Fylkeslegen avventer tilsynssak

Fylkeslege Pål Iden utelukker ikke at det kan bli opprettet tilsynssak mot Stavanger kommune i forbindelse med Kampen-saken, men vil foreløpig avvente Stavanger kommunes egen gjennomgang.

Fylkeslege Pål Iden utelukker ikke at det kan bli opprettet tilsynssak mot Stavanger kommune i forbindelse med Kampen-saken.

 • Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Som følge av Stavanger Aftenblads artikkelserie om Jonny André Risviks tragiske dødsfall i august 2010, har saken denne uken også blitt drøftet hos Fylkesmannen i Rogaland. Både Risvik selv og de fem som mishandlet ham, var på ulikt vis avhengige av bistand fra det offentlige hjelpeapparatet, da 28-åringen fra Kvernevik ble torturert til døde for tre år siden.

— Dersom Stavanger kommune nå har bestemt seg for å starte en gjennomgang av sin rolle, er det naturlig at vi avventer utfallet og gjør oss kjent med resultatene av gjennomgangen når disse foreligger, sier Iden.

Jonny André Risviks foreldre uttalte fredag til Aftenbladet at de ikke har tillit til kommunens gjennomgang. Berit og Thor-Inge Risvik frykter at kommunen vil tilsløre kritikkverdigforhold, dersom hjelpeapparatet selv får ansvar for å finne ut hva som gikk galt. Familiens bistandsadvokat Kari Idsøe mener det er naturlig at det opprettes en tilsynssak i regi av Fylkeslegen, for å finne ut hva som skjedde da en gruppe med resursvake unge mennesker i løpet av tre uker fikk anledning til å mishandle gruppens hakkekylling til døde.

Bygger på tillit

Både Risviks foreldre og bistandsadvokat Idsøe mener det vil være vanskelig å ha tillit til en rapport når kommunens øverste ansvarlige i tre år har sagt at det ikke var feil og avvik i kommunens håndtering, før tragedien var et faktum. Kommuneledelsen avviste så sent som forrige uke at det var behov for en intern gjennomgang av saken. Onsdag sa Alise Kjellevold ved Universitetet i Stavanger, ekspert på rettssikkerhet og helse- og sosialtjenester, at Kampen-saken bør granskes eksternt.

— Er det uproblematisk at kommunen selv legger premissene for om det skal opprettes tilsynssak eller ikke, fylkeslege Pål Iden?

— Hele det norske tilsynssystemet bygger på tillit mellom de nasjonale tilsynsmyndighetene og kommunene, og på at den som har ansvar for en tjeneste, er i stand til å gjøre en selvkritisk gjennomgang av alvorlige hendelser i egen organisasjon. Dersom kommunen ønsker bistand i sin granskning, stiller vi oss selvsagt til rådighet, sier Iden.

Fylkeslegen sier at i motsetning til i spesialisthelsetjenesten, der alle alvorlige hendelser automatisk skal meldes til tilsynsmyndighetene, er organet avhengig av andre varslinger i saker fra kommunene. Enten må noen levere en klage til tilsynsmyndighetene, politiet må melde om funn ved etterforskning av alvorlige hendelser, media kan avdekke forhold eller kommunen kan selv si fra fordi det er oppdaget alvorlige avvik.

Unaturlige dødsfall

- Burde tilsynsmyndighetene ha vært på banen i en tidligere fase av denne saken?

— Vi er ikke blitt varslet før. Nå har kommunen meldt at de vil gå gjennom saken basert på medieomtalen. Da er det naturlig at vi avventer denne gjennomgangen, sier iden.

- Men bør det ikke være automatikk i at tilsynsmyndighetene kommer på banen når et unaturlig dødsfall inntreffer?

— Ikke ved alle unaturlige dødsfall, men ved dødsfall der svikt i helse- og omsorgstjenester kan mistenkes, ja. Men i de fleste av disse tilfellene vil vi uansett først be kommunen granske seg selv og sin egne tjenester. Tilsynsmyndigheten vil i ettertid gjennomgå kommunens egengranskning, utvide denne eller overprøve konklusjonene dersom disse ikke holder vann, eller dersom brukere eller pårørende klager på at de ikke får gode svar på spørsmålene de sitter med, sier Iden.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Kampen-tragedien: Ekspert advarer mot å la kommunen granske seg selv

 2. Ble varslet om frykt for drap i 2011

 3. Åpner for mer tvang overfor de farlige

 4. FrP krever granskere utenfra

 5. Kommunen må granske seg selv etter Kampen-saken

 6. - Kunne avverget tragedien

 7. Kommunen vurderte aldri tvangstiltak

 8. Håpet på hjelp til det siste

 9. Jonnys siste uker

 10. Varsler etterspill i Kampen-saken

 11. Kommunen vil ikke granske Kampen-saken

 12. Jonnys sjanser

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Mandag åpnes Vågen for trafikk igjen: – Det er en katastrofe for bransjen og sentrum

 2. Rekordmange sendes ut av landet: – Trodde jeg kom inn uten problemer

 3. Unge konservative i kirken føler seg i mindretall – nå lager de sitt eget nettverk

 4. Elsparkesyklist skadd i Stavanger

 5. – Det er uverdig for norsk politisk debatt at Frp skal måtte ta avstand frå nazistar

 6. Mørk takker superstjernen for åpenheten: – Vi er ikke roboter