- Ikke statistikk for de etterlatte

Tre bilførere, den ene brøytebilsjåfør, tre fotgjengere, tre MC-førerere en syklist omkom i trafikkulykker i Rogaland i fjor. Torsdag ble de minnet i arrangementer over hele fylket.

Langs Madlaveien ble de omkomne minnet i en lys- og korsmarkering torsdag ettermiddag. I Rogaland døde ti som følge av trafikkulykker i fjor, mot åtte året før. I Norge døde 170, det laveste antallet siden 1953.
 • Elisabeth Seglem
  Elisabeth Seglem
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

— Statistikken registreres og kommenteres. Er det flere eller færre døde enn i fjor? For dere pårørende er tallene mye mer en statistikk. Bak ligger smertefulle tap, sjokk og fortvilelse, sa sykehusprest Leif Lie-Bjelland under åpningen av en minnegudstjeneste for de døde i Domkirken i går kveld.

Rundt 150 pårørende, trafikkskadde med venner, samt folk fra politi, brannvesen, frivillige hjelpemannskaper, Falck, Viking, Risa og veimyndighetene deltok i minnegudstjenesten. Mange kom til kirken i fakkeltog fra brannstasjonen på Lagårdsveien. Også langs Madlaveien ble de omkomne minnet i en lys- og korsmarkering.

- Farligst for myke trafikanter

I tillegg til ti døde på rogalandsveiene, har Trygg Trafikk registrert to rogalendinger blant de trafikkdrepte i andre fylker. I 2010 hadde Rogaland åtte trafikkdrepte. På landsbasis omkom 170 personer i veitrafikken i 2011, viser foreløpige tall. Det er en markant nedgang fra 2010, og det laveste siden 1953. — Trenden er at antallet trafikkdrepte går ned på landsbasis, men myke trafikanter er fortsatt utsatt. Vår oppfordring til kommunene og andre som bygger veier, er at fotgjengere og bilister er er adskilt med gang- og sykkelveier, at de lager sikre krysningspunkt og sørger for godt opplyste veier, sier distriktsleder Ingrid Lea Mæland i Trygg Trafikk mens Domkirken fylles med lys og sørgende.

Halvparten døde i juni

Trygg Trafikks oversikt over 10 dødsulykker i Rogalands-trafikken 2011:

16. januar: Brøytebilsjåfør (36), ved Helleland i Eigersund.

10. februar: Fotgjenger (8), i Karmsundgata i Haugesund.

28. mars: MC-fører (14), Undheim i Time.

1. juni: Bilfører (20), Hillevåg i Stavanger.

3. juni: MC-fører (36), Hunnedalen i Gjesdal.

17. juni: Fotgjenger (34), Nedre Strandgate i Stavanger.

17. juni: Syklist (76), Fv 509 i Sola.

13. juli: MC-fører (23), Rv. 47 i Karmøy.

1. oktober: Fotgjenger (23), Fv 509 i Sandnes.

23. desember: Bilfører (43), E 39 i Lund.

Arrangører for Trafikkofrenes dag er Fylkestrafikksikkerhetsutvalget (FTU) i samarbeid med Trygg Trafikk, kirken, politiet, brannvesenet, vegvesenet og flere organisasjoner.

— Trafikkofrenes dag er en påminnelse til alle trafikanter om å overholde fartsgrenser, bruke personlig verneutstyr og kjøre rusfritt. Forskning viser at antall ulykker kan halveres dersom alle følger opp dette. Men først og fremst er dagen en minnedag over alle drepte og en markering for de som ble skadet i trafikken – noen for resten av livet, uttaler Ingrid Lea Mæland og Per Kåre Foss (FTU)

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Viking -mål rett før pause

 2. Oilers på tabelltopp etter seier i toppkamp

 3. FHI ønsker å stoppe omikronutbrudd i Norge før jul

 4. Julekort er en egen greie. Et år dro familien til Ikea for å ta bilde i julepysjamas i soveromsavdelingen

 5. Brann i butikk i Kvernevik slukket av forbipasserende

 6. Viking sikret nytt cupgull etter straffedrama - keeperhelten hylles: – Hun elsker det