Ketil Solvik-Olsen blir samferdselsminister

Ketil Solvik-Olsen (Frp) blir samferdselsminister i Solberg-regjeringen.

Publisert: Publisert:

Ketil Solvik-Olsen (Frp) Foto: Siv Dolmen

 • Ntb
 • Jarle Natland
  journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Monica Mæland (H) blir næringsminister. Foto: rune meyer berentsen

Solveig Horne blir barne- og familieminister.

Thorhild Widvey (H) blir kulturminister

Jan Tore Sanner (H) blir kommunalminister

Børge Brende (H) blir utenriksminister Foto: Jon Ingemundsen

Torbjørn Røe Isaksen (H) blir kunnskapsminister

Anders Anundsen (Frp) blir justisminister

Robert Eriksson (Frp) blir arbeidsminister.

Bent Høie (H) blir helseminister Foto: Carina Johansen

Tord Lien (Frp) blir olje- og energiminister.

Ine Marie Eriksen Søreide (H) blir forsvarsminister.

Elisabeth Aspaker (H) blir fiskeriminister.

Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Junge, Heiko

Les også

Ny regjering med få overraskelser

Mannen som opprinnelig var tippet som samferdselsminister: Per Sandberg sliter med helseproblemer og blir verken statsråd eller parlamentarisk leder for Frp på Stortinget. Fylkesstyret i Sør-Trøndelag Frp skal få orientering om saken senere i dag, får Aftenbladet opplyst.Det var NRK som først meldte hvilket departement Solvik-Olsen skal få — rett før klokka 12 i dag. Det har lenge vært antatt at han går inn i den nye blå-blå regjeringen. Aftenbladet får bekreftet fra flere hold at Solvik-Olsen står fram som samferdselsminister på Slottsplassen etter klokka 12 i morgen.

Brobyggeren

Solvik-Olsen er den store brobyggeren på borgerlig side – og det ga sjokkbølger da han varslet at han vurderte å trekke seg fra gjenvalg til Stortinget tidligere i år. Statsråd har han likevel hele tiden vært åpen for. Mange har spekulert i at den økonomi-utdannede brynebuen skulle bli olje- og energiminister, men etter at regjeringserklæringen var lagt fram på Sundvolden sist mandag var det ikke vanskelig å tolke signalene fra Solvik-Olsen selv:

– Optimismen blant landets bilister kan bre seg. Vi får et eget veiselskap, et investeringsfond, og understreker at vi skal redusere bompengene i årene som kommer, slo en fornøyd Ketil Solvik-Olsen fast overfor Aftenbladet forrige mandag.

Oppvokst på bensinstasjon

Mens partilederne Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) presenterte de borgerliges politiske plattform for kommende stortingsperiode, sto jærbuen på sidelinjen og smilte fra øre til øre.

Mannen som tilbrakte store deler av oppveksten på familiens bensinstasjon i Bryne sentrum jublet da over det han betegnet som den største seieren for Frp. For selv om ikke landets bomstasjoner forsvinner, la Solvik-Olsen vekt på at han «uten tvil er mest fornøyd med det vi har fått til innen samferdsel».– Alt går i positiv retning, smiler Solvik-Olsen, som samtidig mente at det ikke er mulig å få til et bompengefritt Norge så lenge Frp har en oppslutning på 16,3 prosent.

Som samferdselsminister vil han også spille en sentral rolle i forhold til bybane-debatten i Stavanger.

De borgerlige lover nemlig ikke bare bedre tider for landets bilister. I det 75 sider politiske dokumentet som er snekret sammen på Sundvolden, legges det også vekt på at det skal bli lettere for folk å velge buss eller bane i fremtiden. Erna Solbergs valgløfte om at staten skal ta en større del av storbyenes satsing på kollektivtrafikk, er med videre. På side 68 i det tykke dokumentet lover de borgerlige å «sørge for en forpliktende finansiering av viktige kollektivløsninger i de største byene - fortrinnsvis ved å gi statlige investeringstilskudd som dekker 50 prosent av kostnadene». Det kan bety at det nok en gang kan bli nytt liv i bybane-debatten på Nord-Jæren - men det spørs hva Frp-eren Solvik-Olsen vil mene om saken.

Solvik-Olsen ble i mai i år valgt til andre nestleder i Fremskrittspartiet. Han har vært Frps finanspolitiske talsmann.

Han har sittet på Stortinget siden 2005 som representant for Rogaland. I 2005-2011 satt han i energi- og miljøkomiteen, mens han i perioden 2011-2013 var medlem i finanskomiteen, der han ble valgt som første nestleder i 2011. Han tok ikke gjenvalg til Stortinget ved høstens valg.

Rogaland, Rogaland, Rogaland

Ellers blir den nye regjeringen solid Rogalands-preget. Solbergs regjering får hele fire medlemmer med rogalandsdialekt: Ketil Solvik-Olsen og Solveig Horne fra Frp, Bent Høie og Thorhild Widvey fra Høyre, slik som Aftenbladet meldte mandag kveld.

Aftenposten har fått bekreftet at Frps stortingsrepresentant Solveig Horne (44) fra Rogaland blir den nye regjeringens barne- og likestillingsminister.

Hvorvidt departementet vil hete det samme, eller få et nytt navn, har Aftenposten ikke fått klarhet i.

Horne var vararepresentant til Stortinget i perioden 2001-2005, og fast møtende representant fra 2005. I forhenværende periode har hun vært 1. nestleder i familie- og kulturkomiteen.

Hun har sittet i Sola kommunestyre, i Rogaland fylkesting og vært leder av Rogaland Frp.

Tidligere stortingsrepresentant Tord Lien (Frp) blir olje- og energiminister i Solberg-regjeringen, melder Adresseavisen. Lien takket nei til en ny periode på Stortinget foran høstens valg, og jobber nå som direktør for samfunn og informasjon i TrønderEnergi, skriver avisen.

Tord Lien satt på Stortinget fra 2005 til 2013. Han var innvalgt fra Sør-Trøndelag, men er opprinnelig fra Myre i Vesterålen.

I sine to perioder på Stortinget var han medlem i energi- og miljøkomiteen fra 2005 til 2009 og andre nestleder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen fra 2009 til 2013. Robert Eriksson (Frp) blir arbeidsminister i den nye regjeringen som presenteres onsdag, melder Dagbladet.

Ifølge avisen bekreftes utnevnelsen av sikre kilder.

Eriksson har sittet i arbeids- og sosialkomiteen siden han ble valgt inn på Stortinget i 2005. De siste fire årene har han ledet komiteen.

39-åringen fra Levanger er utdannet bedriftsøkonom.

Her er litt om de 18 antatte medlemmene av den nye regjeringen:

Statsminister Erna Solberg (H)

Den 52 år gamle Høyre-lederen fra Bergen var de borgerliges felles statsministerkandidat i valget. Hun går til jobben med lang erfaring både som stortingspolitiker og statsråd i Bondeviks andre regjering.

Statsråd ved Statsministerens kontor Vidar Helgesen (H) 45-åringen overtar stillingen som Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har hatt under Jens Stoltenberg. Var statssekretær i UD i årene 2001– 2005 og engasjert i det norske arbeidet med å skape fred på Sri Lanka. Fra Bodø.

Utenriksminister Børge Brende (H) Hentes hjem fra jobb som administrerende direktør i Verdens økonomiske forum for å bekle stillingen. 48-åringen var generalsekretær i Norges Røde Kors fra 2009 til 2011 og har statsrådserfaring fra Bondeviks andre regjering. Oppvokst i Trondheim.

Finansminister Siv Jensen (Frp) 44-åringen fra Oslo har ledet Frp siden 2006, og hun ble nestleder i partiet i 1999. Er utdannet diplomøkonom fra Norges Handelshøyskole. Har vært en sterk pådriver for å få Frp inn i regjering.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) 48-åringen fra Bærum har lenge vært en av Erna Solbergs nærmeste medarbeidere og får nå ansvaret for et nytt «superdepartement». Har vært Høyres finanspolitiske talsmann siden 2001 og nestleder i en årrekke. Ledet Unge Høyre på 1990-tallet.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) 41-åringen har frontet Frps økonomiske politikk i en årrekke, både som finanspolitisk talsmann og stortingsrepresentant i årene 2005– 2013. Blir nå statsråd på ett av partiets kjerneområder. Bor på Bryne i Rogaland.

Helseminister Bent Høie (H) Frontet Høyres tunge satsing på helsepolitikk i valgkampen og har sittet i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget siden 2009. 42-åringen har vært andre nestleder i partiet siden 2010. Fra Rogaland.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) 37-åringen har ledet forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget de siste fire årene. Tidligere leder for Unge Høyre og fast stortingsrepresentant fra 2005. Oppvokst på Strømmen og i Tromsø, men bor i Oslo.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) Har bakgrunn fra Unge Høyre. 35-åringen har sittet på Stortinget siden 2009 og vært partiets arbeidspolitiske talsmann. Får nå ansvaret for ett av Høyres viktigste satsingsområder. Oppvokst i Porsgrunn.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) 37-åringen fra Vestfold har de siste fire årene gjort seg bemerket som leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Var andre nestleder i den særskilte 22. juli-komiteen. Satt i Frps sentralstyre i årene 1989– 99. Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) 38-åringen bor i Trondheim og har hatt en rekke partiverv lokalt og regionalt. Stortingsrepresentant i årene 2005– 2013. Næringsminister Monica Mæland (H) 45-åringen har vært byrådsleder i Bergen siden 2003, men oppvokst i Arendal. Fra 2010 har hun vært medlem av arbeidsutvalget i Høyres hovedorganisasjon. Hun kan bli en av to statsråder i et nytt Nærings- og fiskeridepartement sammen med Elisabeth Aspaker.

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) 39 år og fra Levanger og stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag fra 2005. Leder av arbeids- og sosialkomiteen fra 2009. Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) Medlem av Frps sentralstyre fra 2005 og byråd i Oslo i årene 2006– 2012. 35-åringen var politisk rådgiver for Frps stortingsgruppe i årene 2001– 2004. Fra Møre og Romsdal, men bor i Oslo.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) 57-åringen har bred regjeringserfaring fra Bondeviks andre regjering, både som statssekretær og statsråd. Politisk aktiv siden 1979 og stortingsrepresentant i årene 1989– 1997. Bor på Karmøy i Rogaland.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) Stortingsrepresentant siden 2005 og medlem av Frps gruppestyre siden 2009. 44-åringen fra Rogaland har vært politisk aktiv siden 1995 og har representert Fremskrittspartiet i en rekke komiteer på Stortinget.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) Selv med bare 52 år utgjør harstadværingen en tredel av Solberg-regjeringens «veterankorps» – de over 50. Innvalgt første gang i 2005, men har erfaring som vararepresentant, samt politisk rådgiver og statssekretær i Bondevik II-regjeringen. Kan bli en av to statsråder i et nytt Nærings- og fiskeridepartement med Mæland.

Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) TV 2 melder tirsdag kveld at Høyre-politikeren Tine Sundtoft blir miljøvernminister. Sundtoft kommer fra Lillesand i Aust-Agder og er utdannet siviløkonom. Hun var regiondirektør i NHO i Agder fra 1995 til 2005 og har vært fylkesrådmann i Vest-Agder fylkeskommune fra høsten 2005

Erna Solberg (H) og Siv Jensen, henholdsvis statsminister og finansminister Foto: Grøtt, Vegard

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Gult farevarsel: Kan bli vindkast opp mot 30 m/s ved kysten på mandag

 2. Planen var bobiltur på 3000 kilometer. Det ble 15 – til Ølberg

 3. Prestens datter døde - nå er han regionleder i Human-etisk forbund

 4. Barnepsykolog om Alex-saken: – Avdekker svikt på svikt på svikt

 5. Konge­familien i sommer­modus

 6. Følg med på nyttår rundt i distriktet på våre webkameraer

 1. Politikk