Tre nye forkjørsveier i Sandnes

Politiet og Sandnes kommune ber trafikanter om å være ekstra oppmerksomme på de nye forkjørsveiene i Sandnes for å unngå farlige situasjoner.

I januar ble fem veier i Sandnes forkjørsregulert. Fra fredag 28. april er det tre nye veier som gir forkjørsrett. Foto: Viktor Klippen

 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I løpet av det siste året har en rekke veier i Sandnes blitt forkjørsveier. Andre kommuner har også fått flere veier som gir bilistene forkjørsrett.

Fra fredag 28. april blir tre nye veier i Sandnes forkjørsregulert. Det gjelder Torger Carlsens gate, Juvelveien og Roald Amundsens gate. Avduking av skilt skjer i løpet av dagen og oppmerking gjøres fortløpende etter avduking. Roald Amundsens gate har vært stengt for gjennomkjøring av biler på grunn av anleggsarbeid, men åpner som forkjørsvei på fredag.

– Bedre trafikkflyt

- Målet er å skape bedre trafikkflyt og gjøre det mer trafikksikkert. På forkjørsveier kan bilførere konsentrere seg mer om bilen foran og om myke trafikanter. Ved å ta bort vikeplikt fra høyre, får du vekk ett element i trafikkbildet, sier trafikkplanlegger Ingrid Bratseth Gjedrem i Sandnes kommune.

Trygg Trafikk er også positive til flere forkjørsveier.

- Det blir et tydeligere kjøremønster som er enklere å forstå. Mange ganger kan bilister være usikre på om det er en utkjørsel eller en vei, og det kan bidra til misforståelser rundt høyreregelen, sa distriktsleder Ingrid Lea Mæland til Aftenbladet tidligere i år.

Les også

Her kommer nye forkjørsveier

Forkjørsvei betyr at biler som kjører på forkjørsveien, ikke trenger å forholde seg til høyreregelen om at kjørende har vikeplikt for kjøretøy som kommer fra høyre, slik man vanligvis har på norske veier.

– Det er ikke så mange andre land i verden som har høyreregelen, så folk fra utlandet sliter ofte med det, sier kjøreskolelærer Eirik Vigrestad ved Moto trafikkskole i Sandnes. Han peker også på at mange bilførere kjører på gammel vane og at flere har problemer med å omstille seg fra forkjørsveier til høyreregel.

– Derfor er det viktig å være oppmerksom på de nye forkjørsveiene, sier Vigrestad.

Muntlige klager

I januar ble både Postveien, Solaveien, Aksel Eggebøs vei, Kjærholen og Åsveien i Sandnes forkjørsveier. Tidligere har Austråttveien, Gamle Skaravei og Skaraveien på Austrått blitt forkjørsregulerte.

– Det har kommet noen muntlige klager fra beboere i Postveien som er bekymret for at farten har økt etter at det ble forkjørsvei, og de har bedt og hyppigere kontroller. Men de fartskontrollene vi har hatt, viser normal trafikk og ikke noen spesiell fartsøkning, sier Bjart Larssen, som er seksjonsleder for orden og trafikk ved Sandnes politistasjon.

Han oppfordrer folk til å være ekstra oppmerksomme nå i starten.

– Det er viktig at folk blir klar over at de nye forkjørsveiene. Mange kjører på autopilot og gammel vane, sier Larssen.

11. og 12. april ble åtte fylkesveier i Randaberg kommune forkjørsregulerte.

– I flere kryss er det ikke klart nok hvem som egentlig har vikeplikt og forkjørsrett. Derfor forkjørsregulerer vi disse fylkesveiene, forklarte Bjørn Kristian Røyland på plan- og forvaltningsseksjonen i Statens vegvesen.

Disse veiene i Randaberg ble da forkjørsregulert:

 • Fylkesveg 479 Rygg - Grødem
 • Fylkesveg 481 Harestad - Idrettshuset
 • Fylkesveg 410 Grødem - Finnestad
 • Fylkesveg 474 Randaberg - Goa
 • Fylkesveg 473 Indre Bø - Randaberg
 • Fylkesveg 476 Håland - Goa
 • Fylkesveg 471 Bø - Randaberg
 • Fylkesveg 472 Indre Bø – Sande

Les også

 1. Mer forkjørsrett - og vikeplikt - i Egersund

 2. 12 fylkesveier blir forkjørsveier

 3. OBS: 27 veier blir forkjørsregulerte

 4. Her kommer nye forkjørsveier

 5. Foreldre tviler på at forkjørsrett gir tryggere skolevei

 6. Hundvågveien blir forkjørsvei

Publisert:
 1. Trafikk
 2. Sandnes kommune
 3. Statens vegvesen
 4. Politiet

Mest lest akkurat nå

 1. Brødet han baker koster 150 kroner. Likevel blir han utsolgt hver uke

 2. Maktdemonstrasjon av skadeskutt Oilers – ydmyket Storhamar

 3. Hun trodde hun skulle arve 4 millioner av søsteren. Men pengene gikk til Frelsesarmeen og SOS-barnebyer

 4. – Feil å bytte ut Domkirkens alter

 5. Styrer mot suveren seier

 6. Nakstad er ikke overrasket over hytteeiersøksmålet