– Kan svekke tilliten til politikerne

Flere politikere i Stavanger mener politikere bør avstå fra å behandle saker der store verdier står på spill for venner eller bekjente.

Venstres Kjartan Alexander Lunde er blant politikerne som ville ha trukket seg fra en liknende sak som den Raustein har valgt å engasjere seg i politisk. Her under en befaring på Hestnesstranda mandag. Fra venstre: Mats Danielsen (Frp), Lunde, Thomas Bendiksen (MDG) og Ayan A. M. Jama (Ap). Foto: Aasland, Jarle

 • Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Kari Raustein (Frp), leder av Stavangers kommunalstyre for byutvikling(Kbu), bekreftet mandag at hun har bedt kommuneadvokaten om en ny vurdering av hennes habilitet. I en reportasje lørdag beskrev Aftenbladet hennes engasjement for et boligprosjekt på Hestnes ved Hafrsfjord. Tomta er eid av hennes venn Geir Lerfall. Utfallet av saken utgjør en forskjell på flere millioner kroner for eieren. Raustein har bekreftet overfor Aftenbladet at Lerfall er en venn, men ikke en nær venn. Fordi han ikke er en nær venn konkluderte kommuneadvokaten i fjor at hun ikke var inhabil. Men flere politikere mener denne typen saker handler om mer enn juss. Mandag kom også habilitets-ekspert Jan Fridthjof Bernt med innvendinger mot kommuneadvokatens vurdering. Han mener det kan være grunn til å se nærmere på Rausteins engasjement, og påpeker at hun uansett har anledning til å trekke seg fra saken dersom det er ubehagelig at habiliteten trekkes i tvil.

Ap-gruppeleder Kari Nessa Nordtun mener denne typen saker kan bidra til å svekke tilliten til politikerne. Foto: Rune Vandvik

Reagerte på engasjement

– Jeg forventer at politikere som havner i situasjoner hvor det er ubehagelig eller vanskelig å behandle en sak, trekker seg fra behandlingen. Det har de et ansvar for å gjøre, sier Kari Nessa Nordtun, gruppeleder i Stavanger Ap.

– Er dette en slik sak?

– Ja. Jeg har selv hatt saken til behandling en del ganger og har reagert på Frp sitt sterke engasjement. Spesielt reagerte jeg da jeg hørte at saken på Hestnes var blitt tema i forhandlingene om kommuneplanen.

– Burde Raustein ha trukket seg fra saken?

– Hun burde hvertfall ha spurt om utvalget mente hun var habil til å behandle saken og lagt alle opplysningene på bordet, selv om kommuneadvokaten mente hun var det. Og hun burde uansett ikke ha vært saksordfører når hun er en bekjent av grunneieren.

Les også

Hafrsfjord: Rødt lys for omstridt utbygging

– Kan framstå som vennetjeneste

Nessa Nordtun mener også at Raustein burde ha informert Kbu om sin relasjon til Lerfall allerede i juni 2014, da hun var med på å legge hans kommende boligprosjekt inn i kommuneplanen.

– Kan denne typen saker svekke tilliten til politikere?

– Ja. Det kan framstå som en vennetjeneste. Jeg vil også si at det hviler på byens øverste politiske ledelse å påse at alle instanser i kommunen er tillitvekkende.

– Bør skje uoppfordret

Frps gruppeleder i Stavanger, Christian Wedler, sier politikerne hver dag fatter vedtak som har store økonomiske konsekvenser for byens innbyggere.

– Vi folkevalgt må selvsagt forvalte den tilliten vi har med ydmykhet og alvor. Vi har habilitetsregler for at vi skal ta opp forhold som gjør oss inhabile. Vi skal uoppfordret komme med opplysninger om kjennskap og vennskap lenge før vi er inhabile. Da kan vi være sikre på at alle beslutninger tas uten utenforliggende hensyn, sier Wedler.

Det er ikke greit at politikere behandler saker der store verdier står på spill for venner eller godt bekjente, mener Frps gruppeleder Christian Wedler. (Ordfører Christine Sagen Helgø (H) i bakgrunnen.) Foto: Pål Christensen

Wedler sier han fikk vite om Rausteins relasjon til Lerfall i juni 2016. Han spurte da om relasjonen, etter anklager om vennskap og kjennskap.

– Burde Raustein ha informert om relasjonen til Lerfall da hun var med på få boligløsningen på hans kommende tomt inn i kommuneplanen i KBU i juni 2014?

– Alle skal i henhold til forvaltningsloven opplyse alle i utvalget om opplysninger som gjør en inhabil eller kan gjøre en inhabil, svarer Wedler.

Les også

Mer bråk om Frp og habilitet

– Vi må passe oss

– Er det greit at politikere behandler saker der store verdier står på spill for venner eller godt bekjente?

– Nei, da er de inhabile. Alle beslutninger vi tar skal være uangripelige i ettertid. Uansett om man inhabil eller ikke juridisk sett: Har man en relasjon til noen må man passe på den grensa. Vår praksis er å erklære oss inhabile, sier Wedler.

– Mener du da Raustein burde ha meldt seg inhabil?

– Nå skal kommuneadvokaten vurdere habiliteten hennes på ny. Jeg avventer til dette foreligger, sier Wedler.

Venstres Kjartan Alexander Lunde (t.v.) og bompengepartiets Frode Myrhol på befaring på Hestnesstranda mandag, i anledning en nabos innvending mot den omstridte reguleringsplanen. Foto: Aasland, Jarle

– Er mer restriktiv

Kbu-medlem Kjartan Alexander Lunde fra Venstre sier han er mer restriktiv enn Raustein har vært i denne saken, og at han ville ha trukket seg.

– Hvis jeg kommer i en situasjon der tidligere venner eller bekjente skal bygge noe, og jeg kan påvirke resultatet, trekker jeg meg selv om jeg ikke er direkte inhabil. Jeg har trukket meg i en rekke slike saker, sier Lunde.

– Som politiker er det viktig å ha troverdighet. Hvis man har en relasjon til noen som gjør at folk kan stille spørsmål ved din troverdighet, bør man gjøre grep for unngå at slike spørsmål blir stilt, sier Kbu-medlem Frode Myrhol i partiet Nei til mer bompenger. Han sier han ville ha erklært seg inhabil i en sak der store verdier sto på spill for en venn eller godt bekjent.

– Jeg ville hvertfall kraftig ha vurdert om jeg var inhabil, sier Kbu-medlem Thomas Bendiksen i Miljøpartiet de grønne.

Aftenbladet har forelagt kritikken for Kari Raustein. Mandag ønsket hun ikke å gi noen kommentar. Hestnes-saken behandles i utvalget hun leder torsdag denne uka.

TIPS OSS:
Kjenner du til liknende saker i Rogaland?
Ta kontakt med oss:

 • thomas.ergo@aftenbladet.no
 • stein.jupskaas@aftenbladet.no
Publisert:
 1. Kari Raustein
 2. Stavanger
 3. Christian Wedler
 4. Stavanger Ap
 5. Kari Nessa Nordtun

Mest lest akkurat nå

 1. – Uttrykket i ansiktet til disse jentene, redselen i øynene, det er noe som brenner seg fast

 2. Randaberg-ordføreren ber regjeringen våkne i jakten på vaksiner: – De kaster bort tid på uvesentlige ting

 3. 22 bilister fikk bot ved Sola flyplass

 4. Slik skal møteplassen som startet som en pølsebu, bygges opp igjen etter brannen

 5. Barn har fått påvist smittsom hjernehinne-betennelse

 6. Overgrepssaken på Lye henlagt på grunn av bevismangel og alder