Base kjøper omstridt boligprosjekt i Sandnes

Base Bolig og Ineo Eiendom har betalt i underkant av 120 millioner kroner for det omstridte boligprosjektet Rådhusmarka i Sandnes.

Her er de nye tegningene av Rådhusmarka som ifølge Base bolig bidrar til å åpne opp området fremfor å lukke det inn, slik de første tegningene fra områdeplanen la opp til.
 • Julie Teresa Rege Olsen
  Julie Teresa Rege Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fire store aktører var interessert i den 22.000 kvadratmeter store eiendommen mellom Gand gravlund og Sandnes gamle kirkegård. Alfred Ydstebøs selskap Base Bolig trakk det lengste strået sammen med Ineo Eiendom.

– Området ligger ideelt til i sentrum mellom bydelene Sandved, Stangeland og Trones/sentrum. Området er perfekt for å utvikle ulike typer boliger både for nyetablerte og for eldre mennesker, mener Odd-Are Njå, prosjektleder i Base Property.

Områdeplanen legger til rette for 250 boliger. Planen er å bygge boliger til ulike målgrupper.

 • 20 prosent– ung/etablering
 • 60 prosent – etablerte
 • 20 prosent – senior

Seniorboliger

– Dette skal bli et område der unge og eldre kan trives sammen i et felles bomiljø. Prosjektet legger vekt på gode møteplasser, grønne lunger, energieffektivitet, trygghet, komfort og sosiale arenaer på tvers av generasjoner, sier Njå.

Odd-Are Njå, prosjektleder i Base Property.

Base Bolig og Ineo har levert et tilbud som blant annet innebærer en ordning der unge og nyetablerte vil kunne oppnå åtte prosent rabatt.

Planen er også å legge til rette for et konsept kalt Senior Smart Living, utviklet av Abri Vekst.

– Vi skal bygge boliger med velferdsteknologi og smart-løsninger som gjør at eldre kan bo hjemme lengre og leve et sosialt og aktivt liv. De eldre skal bo i egne leiligheter, men har tilgang til møteplasser i fellesarealet, forklarer Njå.

Tomten er kommunal, og salget skal være med på å finansiere det nye rådhuset i Havneparken. Nå starter arbeidet med å lage en detaljeregulering som skal godkjennes av politikerne.

– Planen er å starte byggingen i 2019, og vi satser på å ha de første leilighetene står klar i 2021. Målet er å bygge 40 til 50 leiligheter årlig. Vi ser for oss å bygge ut hele Rådhusmarka i et 10-årsperspektiv, sier Njå.

Omstridt område

Høyre og KrF har vært imot en stor utbygging i området. Da områdeplanen ble vedtatt i bystyret i mai, foreslo de to partiene å tillate en langt mindre utnyttelse av tomten. Forslaget fikk ikke flertall.

Les hva byantikvar Gro Persson mener om planene.

Les også

Skal den geniale visjonen fra 1950-tallet om kirkegårdsparken i Sandnes legges død og begraves for alltid?

Også flere beboere i området har vært kritiske til å bygge boliger i grøntområdet som deler gravlunden i to.

– Jeg er enig i deler av kritikken fra beboerne i området. De første planene som ble presentert fremstår som en barrière mellom to grøntområder og bidrog til å låse området inne. Vi har laget en nytt forslag der vi åpner området opp mot det eksisterende grøntområdet. På den måten binder vi også sammen gravlunden, mener Njå.

Disse plantegningene fikk mye kritikk fordi mange mente bygningene var for massive. Base og Ineo vil åpne mer opp og legger opp til en mer åpen bebyggelse.

Planen er å etablere en tydelig forbindelse mellom Jærveien på nedsiden og boligområdet på oppsiden av Rådhusmarka.

– Du skal lett kunne bevege deg gjennom området. Vi planlegger en portal som som går gjennom deler av bebyggelsen og komme ut like ved siden av rådhuset, forklarer Njå.

Hemmelig pris

Verken kjøper eller selger vil ut med nøyaktig pris, men prisen skal ha havnet like under prisantydning på 121 millioner kroner.

– Jeg vil ikke ut med nøyaktig pris, men det var veldig nær prisantydning, sier Torgeir Ravndal, daglig leder i Sandnes tomteselskap.

– Jeg vil si det er en rettferdig pris. Andre aktører skal ha vært villige til å gi det samme som oss, men vi hadde et fortrinn når det gjaldt konsept, sier Njå.

Base Property og Ine Eiendom satser for tiden stort i Sandnes. I disse dager starter de byggingen av det første leilighetskomplekset i Havneparken. I slutten av august var 40 av 55 leiligheter til en snittpris på 7,5 millioner kroner, solgt i det som blir byens mest eksklusive leilighetsprosjekt.

Les mer:

Les også

Sandnes kommune selger eiendom for hundrevis av millioner - se hva som skal selges

– Sandnes kommune skal også selge det gamle rådhuset og tre andre eiendommer like i nærheten. Er det aktuelt å kjøpe mer?

– I første omgang er vi fornøyde med dette. Men vi utelukker aldri noe. Vi har veldig tro på Sandnes. Nå har det vært en liten nedgang i befolkningsveksten, men vi tror det er i ferd med å snu og at veksten skal videre opp, sier Njå.

Sandnes tomteselskap har ansvaret for salget av Rådhusmarka. Daglig leder Torgeir Ravndal er fornøyd med å kunne signere avtalen med Base og Ineo i slutten av uken.

Fornøyd selger

– De har et konsept og en boligmiks som er veldig interessant, de har en god gjennomføringevne og de leverer en profil som ivaretar førstegangsetablere. Det har vært viktig for oss, sier Ravndal.

Torgeir Ravndal i Sandnes tomteselskap.

Han tror Base og Ineo kan påvirke salget av rådhuset og de andre kommunale eiendommene i området.

– Jeg tror det er positivt for utviklingen av resten av området at det er disse aktørene som skal utvikle Rådhusmarka. Det blir helt klart vanskeligere å selge rådhuset, men jeg har god tro på at vi også skal finne gode kjøpere både her og til de andre eiendommene i området, sier Ravndal.

Les mer:

Les også

 1. Ydstebø planlegger nytt hotell på Kvitsøy

 2. Åpner døra for høyhus på 26 etasjer

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 117 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

 2. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

 3. Dette har du neppe sett før på et julemarked

 4. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

 5. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 6. – Man er ganske alene hvis noe går galt