Bygger fabrikk, hvis kommunen vil

Kommunen overtok for en del år siden et område fra B&G på Hovland. Nå trenger B & G mer plass og ønsker å kjøpe den av kommunen, men problemet er at kommunen ikke ønsker å selge kaiområder, bare leie dem ut.

Kaupanes og B & G sitt område på Hovland som nå er for lite for bedriften som ønsker å bygge nytt.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist, Egersundkontoret
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det har låst seg litt mellom Eigersund kommune og Bertelsen & Garpestad. Konsernet driver for tiden godt. Det har ført til trengsel for de ulike delene av virksomheten på Hovland.

Egersund Betongteknikk, som er en del av B & G, ønsker å bygge en ny fabrikk. Aftenbladet har hørt nevnt både 100 og 150 arbeidsplasser. Daglig leder Frank Emil Moen presiserer overfor Aftenbladet at det ikke er kaien i seg selv som er viktig, men området der den ligger.

«Kai er det for så vidt nok av i området. Men, vi trenger mer plass, og da vil utfylling i det omtalte området i sjøen kunne løse dette, gjerne sammen med en mulighet for å utvide nordover på Kaupanesområdet.»

Selv om B & G eier strandlinjen, så eier kommunen området litt lenger ute i sjøen. B & G mener det er rett og rimelig at de får kjøpe dette nå når de trenger det. For en del år siden overtok kommunen et større område som B & G eide på den gamle ferjeterminalen.

– Som kommune må vi tenke i et 50 til 100 års perspektiv. Det er viktig at det offentlige har hånd om de verdifulle kaiområdene i havna. Vi vil derfor ikke selge kai, men vi vil med glede leie den ut. Det handler ikke om at vi skal tjene penger, det er rett og slett for å sikre slike viktige områder for offentligheten, sier ordfører Odd Stangeland.

Han forteller at Eigersund Næring og havn har gjort et positivt vedtak om at de skal finne en løsning på floken sammen med B & G. Eigersund topper for tiden ledighetsstatistikken i Rogaland. Det er derfor søt musikk i politikerører når noen snakker om å etablere nye arbeidsplasser.

– På Kaupanes har vi ledig 700 dekar til næringsformål. Det er mye mer enn de har på Skurve. I tillegg ligger området ved i ei god havn. Jeg tror ikke eigersunderne er klar over hvilken diamant vi sitter på. Det er stor interesse for nyetableringer på Kaupanes. Slike etableringer er nærmere nå enn på mange, mange år, sier ordføreren.

Høye forventninger

Stangeland er temmelig sikker på at de skal finne en løsning. Det samme sa daglig leder Frank Emil Moen til Aftenbladet i sist uke.

– Vi må finne en løsning.

Det hører med til historien at Frank Emil Moen er partifelle til Odd Stangeland og påtroppende nestleder i Eigersund næring og havn. Stangeland var tidligere leder av dette utvalget. Nå er det varaordfører Leif Erik Egaas som svinger lederklubba.

Stangeland ønsker ikke å gå inn i den gamle saken med B & G. Han vil heller se framover.

– Jeg kjenner ikke den gamle saken, men hvis vi ønsker å finne en løsning sammen, så er jeg ikke i tvil om at vi skal finne den. Alle, om det så bare dreier seg om én arbeidsplass, skal kunne ha høye forventninger til kommunen

Ingebrigt Mæland og Frank Emil Moen på Egersund betongteknikk.
Publisert:
 1. Odd Stangeland
 2. Eigersund
 3. Leif Erik Egaas
 4. Skurve
 5. Eigersund kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Ny direkterute fra Sola

 2. Derfor er det sommergrønt i Rogaland i januar

 3. Kan få bølger opp mot åtte meter

 4. Skal minnes Thore Pettersen: – Han var en sol av et menneske

 5. Trebarnsmoren stresset hver morgen. Så fant hun løsningen. Fem tips for en bedre morgen.

 6. Koronakrisen: Skiledelsen har kontaktet Northug