Muslim-frykt stopper kristne skolelag

RELIGION: Frykt for at muslimer vil opprette egne grupper, og at ungdommer dermed radikaliseres, har fått flere skoler til å nekte elever å opprette kristne skolelag.

– Håpløst å nekte elever å organisere seg. Dette er brudd både på organisasjons- og religionsfriheten, sier Lars Gule.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Jeg reagerer på at muslimfrykten her tar utgangspunkt i verst tenkelige scenarier, sier generalsekretær Karl-Johan Kjøde i Laget, Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (NKSS), til Aftenbladet.

Ble nektet å starte skolelag

Flere steder, også i Sandnes og Stavanger, har elever blitt nektet å opprette skolelag. I Sandnes ville en jente starte et skolelag på en ungdomsskole sammen med tre venninner, men rektor sa nei.

– Begrunnelsen skal være at hvis skolen sier ja til et kristent skolelag, så må den også tillate muslimer å opprette grupper, sier Kjøde.

Karl-Johan Kjøde reagerer på begrunnelsen for at Laget ikke får starte skolelag noen steder.

I Stavanger fikk elevene først nei, men etter nye runder fikk de lov til å ha møter på skolen etter skoletid.

– Jeg har ikke hørt om dette før, og har undersøkt saken nærmere med skolene, sier Pål Larsson til Aftenbladet. Han er kommunaldirektør for oppvekst og skole i Sandnes som ikke har spesielle retningslinjer for akkurat dette.

– Ingen av rektorene i Sandnes-skolen kjenner seg igjen i denne saken, sier Larsson.

Han legger til at en tid tilbake var det noen som ville drive mer oppsøkende virksomhet blant elevene på skolen, men det ønsker ikke rektor, sier Larsson. Han mener det ikke er greit å si nei til kristne skolelag med begrunnelse at «da kan vi få muslimske grupper og radikalisering av unge».

Har over 200 skolelag

Kjøde påpeker at flere skoler også nekter religiøse møter på skolene med begrunnelse at skolene skal være livssynsnøytrale.

Organisasjonen NKSS har siden 1924 drevet sin virksomhet, og har over 200 skole- og studentlag på ungdoms- og videregående skoler og studiesteder. I region Sør-Vest, i Rogaland, er det 20 lag. Kjøde sier at han i sine 14 år i NKSS, det siste halvannet året som generalsekretær, fra tid til annen har opplevd at skoler har sagt nei til Laget. Det har også vært noen få tilfeller tidligere.

Vil ha felles retningslinjer

– Hvordan reagerer du som leder for NKSS på at elever som ønsker det blir nektet å ha lagsmøter på skolene?

– Jeg føler behov for å løfte dette til et høyere nivå, og ønsker en politisk debatt om hvilken type skole vi ønsker, og den religiøse elevfriheten i skolen, sier Kjøde som etterlyser en prinsipiell begrunnelse for holdningen til religiøse møter på skolene.

Han mener det er for snevert at den enkelte rektor skal bestemme om det skal tillates religiøse møter på skolene, og viser til et vedtak i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) som på sitt landsting i mai gikk inn for at staten må lage felles retningslinjer for hvordan barne- og ungdomsorganisasjoner skal bruke skolene.

Ifølge Kjøde har både KrF, SV, SP og Miljøpartiet De Grønne etter utfordring fra NKSS, støttet vedtaket fra LNU.

Han mener det må være rom for at elever kan møtes om det de tror på.

– Er det greit at muslimer også får ha møter om sin tro på skolene?

– Vi er ikke imot en muslimsk trosgruppe på skolene. Det er viktig at det er åpenhet om disse spørsmålene, og med større religiøst mangfold skaper vi et samfunn med faktisk toleranse, sier han.

Lars Gule: Brudd på religionsfriheten

– Dette er ikke en kjent problemstilling, men ikke overraskende, sier ekstremismeforsker ved Høyskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule til Aftenbladet.

– Å nekte grupper av elever å organisere seg som i et skolelag, er brudd både på religionsfriheten og organisasjonsfriheten. Dette bør skolene slutte med, sier han.

– Elevene har en soleklar rett til å organisere seg i lag så lenge de ikke forstyrrer undervisningen eller er et problem for medelever, sier Gule.

– Og å si at en spesiell gruppe (muslimer, red. anm.) ikke skulle ha de samme rettigheter som andre til å organisere seg på grunn av en generell frykt for at noe kan komme til å skje, er håpløst, sier han.

Det som er positivt er at det er likebehandling siden alle for avslag, men likefullt uakseptabelt sier ekstremismeforskeren.

Publisert: