Årets pepperkakeby kan bli størst

Kan årets pepperkakeby bli like magisk som den i Bergen? Og klarer den å passere 300 hus? Da må du bidra!

Pepperkakebyen ble besøkt av 60.000 på Sølvberget i 2016.
Publisert: Publisert:
Les også

Bli med på årets togtur gjennom pepperkakebyen

icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

For 13. gang blir det pepperkakeby i Stavanger. I år har den fått ny adresse i Oljemuseet. Målet er at årets by skal bli den største og den fineste.

– Vi håper på 300 hus. Kom igang med bakingen, sier Tor Anders Voldsund, leder for Aftenbladets brukermarked.

Mer magi - bedre plass

– Målet er at utstillingen skal bli enda mer julemagisk enn den har vært før, sier Anja Fremo, utstillings- og formidlingsleder ved Norsk Oljemuseum. Lokalene på Sølvberget og i Aftenbladet ble for små og kummerlige.

Pepperkakebyen åpner første søndag i advent, den 3. desember. Adresse: Oljemuseet på Kjerringholmen i Stavanger sentrum.

Innlevering: 28–29. november

Pepperkakehus må leveres hos Oljemuseet 28. eller 29. november. De som leverer hus, får komme gratis inn i byen.

– På Oljemuseet har vi gode arealer, god belysning og proffe utstillingsfolk. Dette gir oss muligheten til å lage en enda finere utstilling enn tidligere. Scenografen Elin Dahl er ansvarlig for utstillingen av pepperkakebyen, sier Fremo.

LES OGSÅ:

Daniel Baltrusaityte (f.v.), Gustav Kongsnes Natland og Kamile Baltrusaityte bakte pepperkakehus til Pepperkakebyen på skolekjøkkenet på Storhaug skole i 2013.
Les også

Bak et hus til pepperkakebyen!

Fram med kjevla

Nå har du sjansen til å bidra: Fram med kjevla og kreativiteten. Lag pepperkakedeig, eller kjøp den i butikken. Skap en pepperkakeversjon av skolen din, arbeidsplassen din, hyttedrømmen din eller en fantasibolig fra drømmeland.

– Kanskje alle butikkeierne i sentrum kan bake en modell av butikken sin, oppfordrer Fremo.

Byen lages i et samarbeid med Aftenbladet og Byen. Coop Mega og SR-bank er også med på finansieringen. For hvert pepperkakehus blir det gitt en donasjon på 200 kroner til Kirkens Bymisjon.

Oljemuseet

Inngangspenger

– Vi vil at så mange som mulig skal komme og se. Før var utstillingen fin og gratis. Nå blir den enda finere og fortsatt gratis for barna, sier Fremo.

  • Alle som leverer hus, får besøke Pepperkakebyen gratis.
  • Alle barn under 12 år kommer inn gratis. Og det blir spesialpris for voksne: 100 kroner i desember.
  • Studentrabatt og honnørrabatt gjelder som før.
– Vi ønsker at barn fortsatt skal besøke pepperkakebyen gratis sammen med SFO, skole eller barnehagen sin.

– Vi ønsker at barn fortsatt skal besøke pepperkakebyen gratis sammen med SFO, skole eller barnehagen sin.

– Samtidig koster det litt å lage en slik utstilling, derfor tar vi inngangspenger. Samtidig får besøkende tilgang til resten av museet, sier Voldsund i Aftenbladet.

– Pepperkakebyen er blitt en flott tradisjon som vi er glade for å få i hus. Vi tror at mange som sjelden eller aldri er på Oljemuseet også får en ekstra opplevelse når de kommer for å se pepperkakebyen, sier Fremo.

Les også

Pepperkakebyen har aldri vært større

Les også

Pepperkakebyen til Sølvberget

51.000 besøk i 2016

Pepperkakebyen var på sitt største i 2013 da den passerte 200 hus. Siden har byen stabilisert bebyggelsen på pluss-minus 200. I år er måket 300 hus.

Aftenbladets pepperkakeby ble første gang stilt ut i 2004 og har blitt en fast tradisjon for mange i stavangerregionen å besøke før jul. I fjor flyttet byen til Sølvberget i Stavanger sentrum på grunn av plassproblemer i Aftenbladets lokaler. Folk fant veien likevel: Det kom inn 185 bidrag og 60.000 besøkende så byen i 2016.

Se pepperkakebyen før julegrantenningen

Oljemuseet utvider også åpningstidene sine i desember og holder langåpent på torsdager til klokka 19. Museet åpner klokka 10 alle dager. Andre ukedager holder museet åpent til klokka 16. Lørdag stenger de klokka 16 og søndag klokka 18.

Det betyr også at de som vil se pepperkakebyen samme dag som julegrantenningen i Stavanger sentrum, bør gå på Oljemuseet før grana tennes, ikke etterpå.

Offisiell åpning skjer klokka 15.30 ved ordføreren, men utstillingen er åpen før.

Oppskriften

Pepperkakehusene må være hjemmebakt, solid bygd og tåle å bli flyttet på. Det kan derfor være lurt å lage en bunn til huset. Og så må det få et navn.

Perfekt glasur får du sånn:

3–4 eggehviter, stivpiskes

2 ts natron eller sitronsaft

En pakke melis

Tips: Bruk gjerne gelatinplater i vinduene og restene fra Halloween-snopet til å pynte veggene med.

Publisert: