Står fram for å plassere skylden

— Jeg ble utsatt for seksuelle overgrep fra jeg var 13 år gammel, sier Jan Gunnar Sørbø (30), som ønsker å flytte skammen og skylden dit den hører hjemme.

Publisert: Publisert:

Tirsdag ble mannen Jan Gunnar Sørbø anmeldte for seksuelle overgrep dømt til ubetinget fengsel i to år og fire måneder. Samtidig velger Sørbø å stå frem med sin historie. - Jeg vil bidra til å bryte ned tabuet rundt overgrep. Tabuet er en av mekanismene som holder offeret taust, og det ganger først og fremst overgriperen, sier 30-åringen. Foto: Fredrik Refvem

Denne artikkelen er over syv år gammel
Les også

Mann (59) dømt for overgrep mot to gutter

— Seksuelle overgrep er aldri offerets skyld, aldri, sier Sørbø, for tiden ansatt som hjerneforsker ved Rikshospitalet i Oslo.- Likevel er det den utsatte som sitter igjen med både skammen og skyldfølelsen, fortsetter han.

Forrige uke var han i Stavanger for å vitne i saken hvor en 59 år gammel mann fra Rennesøy sto tiltalt for seksuelle overgrep mot to mindreårige gutter. For snart to år siden anmeldte Sørbø den samme mannen, men den saken ble henlagt fordi det var strafferettslig foreldet.

— Jeg anmeldte ham for å få saken fram i lyset. Etter hvert som flere sto fram med tilsvarende historier, kunne han endelig stilles for retten, sier 30-åringen.

Føler ansvar

Les også

Påstand om 30 måneders fengsel i Rennesøy-saken

Sørbø forteller at han ble fylt av dødsangst under overgrepene som tiltalte skal ha begått.— Jeg satt på et flygende teppe som svevde bortover i mørket. Jeg forsøkte å sovne, men fikk det ikke til. Det var uutholdelig, forteller han.

Den unge gutten var livredd for å bli homofil, og fryktet at hendelsene kunne gjøre noe med legningen hans.

— Jeg skammet meg. Det var helt svart.

Overgrepene skal ha skjedd i skjul av massasje. I 15 år bagatelliserte Sørbø det som skjedde.

— Det er flere grunner til at det er riktig for meg å stå frem. Jeg håper min åpenhet kan hjelpe andre. Jeg ønsker å bidra til å redusere brennemerket og mindreverdsstempelet mange overgrepsofre føler, sier 30-åringen.

— Jeg er heldig fordi jeg har personlige ressurser på noen områder og en helt uvurderlig kjæreste på toppen av et knippe solide støttespillere. Siden det var jeg som anmeldte mannen først, vil jeg selvfølgelig hjelpe og støtte andre i samme situasjon, sier han.

Takk

Les også

Kollega mistenkte kritikkverdige forhold

Først da Sørbø som 21-åring flyttet fra Rennesøy, skal overgrepene ha opphørt. Det gikk likevel enda sju år før de undertrykte minnene for alvor fant veien opp i bevisstheten, forteller han.— Utsatte unngår kontakt med overgrepene blant annet ved å fortrenge, fornekte og bagatellisere. Unngåelsesfasen kan vare i mange tiår. Noen kommer seg aldri videre. Jeg frykter at mange overgrepsutsatte gutter fra Rennesøy fortsatt befinner seg i denne fasen.

Han mener at avstand i tid og rom samt trygghet, kan være viktig for å innse at overgrepene faktisk angår en selv.

I februar i år, ett år og to måneder etter at han anmeldte forholdene, skrev han en kronikk om overgrepsutsatte menn som blant annet ble publisert på Aftenbladet.no. Under kronikken skrev en leser:

«Takk, Jan Gunnar, for at du gjør skammen litt mindre ensom å bære.»

— Den linjen styrket motivasjonen min enormt. Jeg fikk følelsen av å være med på noe stort for et annet menneske, sier han.

Økt fokus

Les også

- Massasjen var en bonusordning

Samtidig som Sørbø håper at hans åpenhet bringer mot til andre, understreker han at hvert overgrepsoffer går gjennom sin unike prosess i sitt eget tempo.— Jeg tenker at full åpenhet ikke nødvendigvis er riktig for alle til enhver tid.

Han håper at Rennesøy-saken vil føre til økt fokus på overgrep mot gutter.

— Erkjennelsen av at overgrep faktisk skjer, tror jeg virker forebyggende.

— Jeg vil bidra til å bryte ned tabuet rundt overgrep. Tabuet er en av mekanismene som holder offeret taust, og det gagner først og fremst overgriperen.

Publisert: