Denne dingsen kan redde liv

En samtaleforsterker skal sikre at hørselshemmede får med seg hva legen sier dersom de havner i ambulanse.

Publisert: Publisert:

Flere ambulanser skal utstyres med samtaleforsterker som gjør det lettere for hørselshemmede å høre hva legen eller ambulansepersonellet sier. Foto: Ola Fintland

Samtaleforsterkeren kan kobles til hodetelefoner eller en teleslynge som gjør lyden om til et signal som kan oppfattes av spolen i et høreapparat. Foto: Ola Fintland

— Dette kan redde liv. Når du blir alvorlig syk og havner i ambulanse, er ikke høreapparatet det første du tenker på. Når du hører lite, er det vanskelig å få med seg hva som blir sagt fra legen eller ambulansepersonell, og dialogen mellom lege og pasient kan være avgjørende, sier lokallagssleder Mildrid Espeland i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) Jæren.

En samtaleforsterker er utstyrt med en mikron til å fange opp lyd og en høyttaler til å forsterke lyden. Det gjør det mye lettere å fange opp hva som blir sagt i støyende omgivelser eller dersom man har nedsatt hørsel. Apparatet kan enten kobles til hodetelefoner eller til en teleslynge, som gjør lyden om til et signal som kan oppfattes av spolen i et høreapparat.

Når du blir alvorlig syk og havner i ambulanse, er ikke høreapparatet det første du tenker på

Ambulansesentralen på Bekkeheien i Hå blir den første i landet der alle ambulansene blir utstyrt med samtaleforsterker. Den første forsterkeren ble overlevert i vår, og nå vil ytterligere tre ambulanser få samme utstyr.

— For oss er dette helt nytt, men vi er interessert i å prøve det ut, sier ambulansesjef Johannes Lokøy i Helse Stavanger.

Ambulansesentralen på Bekkeheien betjener de fleste innbyggerne både i Time, Klepp og Hå, bortsett fra Frøyland-Orstad-området som får ambulansehjelp fra Sandnes.

Det HLF Jæren og Lions i Time og Hå som har samlet inn penger til de nye samtaleforsterkerne. Prisen per stykk er rundt 2000 kroner, og produsenten sponset den første som ble levert.

— Målet er å teste dette ut, og vi håper at vi får gode tilbakemeldinger, sier Mildrid Espeland.

Hun har selv nedsatt hørsel og har god erfaring med bruk av samtaleforsterker.

— Det fungerer veldig bra, og du kan også justere lyden opp og ned, sier Espeland.

Publisert: