– Vi er stolte, men vi er ikke akkurat krigere i dag

Solen strålte da 83 veteraner ble hedret med medaljer i Vatneleiren i Sandnes i ettermiddag.

Godt humør hos Ålgård-brødrene Martin og Svenn Ravdal på henholdsvis 86 og 88 år som gratuleres av Sandnes-ordfører Stanley Wirak.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Norge er et fritt land, men slik har det ikke alltid været. I dag var både yngre og eldre veteraner samlet i Vatneleiren i Sandnes i anledning av frigjøringsdagen 8. mai.

På dagen hylles veteraner tilbake fra 2. verdenskrig og frem til i dag.

Totalt ble 83 medaljer delt ut. Av dem var det 48 tjenestemedaljer til veteraner fra Tysklandsoperasjonen, 34 tjenestemedaljer til soldater i internasjonale operasjoner, samt en enkelt forsvarets operasjonsmedalje.

– Vi gjorde tjeneste og hadde det strengt

– Mange soldater har opplevd ting som ser bra ut på film, men som ikke er så kjekt i virkeligheten, sa Irak-veteran Tom Haugen i den såkalte soldatens tale.

Selv opplevde han kontrasten ved å dra rett fra krig og hjem til familien - uten hjelpetilbud fra forsvaret.

– I dag er det en mottakstjeneste som tar vare på soldater. Det har det ikke alltid vært. Folk har slitt ordentlig, sa Haugen.
Les Norge forlenger kampen mot IS

Ordførerkjedene glimtet i solen da 13 av regionens ordførere gratulerte veteranene med dagen. Blant de som ble hedret for innsatsen sin i 2. verdenskrig var Ålgård-brødrene Svenn og Martin Ravndal.

Irak-veteran Tom haugen holdt ’soldatens tale’ ved forsvarets veterandag i Vatneleiren i Sandnes

– Det betyr mye at de omsider hedrer oss. Vi gjorde tjeneste og hadde det strengt i Tyskland med lite mat og sånn, sa Martin Ravndal på 86 år. Sammen med broren satt han på andre rekke og var svært fornøyd med arrangementet.

Hva betyr det for deg å få medalje idag?

– Jeg er stolt av det, sa Svenn Ravndal på 88 år.

– Vi er ikke akkurat krigere idag, sa han da fotografen tok bilder av de to med diplomene i hendene.

Alle medaljene ble delt ut av oberst Bjørn Arild Siljebråten.

Heder er viktig

Det var obersten selv som ønsket velkommen og holdt den innledende talen.

– Dagen er en markering av at vi lever i et fritt og fredelig land. Men vi må ikke glemme tidene da andres verdier ble satt foran våre, fortsatte Siljebråten.

Les 9.april 1940: Lynangreb, en halvtimes forsinkelse...

Etter obersten var det tale fra Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO).

– Alle veteraner skal få heder og oppmerksomhet. Du som er her skal tenke stort om deg selv. Du som veteran har utført et viktig arbeid, sa lederen for NVIO i Rogaland Frank Torbjørn Skofteland.

Alle veteraner skal få heder og oppmerksomhet, sa lederen for NVIO i Rogaland Frank Torbjørn Skofteland.

Ifølge ham handler frigjøringsdagen om å anerkjenne dem som har gjort en innsats for å bevare viktige verdier i Norge.

– Krigen setter sine spor. Vi må aldri glemme det. I dag minnes vi dem som fikk livene sine ødelagt. Respekt til de som tok opp kampen. Å bli positivt verdsatt for innsats, opplevelser og inntrykk, er viktige, sa statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal.

Samtlige talere nevnte viktigheten av å anerkjenne soldater som har vært ute, og som i større eller mindre grad kommer hjem litt annerledes enn da de dro.

Likevel var det ikke alle medaljemottakere som var like opptatt av anerkjennelsen.

– Det betyr ikke så mye for meg. Det er greit nok å få den, men jeg har levd uten medalje siden 1953 og til nå. Har gått bra det, sa Per Arvid Aslaksen, 85 år fra mottakerrekkene.
Etter seks måneders grunnutdanning ble han sendt til Tyskland som en integrert del av både gjenoppbygging og verneplikt.

Oberst Bjørn Arild Siljebråten gratulerer veteranen Sverre Garvik med dagen

I rekkene satt også Sverre Garvik på 89 år. Heller ikke han hadde tenkt mye på det med medalje for tjenesten sin, men synes likevel det var kjekt med anerkjennelse.

– For meg var det ikke så vanskelig, men jeg så mange som slet. Det betyr nok mer for folk i dag, sa Garvik, som også var sendt ut etter krigen var slutt.

Totalt var 50.000 nordmenn en del av Tysklandsbrigaden. Av de var drøyt 5000 rogalendinger. Til nå har Norge deltatt i rundt 100 operasjoner på fire kontinenter og drøyt 100.000 norske menn og kvinner har vært utsendt på bakken, til sjøs og i lufta.

Det var musestille ved dagens kransnedleggelse i Sandnes
Publisert: