- Folk tror jeg er fra Frp eller Høyre

Eirik Faret Sakariassen (SV) stiller alltid staselig antrukket i dress, slips og finskjorte. Han finner ofte fram dressen, selv om folk som ikke har møtt ham før tror han er fra Høyre eller Frp. — Jeg er ingen motekonge, sier han selv.

Publisert: Publisert:

Den andre gjerne i en helt vanlig t-skjorte. Eirik Faret Sakariassen (v.) er SVs dressmann utad, i hvert fall for folk som bor i Stavanger. Hallgeir Langeland har en mer moderat tilnærming til hva han kler seg i. Foto: Gorm K. Gaare

  • Hein Georg F. Haram
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Eirik Faret Sakariassen er SVs dressmann utad. Som her under gårsdagens 1. mai-feiring. Foto: SV

Sakariassen er også i år med i 17. mai-komiteen i Stavanger. På nasjonaldagen tar han gjerne sitt eget klesvalg til nye og uante høyder. Foto: Anders Minge

Eirik Faret Sakariassen er SVs dressmann utad. Som her under en tidligere 1. mai-feiring med rødt slips for anledningen. Foto: SV

- Hun fikk til slutt øye på tresløyfen jeg hadde på meg og utbrøt "den så artig ut". Hun mente nok at jeg så helt idiotisk ut, flirer han. Her er Langeland fotografert i en helt annen sammenheng. Foto: Fredrik Refvem

Julaften, påskeaften, pinseaften, nyttårsaften, 1. mai og 17. mai.

Dette er bare helt vanlige dressdager for Eirik Faret Sakariassen, bystyrerepresentant for Stavanger SV, StOr-leder og Rogaland SVs 3. kandidat til Stortinget.

Han tar gjerne fram både dressjakka og finskjorta 365 dager i året.

— Jeg har funnet meg til rette, og funnet en stil som jeg liker. Jeg går gjerne i finskjorte hver dag og det er blitt en del av den jeg er, men jeg bruker palestinaskjerf like gjerne som jeg bruker slips, sier Sakariassen til Aftenbladet.

Ikke opptatt av mote

Men motekonge? Trendsetter? Det er ikke ord som Sakariassen bruker for å karakterisere seg selv i hans travle student- og politikerhverdag.

— Mote er noe jeg egentlig ikke er så opptatt av. Jeg ville aldri kalt meg selv en trendsetter. Spør du meg om skjortemerker, har jeg ikke peiling. Jeg finner det jeg finner og går for det, selv om det av og til betyr at folk som aldri har møtt meg før tror jeg er fra Frp eller fra Høyre, sier Sakariassen som i det siste har gått til kraftige angrep mot sistnevnte

— Det blir kommentert at jeg ikke ser ut som en SV-politiker, men jeg har jo lyst at folk skal kjenne meg som SV-er fordi jeg er veldig stolt av det. SV er et allsidig parti, enten ser du ut som Hallgeir Langeland eller meg. Det er viktig at du er presentabel og viser stor respekt for publikum når du holder taler, mener jeg.

- Viktig med selvironi

Selv om Sakariassen er SVs dressmann utad, innrømmer han at dressen, skjorta og slipset gjerne blir lagt til side når han sitter hjemme i godstolen eller sofaen. Som for eksempel etter 1. mai-feiringen.

— 1. mai var det rett hjem i hettegenser og joggebukse. Jeg pleier ofte å fleipe med at jeg sitter i smoking når jeg er hjemme alene, men det er jo ikke tilfelle. Det er viktig å ha litt selvironi også, sier han.

SVs stortingsrepresentant, Hallgeir Langeland er kjapt ute for å ta de stivpyntede i SV. Da får ofte Sakariassen unngjelde, selv om det stort sett er for moro skyld.

— Han mobber meg ofte ganske så vennskapelig for at jeg er så stivpyntet. Da svarer jeg at det er viktigere å være radikal i politikken enn å være radikal i klesstilen, sier Sakariassen.

På andre siden av skalaen

— Eirik og Snorre Valen (Stortingsrepresentant for SV red.anm) blir jevnlig mobba av meg. De er så veldresset, vet du, sier Langeland.

Langeland innrømmer gjerne at han av og til er på den andre siden av dresskalaen, da det hender at han trapper opp på Stortinget i t-skjorte. Det skjer imidlertid også at stortingsrepresentanten slår på stortromma, rent klesmessig sett.

— Det finnes en klesbutikk i nærheten av der jeg bor i Oslo. De hadde salg en gang, så måtte jeg bare stramme meg litt opp, sier han.

Og Langeland er en av de få rogalendinger som har opplevd å slå Kristin Halvorsen i en best-kledd-kåring. For anledningen i en dress fra Fretex.

— Jeg fikk terningkast fem av Dagbladet. Hun fikk terningkast fire. Det var stort.

Selv har han opplevd å bli kastet ut av Stortinget på grunn av sitt avslappede forhold til klær og fått kommentarer fra en rekke politikere. Men ingenting slår imidlertid den gangen Langeland var på en kongelig middag med dronning Sonja og kong Harald.

— For det første så reiste jeg meg opp to ganger fra bordet for å ta en røykepause. Det var derimot ikke lov, da kongen alltid skulle være den første til å reise seg. Dronning Sonja fikk til slutt øye på tresløyfen jeg hadde på meg og utbrøt «den så artig ut». Hun mente nok at jeg så helt idiotisk ut, flirer han.

— Min misjon har alltid vært å gjøre noe med denne dresspolitikken på Stortinget som Frp for eksempel hadde under Carl I. Hagen, ler Langeland.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Viking leier ut tre spillere

  2. Leter etter John Olav med full styrke

  3. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

  4. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  5. Dette skjedde i natt

  6. Politiet søker ikke ved Månafossen gjennom helgen

  1. Politikk