Her gjør Miljøpartiet De Grønne et brakvalg

VALG 2017: Miljøpartiet De Grønne er valgvinner ved Stavanger katedralskole, og gjør et godt valg også på andre skoler. - Partiet er et friskt pust, mener avdelingsleder.

Publisert: Publisert:

Jonas Molde Hollum (16), Ida Helmersen (16), Jakob Michael Dietrich (16) og Andreas Gundersen (16) er elever ved Vg 1 på Stavanger katedralskole. En av fire elever ved skolen stemte Miljøpartiet De Grønne. Foto: Aasland, Jarle

 • Hilde Moi Østbø
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Hele 26,5 prosent av elevene ved Stavanger katedralskole stemte på partiet, mot ni prosent forrige valg.

– Jeg likte resultatet, for jeg stemte Miljøpartiet De Grønne (MDG) selv. Jeg har ikke vært så veldig politisk aktiv før, men etter skoledebatten var jeg veldig enig i det representanten fra MDG sa, sier Ida Helmersen (16) som går på Vg1.

Tirsdag kveld offentliggjøres resultatene fra skolevalget. Flere skoler hadde valg forrige uke og har allerede resultatet klart.

LES OGSÅ:

Les også

August-barometer: Støre og Ap slit, men vinn likevel

Store drømmer

Nest største parti ved Stavanger katedralskole ble Arbeiderpartiet med 17 prosent og SV med 13 prosent av stemmene. Ved forrige skolevalg fikk Arbeiderpartiet hele 30 prosent av stemmene ved skolen.

– Jeg synes det er bra at det er en liberal vind, og ikke bare det konservative fra Frp. Dette er en liberal skole, men bare vent et par år, så kommer det nok til å gå den veien nasjonalt også, mener Jakob Michael Dieterich (16).

Ikke alle er enig i det.

– Det har litt for store drømmer, alt kan ikke gjennomføres. Jeg synes MDG vet litt lite om Norge utenfor Oslo og synes det er litt skremmende at de fikk så stort gjennomslag. En del av politikken deres fungerer ikke, men er flott å høre på, sier Jonas Molde Hollund (16).

– Hvorfor tror du de får så stor oppslutning likevel?

– Vi ungdommer er enkle å overbevise, sier han.

Også Andreas Gundersen (16) er overrasket av resultatet.

– MDG sier ganske mye som høres litt abstrakt ut, og man kan ikke stemme på drømmer. Jeg stemte selv på Rødt, sier han.

De er enig i at miljø er et viktig tema for dem selv og klassekamerater, men tror ikke at MDG kommer til å få samme oppslutning i stortingsvalget.

– Nei, jeg tror ikke det, men jeg tror nok at de kommer til å stige litt, mener Jakob Michael Dieterich.

LES OGSÅ:

Les også

Valgforsker: Lofoten er mindre «hot» nå

Friskt pust

Nils Andreas Høie, avdelingsleder for språk, historie og samfunnsfag, mener det er veldig spesielt at Miljøpartiet De Grønne er skolens største parti.

– Det er mye oppmerksomhet rundt miljø akkurat nå, i tillegg er dette et parti som har appell til ungdom som er miljøbevisste. Det slår ut i en gruppe elever hos oss. Dessuten gjorde MDG en god skoledebatt, det har også litt å si.

Han mener også at MDG fremstår som et friskt pust.

– De har ingen belastning når det gjelder tidligere regjeringsprosjekter og nyter en opposisjonstilværelse som er gunstig for å kapre førstegangsvelgere. Det er en bonus med å være et parti som fremstår som friskt og nytt. Dessuten har de et tydelig budskap når det gjelder kjernesaken.

Førstekandidaten til Miljøpartiet De Grønne, Anna Kvam, er tidligere elev ved Stavanger katedralskole.

Enkeltresultat

Hilmar Rommetvedt, professor ved UiS, mener Miljøpartiet de grønne har appell blant yngre velgere.

– Ungdom er mer opptatt av miljøsaken og partiet peker ut en retning framover som ungdom har sans for. Men enkeltresultater fra skoler kan gi utslag i ulike retninger alt etter om det har vært gode debattanter fra partiet på skoledebatten, sier han.

Rommetvedt mener også at skolevalget totalt ikke sier noe om hvordan det egentlige valgresultatet blir.

– Resultatet er ikke det viktigste, men det skaper interesse for politikk og bidrar til at valgdeltakelsen blant 18–19-åringer er stor.

Lavere oppslutning

Ved St.Olav videregående skole fikk Høyre størst oppslutning med 24 prosent. Arbeiderpartiet fikk 16 prosent, mens Miljøpartiet De Grønne og Venstre fikk 14 prosent.

Ved Vågen videregående skole fikk Arbeiderpartiet 36,5 prosent oppslutning. Miljøpartiet De Grønne fikk 13 prosent og Kristelig Folkeparti 10 prosent.

Ved Sandnes videregående skole fikk Arbeiderpartiet 30,6 prosent av stemmene. Høyre fikk 28,4 prosent og Miljøpartiet De Grønne 3,9 prosent.

Ved St.Svithun videregående skole fikk Høyre størst oppslutning med 43,3 prosent. Arbeiderpartiet fikk 17,6 prosent og Miljøpartiet De Grønne 8,8 prosent.

Ikke alle skoler er ferdig med skolevalget. Alle resultatene skal være klare tirsdag.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Stavanger-lege dømt for bedrageri og underslag

 2. Nekter å forlenge levetiden for vindturbiner hvis ikke kommunene får mer penger

 3. Seks nye smittetilfeller i Stavanger

 4. Forbrukerrådet mistenker at Lyse driv prisjuks

 5. Pennsylvania har mistet 600.000 industriarbeidsplasser under Trump

 6. Dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

 1. Stavanger
 2. Stavanger katedralskole
 3. Stortingsvalg 2017