Legaliseringsforslag opprørte forsamlingen

Onsdagens narkotikadebatt satte i gang sterke følelser.

Publisert: Publisert:

Rusforsker Willy Pedersen ved Universitetet i Oslo, leder av Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, og forskningsleder ved Kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest, Sverre Nesvaag, på plass i panelet på Folken i går. Foto: Jon Ingemundsen

Denne artikkelen er over åtte år gammel

Les også:

– Det finnes ikke en eneste pårørende eller tidligere narkoman som er for legalisering av narkotika! Slutt å si at du representerer en human narkotikapolitikk, du representerer en inhuman narkotikapolitikk! raste pårørende Karin Hakalax fra en fullsatt Folken-sal.

Utspillet kom under onsdagens debatt om norsk narkotikapolitikk i Folken og var adressert til paneldeltaker Arild Knutsen, leder av Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN). Knutsen ønsker en legalisering av bruk og salg av narkotika i Norge.

Debatten ble arrangert av Aftenbladet, i samarbeid med Universitetet i Stavanger.

– Umoralsk

– Dagens forbud er umoralsk. Vi har ikke en restriktiv narkotikapolitikk i Norge, vi har en repressiv narkotikapolitikk, sa han i sitt introduksjonsinnlegg, og understreket samtidig at FHN hadde flere narkomane og pårørende blant sine tilhengere.

Paneldeltaker nummer to var rusforsker Willy Pedersen ved Universitetet i Oslo. Ifølge forskeren er det ingen sammenheng mellom hvor farlig et rusmiddel er og straffen man får for å bruke det. Panikk, ikke fornuft, er bakgrunnen for dagens strenge straffer.

– Om 15 år mange vil historikere spørre: Hva var det de drev med?

– «War on drugs» er i ferd med å rakne. Narkotikapolitikken er en slags postmoderne konstruksjon, den er basert på en idé om noen spesielle stoffer man trodde var veldig farlige, fastslo Pedersen.

Ganske enige

De skulle debattere norsk narkotikapolitikk, men panelet under debatten var forholdsvis enige. Samtlige av debattdeltakerne mente at dagens politikk er feilslått og at en oppmykning er eneste veien å gå. I tillegg til Knutsen og Pedersen var Sverre Nesvaag, forskningsleder ved Kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest, på plass i panelet.

På ett punkt var de imidlertid uenige: Nesvaag ønsker ikke en avkriminalisering av narkotika.

– De færreste av oss klarer, som Odyssevs, å binde oss til masten for ikke å la seg forføre av Sirenenes sang. De fleste av oss vil ha et behov for en ytre regulering, sa han.

Avskrekkende

De forførende Sirenene i dagens samfunn, som vi må reguleres bort ifra, er selvsagt rusmidlene. Nesvaag pekte videre på at narkotika – også hasj – brukes jevnlig av en svært liten gruppe mennesker, noe som tyder på at det avskrekkende prinsippet ved dagens narkotikapolitikk fungerer. Han tegnet følgende bilde:

– Vi har en gruppe ungdom som har stor glede av å kjøre fort med bil. Skal vi da avkriminalisere fordi vi ikke tror på allmennpreventive hensyn i forhold til det å få ned råkjøringen?

I likhet med Knutsen og Pedersen er likevel Nesvaag opprørt over hvordan de tyngste rusmisbrukerne blir behandlet.

– Det er selvfølgelig idioti at politiet tar enkeltdoser fra rusmiddelavhengige. Det kan ikke være annet enn et behov fra politiet side for å få markert seg.

Han fikk støtte fra professor ved Växjö Universitet i Sverige, Philip Lalander, som for tiden er tilknyttet Universitetet i Stavanger (UiS).

– Jeg tror ikke på noen legalisering, men jeg tror vi kan gjøre endringer som gir brukerne større verdighet, noe som igjen kan få ned kriminaliteten, sa Lalander.

Publisert: