23-åring dømt for voldtekt utenfor pub

STAVANGER TINGRETT: Retten tror ikke på tiltalte som hevder at den seksuelle omgangen var frivillig.

 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

En 23 år gammel mann bosatt i Strand er i Stavanger tingrett dømt til 4 år og 6 måneders fengsel for voldtekt. I tillegg dømmes han til å betale den fornærmede kvinnen 150.000 kroner i oppreisningserstatning.

LES OGSÅ: Politiet jakter flere gjerningsmenn etter overfallsvoldtekt i Stavanger sentrum

23-åringen erkjenner at han stjal fornærmedes mobiltelefon. Dette gjorde han for å skaffe seg amfetamin. Han nekter imidlertid straffskyld for voldtekt.

Var på pub

Det var natt til 6. mars i fjor at voldtekten fant sted. Både tiltalte og fornærmede var denne kvelden på en pub sammen med venner. At fornærmede og hennes venner satte seg ved bordet tiltalte satt ved, var en tilfeldighet. Fornærmede og tiltalte kjenner ikke hverandre.

Les også

Dømt til åtte års fengsel for å ha voldtatt nabojenta

Les også

Tina-saken: Serievoldtektsmann trekkes inn i Tina-saken

Ifølge dommen spurte tiltalte om fornærmede hadde lyst til å bli med ham utenfor for å røyke. Dette sa hun seg villig til. Utenfor puben skal tiltalte så ha spurt om fornærmede ville være med ham hjem. Fornærmede, som hadde fått med seg at tiltalte var på puben sammen med sin kjæreste, forsøkte først å le dette bort. Da tiltalte insisterte, sa fornærmede at hun ikke ville og at også hun var opptatt.

Etter hvert som tiltalte ble mer og mer pågående, ble fornærmede redd og gjentok at hun ikke ville. I retten forklarte hun at hun bebreidet seg selv for ikke å ha gjort mer motstand. En enstemmig rett velger like fullt å se bort fra tiltaltes forklaring om at den seksuelle omgangen var frivillig.

Intet formildende

23-åringen, som tidligere er domfelt for blant annet legemsbeskadigelse, anførte i retten at fornærmede angret seg etter å ha hatt frivillig sex med ham og at det var bakgrunnen for anmeldelsen. I dommen pekes det på flere grunner for hvorfor retten ikke tror ham.

Les også

Mann (23) dømt for å ha voldtatt 13-åring

Blant annet vises det til at fornærmede ikke ønsket å anmelde forholdet da hun i stedet vil glemme saken og komme seg videre. «Retten har på denne bakgrunn vondt for å se at fornærmede har noe motiv for å fremkalle uønsket oppmerksomhet om saken ved å utsette tiltalte for uriktig voldtektsanklage», skriver tingrettsdommer Tove Lene Mannes i dommen.

Minstestraffen for den typen voldtekt som 23-åringen dømmes for er på 3 års fengsel. Normalstraffen er på 4 års fengsel. I denne saken finner retten flere skjerpende omstendigheter.

At det ikke ble brukt omfattende vold i forbindelse med voldtekten, ser ikke retten på som en formildende omstendighet. I Odelstingsproposisjon 22 står følgende om dette spørsmålet: «Departementet vil også peke på at det at det ikke er brukt mer vold enn det som kreves etter voldtektsbestemmelsene, ikke kan være formildende og ikke kan gi grunnlag for å anse forholdet for å være i nedre sjikt av bestemmelsen.»

Les også

Overgrepsmann (75) overføres til tvungent psykisk helsevern

Dommen på 4 år og 6 måneders fengsel er i tråd med statsadvokat Asbjørn Eritslands påstand.

Publisert:
 1. Voldtekt
 2. Stavanger tingrett
 3. Vold

Mest lest akkurat nå

 1. Se hvor mye det har snødd i Sirdal

 2. Jostein (80) traff perfekt med nytt kraftverk, akkurat da strømprisene gikk til himmels

 3. FHI: – Flere bør ta 3. dose koronavaksine

 4. Alec Baldwin skjøt og drepte en filmfotograf ved et uhell

 5. Storbritannias dronning på sykehus

 6. Ble tobarnsmor med 18 års mellomrom: – Jeg er ikke lenger så skråsikker