetene som senere ble sponsorer både for GNRD og en annen organisasjon Deeb var involvert i i Genéve.

– Denne kontakten oppstod helt naturlig som alle relasjoner mellom mennesker begynner. Det som ligger til grunn er mitt private arbeid med dem. Det var jeg som foreslo for dem at de kunne sponse organisasjonen, sier Deeb.

– Hvorfor ble det overført penger fra sponsorene til din private konto?

– Jeg har jobbet med sponsorene i privat arbeid knyttet til min private virksomhet. Alt arbeid jeg har utført privat sammen med dem, har jeg hele tiden videreført til skattemyndighetene, hevder Deeb.

Ligningsetaten er ikke enig med Deeb i at alle inntekter er meldt inn. GNRD-presidenten har mottatt et gigantisk skattekrav fra skattemyndighetene etter politiaksjonen.

Deeb ønsker ikke å svare utfyllende på spørsmål om Deeb Consulting i Dubai.

– Jeg kan ikke gi deg informasjon om firmaet, de ansatte, kundene eller regnskapene. Da overskrider jeg alle lover i emiratene, hevder GNRD-presidenten.

LES OGSÅ:

Les også

Saksøker menneskerettighetsleder for internettgambling

Les også

- Pengene kommer fra fire selskaper

Publisert: