– En boost for Sandnes, byen er fortsatt blå!

SANDNES: For to år siden gjorde Høyre et elendig lokalvalg i Sandnes. Nå håper stortingspolitiker Tina Bru (H) at den blå oppturen varer til neste kommunevalg.

Tina Bru dagen derpå: - Sandnes er fortsatt en blå by, dette er en kjempeboost foran kommunevalgkampen om to år.
 • Camilla Bjørheim
  Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Dagen derpå velter Tina Bru den første kaffekoppen over frokostbollen på Kanelsnurren i Sandnes. Kanskje ikke så rart det blir litt søl, når halve natten etter valgseieren har gått med til å fikle med mobilen. Det har blitt lite søvn.

Bru har skrollet seg gjennom valgresultater helt ned på bydelsnivå. Hun er fornøyd med det hun ser - og særlig med tanke på Sandnes. Her gjorde Høyre det dårlig i kommunevalget for to år siden og fikk en oppslutning på 15 prosent.

– Nå har vi et helt annet utgangspunkt, det inspirerer at byen har mange høyrevelgere, sier Bru, bosatt i Ganddal.

Tro på dørbanking

I Sandnes gikk 28 prosent av stemmene til Høyre. Det er en liten nedgang fra stortingsvalget i 2013, men Høyre er likevel det partiet som får størst oppslutning.

– Dørbanking og lokal mobilisering har effekt. Vi har banket på 5000 dører og gjør et bra valg bydelene vi har besøkt. Dette er en lagseier, sier Bru.

I Stangeland bydel, der også statsminister Erna Solberg var på velgertokt, har Høyre en oppslutning på 32,5 prosent.

– Sandnes er fortsatt en blå by, sier Bru.

LES OGSÅ: Sirkus Erna på husbesøk i Sandnes

Kjenner ikke bismaken

Hun synes ikke valgseieren har en bismak, slik mange kommentatorer påpeker etter at valgresultatet var klart.

– Jeg mener at dette var det beste vi kunne håpe på. Jeg var forberedt på en tilbakegang etter fire år i regjering, men begge partiene vi samarbeider med (KrF og Venstre), kommer over sperregrensen. Vi har fortsatt et borgerlig flertall, sier Bru.

Tina Bru er klar for nye fire år på Stortinget, og håper også å kunne fortsette med podcasten «stortingsrestauranten».

– Men samarbeidspartiene blir straffet for samarbeidet med regjeringen?

– Tilbakegangen kan ha flere forklaringer. Om det skyldes samarbeidet med regjeringen eller handler om partienes strategi, taktikk eller valgkamp, må partiene selv ta ansvar for. Velgerne har gitt oss tillit til et fortsatt samarbeid på borgerlig side, sier Bru.

– Likevel er regjeringen svekket, og KrF er tydelige på at de ikke vil inngå en samarbeidsavtale. Det blir vanskeligere å få gjennomslag?

– Vi har ikke snakket med noen ennå og skal først ha gode samtaler. Om vi ikke får til samarbeidsavtaler, blir det en mindretallsregjering som søker støtte i Stortinget fra sak til sak, noe som slett ikke er uvanlig. Det viktigste er at velgerne viser at de vil ha Erna som statsminister, sier Bru.

Les også: KrF og Bollestad advarer regjeringen

– Betyr det også nye runder med kommunesammenslåinger?

– Høyre vil flytte mer makt og flere tjenester til kommunene. Noen kommuner er imidlertid for små til å løse dette selv, men det blir ikke nye runder om kommunesammenslåing i Rogaland nå - med mindre det er noen kommuner som vil, sier Bru.

Sier ja til alt

Bru har siste periode sittet i Energi- og miljøkomiteen. Der har hun vært nestleder og fraksjonsleder for Høyre. Bru har også ledet Høyres Kvinneforum og sitter i partiledelsen.

– Jeg er spent på hvilken komité det blir nå. Jeg kan ærlig innrømme at jeg ble lei da jeg fikk tildelt energi og miljø for fire år siden. Ikke var jeg spesielt interessert i feltet og ikke kunne jeg så mye. Nå har jeg god kontroll, og det kan virke fristende å fortsette med noe jeg kan. Samtidig er det godt å få erfaring fra flere felt. Jeg fikk et godt råd fra Jan Petersen for mange år siden, om å takke ja til alle muligheter jeg får. Det har jeg gjort. Og skal fortsette med, sier Bru, som nå også ser fram til å få Hadia Tajik (Ap) på rogalandsbenken.

– Hun er en dyktig politiker og en hyggelig dame, sier Bru, som også er raus nok til å trekke fram Miljøpartiets Anna Kvam fra Rogaland.

– Hun er kanskje Norges dyktigste ungdomspolitiker. Jeg er stolt av at Rogaland har så mange gode, unge politikere, sier Bru.

Podcast?

Sammen med høyremann Henrik Asheim har hun stått bak podcasten «Stortingsrestauranten» de siste årene.

– Henrik blir nok statsråd nå. Jeg må altså finne meg en ny podcast-makker. Jeg håper å kunne fortsette, for mange har etterlyst oss i valgkampen, sier Bru.

Les også

 1. Hvem vil leke med Erna og Siv?

 2. Støre blir neppe kastet etter katastrofevalget

 3. – Erna og Jonas må redde Norge fra å gå i oljefella

 4. – Nå skal hovedstaden få bondeved fra Varhaug

Publisert:
 1. Stortingsvalg 2017
 2. Sandnes
 3. Tina Bru

Mest lest akkurat nå

 1. Stigende koronatall: Flere innlagt og flere smittet

 2. Skroter forslag til forskrift om elsparkesykler i Stavanger

 3. Flere pasienter utviklet spredning av kreft mens de deltok i norsk kreftstudie. – Vi er veldig lei oss

 4. Monica Mæland har fått ny jobb

 5. Mange hoster. Slik finner du lettere ut hvilket luftveisvirus du er smittet av

 6. BankID har trøbbel torsdag formiddag