Lørdag blir det folkefest i Sandnes

Sandnes slår på stortromma når kommunen inviterer til byfest fra morgen til seine kvelden. 500 meter med langbord, egne fester i alle kvartal og festfyrverkeri skal markere åpningen av nye Langgata.

Comito-Aakre har drevet eget blomsterstudio i San Franciso i flere år, der hun leverte blomster til arrangementer, events, filmpremierer og større fester. For knappe to uker siden åpnet hun sin egen blomsterbutikk i Sandnes, Umulig bukett.
Publisert: Publisert:
Flere av butikkene og serveringstedene har gjort seg flid med å lage innbydende inngangsparti.
Kunstverket «Cerebellum» har fått mye oppmerksomhet i Langgata.
Her blir det yrende folkeliv hele lørdagen.
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

(Se bildegalleri av nye Langgata øverst i saken)

Sandnes: Kommunen har satt av til sammen 60 millioner kroner til oppgradering over og under bakken i Langgata. Det har gitt resultater. Etter nærmere tre år med graving er Langgata knapt til å kjenne igjen. Nytt dekke, ny kunst, benker, belysning og blomster så langt øye kan se.

– Vi visste at dette kom til å bli tøft da vi startet gravingen i 2014, men det har gått over alt forventning. I denne perioden har det kun forsvunnet en butikk, samtidig som det har kommet 30 små og store nye aktører i gata. Det viser at Langgata er en attraktiv handlegate, mener Sigrun Gabrielsen i Sandnes sentrum.

Lørdag skal det feires.

Fra San Francisco til Sandnes

– Det kommer til å bli en storstilt fest. Jeg har blitt veldig glad i Langgata. Vi flyttet hit for to år siden da oppussingen så vidt hadde startet, og se nå hvor flott det har blitt, sier Melissa Comito-Aakre.

Les mer:

Langgata er pyntet til fest.
Les også

Steinfin kunst skal smykke Langgata

Les også

Hilde Gunn gjør comeback i Sandnesuka

Blomsterdekoratøren fra San Francisco har fått jobben med å dekorere deler av sentrum med blomster. Hun har jobbet på spreng den siste uken. Sist blomst på verket er snart på plass og fredag morgen starter hun pyntingen av Lanternen og portalene som skal ramme inn lørdagens byfest.

Kvartalsfester

Før sola står opp lørdag morgen, starter riggingen av et 500 meter langt bord som skal strekke seg gjennom hele Langgata. Klokken 11 serveres det gratis brunsj så langt maten rekker. Klokken 12 er det ordfører Stanley Wirak sin tur til klippe snoren og deretter går det slag i slag.

– Jeg er skikkelig stolt av å være en del av Langgata, sier Hilde Gunn Sagland, som åpnet Vintage-butikken Velvet for noen måneder siden.

Lørdag inviterer hun og nabobutikken i kvartal 4 til fest og basar. Fest blir det også i det fem andre kvartalene i Langgata.

Det kan bli sommerstemning i Sandnes lørdag om værmeldingen slår til med strålende sol slik den lover.
100 slike glassteiner laget av kunstner Cathrine Maske, pryder Langgata.
«Cerebellum» er syv høye skulpturene som er opplyst i fargene hvitt og rødt. Ved hjelp av bevegelsesensorer endrer lyset farge når folk går forbi.
Sandneskunstneren Nils-Thomas Økland står bak prosjektet «Fragmenter av Silkeveien», nedfelt i det nye dekke. Han har brukt direkte avtrykk av den gamle brosteinen som før var i Langgata.

Spyler til fest

– Jeg blir nesten litt rørt når jeg ser hvordan alle jobber og står på for å lage denne festen. Vi har virkelig samarbeidet godt, sier Sagland.

Hvert kvartal har valgt sitt eget tema for festen.

Eva Thu i Sandnes kommune står på for at Langgata skal skinne til byfesten.

– Byfesten skal være starten på et tettere samarbeid mellom butikkene og kvartalene. Det er sammen vi får dette til, forklarer Gabrielsen.

Eva Thu jobber så vannspruten står. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.

– Jeg skal spyle hele gata, så jeg har ikke tid til å snakke med dere, smiler hun og spyler videre.

Øglænd System, som feirer 40 år i år, spanderer festfyrverkeri utenfor Vitenfabrikken klokken 22.

Her er en smakebit av programmet:

Kvartal 1: Tivolistemning med blant annet moteshow, turn, konkurranse om å bli Tivoliets mester, DJ, popcorn og sukkerspinn.

Kvartal 2: Eplekvartalet med aktiviteter og underholdning, grillfest i bakgården til Øglændskvartalet, veteranbiler, danseoppvisning, live-musikk og konkurranser.

Kvartal 3: “Drøsen” om saker som engasjerer en sandnesbu, eventyrlig og nasjonalromantisk stemning, massasje/fotpleie, utstilling med byplanen, malekonkurranse mellom Borgli og Wirak.

Kvartal 4: Fest og basar-kvartalet med gullgraving, ponni-ridning, klovnen Tulliball, flere minikonserter, spenstige servitører deler ut kanapeer og vårruller, dans med Sandnes Folkedanslag og Sydvesten, moteshow.

Kvartal 5: Musikk, mat, barneaktiviteter, fotball, moteshow, kaningård bakgårdscafe, manneparkering og •utstilling av racerbil.

Kvartal 6: Sør-Europeisk stemning, tapaslunsj, kulturell vandring i smugene våre, fotoutstilling med bilder fra Sandnes, strikkehistorie, hvordan sandnesgauken blir laget, moteshow, dans.

Publisert: