Klarer ikke å gjenopprette video fra arrest-dødsfall

Politiet måtte tåle kritikk for at et videoopptak fra arresten ikke var sikret, etter at en 61 år gammel mann døde i arresten. Nå konkluderer eksperter at opptaket ikke lar seg gjenopprette.

Publisert: Publisert:

- Det har ikke vært mulig å gjenopprette videoen fra cellegangen, sier Ellen Eikeseth Mjøs i Spesialenheten for politisaker i Vest-Norge.

 • Thomas Ergo
  Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det var opptak fra gangen i arresten som ikke var sikret av Rogaland politidistrikt, trass i at Spesialenheten for politisaker startet etterforskning av dødsfallet, som fant sted søndag 13. januar. Spesialenheten engasjerte i vinter firmaet Ibas, som er eksperter på datarekonstruksjon. Oppdrag: Forsøk å gjenopprette lyd— og bildeopptaket fra gangen. Nå er svaret kommet.

— Jeg kan bekrefte at videoen ikke lar seg gjenopprette. Vi ba firmaet Ibas gå gjennom tre disketter fra Rogaland politidistrikt. Firmaet skulle om mulig gjenopprette lyd- og bildeopptak som er overspilt. Men det har ikke vært mulig, sier Spesialenhetens etterforskningsleder Ellen Mjøs til Aftenbladet.

Hun presiserer at Spesialenheten likevel har tilgang på en del lyd- og bildemateriale. De har opptak fra 61-åringens opphold i cella, fra inkvirering ved 14-tida og til han blir funnet livløs på cella cirka klokka 18, og deretter ble forsøkt gjenopplivet. De har også video fra gangen, i det han ankommer arresten og blir satt på cella.

— Men vi har altså ikke video fra gangen som viser hvordan inspeksjonene foregikk, sier Mjøs.

Tidligere har Spesialenhetens leder sagt at etterforskningen skal komme til bunns i hvorfor politiet ikke sikret alle relevante opptak knyttet til dødsfallet.

— Dette er en del av det vi arbeider med å bringe klarhet i, sier Mjøs.

Pårørende skuffet

— Vi synd det er leit at opptakene ikke lar seg gjenopprette. Nå kan det bli vanskeligere å komme til bunns i hvor grundige inspeksjoner som ble foretatt i forkant av vår fars død, sier avdødes sønn på vegne av familien.

Privatetterforsker og tidligere politileder Finn Abrahamsen kritiserte tidligere i år politiets manglende sikring av opptakene.

«Generelt skal politiet selvfølgelig sikre alt som kan ha bevisverdi. Ved et dødsfall må kameraopptak og andre mulige bevis fryses umiddelbart. Hvis ikke, er det jo ikke noen vits i å ha kameraovervåking i norske arrester», sa Abrahamsen til Aftenbladet.

— Vi håper Spesialenheten kommer til bunns i hvorfor opptakene ikke ble sikret. Vi mener det må være en alvorlig rutinesvikt at politiet ikke har sikret materialet, sier avdødes sønn til Aftenbladet.

Sakkyndig undersøkelse

Den 61 år gamle mannen ble innbragt av politiet etter politilovens § 9, som omhandler håndtering av berusede personer. Det ble senere klart at mannen ikke hadde mer enn 0,8 i promille. En foreløpig undersøkelse konkluderte at han døde av hjerneblødning. Den endelige undersøkelsen bekrefter dødsårsaken. Spesialenheten har også innhentet en sakkyndig uttalelse om avdødes tilstand ved inkvirering og under oppholdet i cella.

— Sakkyndig har vurdert om han hadde symptomer som kunne vært forenelig med at han hadde en tilstand politiet burde ha reagert på. Men jeg kan ikke kommentere innholdet i erklæringen, sier etterforskningsleder Ellen Mjøs.

— Når er etterforskningen ferdig?

— Jeg kan ikke si hvor mange uker som gjenstår. Men vi nærmer oss en avsluttende fase.

Les også:

Publisert:

Les også

 1. Inspeksjonene av glattcella ble gjort i henhold til instruksen

 2. Refser politiet for sletting av bevis

 3. - Bør granske hvorfor video er slettet

Mest lest akkurat nå

 1. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

 2. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 3. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 4. Leteaksjon etter mann (63)

 5. Mann koronasmittet i Sola

 6. Sjekk alle tiltakene: Innfører forbud mot skjenking av alkohol etter midnatt

 1. Stavanger