Ja til 550 nye boliger ved Sandvedparken

Solforhold og byggehøyde ble tema da bystyre ga grønt lys for 550 nye boliger ved Sandvedparken.

Publisert: Publisert:

Et parkdrag langs Storåna skal gå gjennom det nye boligområdet med 550 boliger. Foto: EDER BIESEL ARKITEKTER

 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Bare Heidi Bjerga (SV) stemte mot detaljreguleringen for Åsedalen boligpark, mens Venstre, Miljøpartiet De Grønne og to fra KrF stemte for å redusere byggehøyden fra 7 til 5. etasjer i nord.

Det gamle industriområdet i Åsedalen mellom Jærveien og jernbanelinjen har lenge vært utpekt som et framtidig boligområde.

Les også

550 nye boliger ved Sandvedparken

En kronglete vandring mellom fylkesmannen, kommunen og utbygger førte til at planen ble lagt i en skuff i 2008. Tre år seinere førte behovet for boliger til at kommunen selv ba utbygger børste støv av boligplanene.

– Dette blir et godt område å bo i, nær sentrum, sa Ragnvald Erga (Ap). Han pekte også på at det tidligere har vært befaring i området for å se på byggehøyder illustrert med ballonger i luften.

Underveis i prosessen er blokkene blitt lavere, boenhetene færre og parken grønnere. 675 boenheter er redusert til 550 boliger, leiligheter og rekkehus. I nordre ende er to etasjer er kappet av boligblokkene slik at de høyeste blir på sju etasjer.

Naboprotester

Det er fortsatt for høyt mener flere beboere som bor i nærheten av utbyggingsområdet, og flere av dem hadde møtt opp som tilhører i bystyresalen. De er sterkt bekymret for at området ødelegges av de høye boligblokkene som foreslås og mener at Sandvedparken risikerer å miste mye av sitt særpreg som friluftsområdet med så høye bygg tett innpå elva.

I et brev til bystyret i forkant av møtet ba de om en makshøyde på 10–12 meter, spesielt for de høyeste byggene tettest på parkområdet i nord. Det vil si 4. etasjer pluss parkering under. Men det var bare Venstre, Miljøpartiet De Grønne og to representanter fra KrF som ønsket å redusere byggehøyden i nord fra 7. til 5. etasjer.

– Dominerende bygg ut mot parken er ikke så trivelig. Derfor forslår vi en makshøyde på 5. etasjer på de nordligste blokkene, sa Kjell Haavard Thrane Høie (V). Men han mente det vil være bra at parkdraget gjennom boligområdet vil gå langs Storåna. Deler av elven ligger i dag inngjerdet innenfor det som tidligere var et industriområde i Åsedalen.

Les også denne saken fra bystyret:

Les også

Sandnes fraråder «Jærlinja» på ny E39

Dårlige solforhold

Solforholdene i området var et annet diskusjonstema. En av fem boliger, det vil si 110 boliger, oppfyller ikke region- og kommuneplanens krav til gode solforhold. For noen av boligene kompenseres det med takterrasser.

– Dette er et stort, flott prosjekt som vi har store forhåpninger til. Men det er også noen utfordringer, en av dem er solforhold. Der ligger vi i grenseland, men etter en totalvurdering håper vi at det skal gå greit, sa Martin S. Håland (Sp).

Heidi Bjerga (SV) ønsket å avvise hele planen.

– Det står tydelig i sakspapirene fra rådmannen at det er 110 boliger som ikke har gode nok solforhold. Åsedalen er ikke skyggenes dal, men det kan bli det for mange boliger. Når man går i parken og kommer inn i dette området, vil man også gå gjennom et boligområde. Etter min mening har denne planen for mange negative sider, sa Heidi Bjerga (SV).

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Raser mot kriminell misbruk av krisetiltak

 2. Ingrid (76) ble smittet på bussen: – En fantastisk tur, jeg kjenner meg helt frisk

 3. Kommuneoverlege om busstur for pensjonister: – Jeg ville tenkt meg grundig om

 4. Fem koronasmittede tok hurtigbåt hjem

 5. «Som å stupe inn i luksusfellen»

 6. Drapsforsøket i Sandnes: Politiet var kjent med konflikt mellom partene

 1. Sandvedparken
 2. Bolig