Leder av menneskerettighetsorganisasjon brukte organisasjonens midler til eget forbruk

Retten finner det sannsynliggjort at Loai Deeb, som er styreleder i Global Network for Rights and Development (GNRD), bodde i huset organisasjonen leide til ansatte. Deeb kommer til å anke.

Disse lokalene i Hillevåg huset GNRD. I juli i fjor ble det åpnet konkurs mot organisasjonen. Nå må styreleder Loai Deeb tilbakebetale 276.000 kroner til konkursboet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Loai Deeb (41) er i Stavanger tingrett dømt til å betale 276.000 kroner til GNRD sitt konkursbo. Dette er summen organisasjonen betalte for å leie en bolig i Sola kommune. Huset skulle fungere som midlertidig bolig til ansatte i organisasjonen.

Retten finner det sannsynliggjort at det var styrelederen selv og hans familie som bodde i huset.

LES OGSÅ:

I mai 2015 aksjonerte Økokrim og tjenestemenn fra Sør-Vest politidistrikt mot GNRD sitt hovedkvarter i Hillevåg i Stavanger. Deeb er siktet for hvitvasking av penger. Tidligere i sommer ble det klart at siktelsen mot styrelederen er utvidet til å gjelde grovt underslag fra organisasjonen. Økokrim mener at GNRD-sjefen brukte drøyt ti millioner kroner av organisasjonens midler til egen internettgambling.

Flyttet senere

I juli i fjor ble det åpnet konkurs i organisasjonen. I februar i år ble Deeb dømt i Sola forliksråd til å tilbakebetale pengene konkursboet mener at styrelederen bemidlet seg ved å bo i boligen organisasjonen leide til ansatte. I mars sendte Deeb, ved advokat Kjell Brygfjeld, stevning til Stavanger tingrett med krav om overprøving av dommen i forliksrådet.

Les også

Deeb ville ikke gi intervju

Les også

Menneskerettighetssjef siktet for å ha gamblet bort millioner

Deeb erkjenner at han bodde i det aktuelle huset, men at han flyttet inn mye senere enn det forliksrådet legger til grunn. Ifølge Deeb flyttet han og familien inn i huset i august 2014. Konkursboet mener at han flyttet inn allerede 1. februar.

LES OGSÅ:

Deeb viste i tvistesaken til at han stod for etablering, finansiering, møbler og utstyr i startfasen til organisasjonen. «Han har skutt inn 29 millioner kroner i organisasjonen, og det har formodningen mot seg at han da skulle ha behov for å belaste organisasjonen sin egen husleie. Frem til juli 2014 jobbet han for organisasjonen uten å motta lønn», står det i Deebs påstandsgrunnlag.

Endret adresse

Konkursboet viser til leiekontrakten hvor det fremgår at «leieobjektet skal brukes som bolig av familien Deeb». Videre står det at eier skal varsles ved skifte av beboer. Eier ble aldri varslet om skifte av beboer.

Les også

Innsamlingskontrollen setter GNRD på Obs-liste

Les også

- Statsadvokat kjøpt med millioner av dollar

I en e-post til Sola kommune sa Deeb opp leiekontrakten knyttet til adressen hvor han bodde tidligere sammen med sin familie. I denne e-posten skriver Deeb at han og familien skal flytte ut av huset innen utgangen av februar 2014.

E-posten ble sendt dagen før Deeb signerte leiekontrakten til huset som skulle fungere som midlertidig bolig for ansatte i GNRD.

Dette legger retten avgjørende vekt på. Videre viser retten til at familien Deeb endret sin folkeregistrerte adresse allerede den 10. februar 2014.

Rettslig grunnlag

I retten førte Deeb flere vitner som støtter hans forklaring om at han og familien først flyttet i august. Retten legger ikke vekt på deres forklaringer da det finnes opplysninger fra kommunen som ikke samsvarer med det de sier.

Retten konkluderer med at Deeb har benyttet organisasjonens midler til eget private bruk. Retten finner videre at konkursboet har et rettslig grunnlag for sitt tilbakebetalingskrav.

Les også

- Pengene kommer fra fire selskaper

Les også

Millionkrav mot mystisk menneskerettighetsorganisasjon

«Det som kjennetegner en forening fremfor et selskap, er at medlemmene, i motsetning til selskapsdeltakerne, ikke kan tildele seg utbytte eller annen avkastning av foreningsformuen. Det vises videre til at ved andre selskapsformer, eksempelvis aksjeloven og samvirkeloven, foreligger en tilbakeføringsplikt dersom det er foretatt utbetalinger i strid med bestemmelser i loven. På denne bakgrunn legger retten til grunn at det foreligger en tilbakebetalingsplikt ved bruk av organisasjonens midler til private utgifter», skriver dommerfullmektig Kasandra Byberg i dommen.

I tillegg til å måtte tilbakebetale 276.000 kroner, dømmes Deeb til å betale motpartens saksomkostninger på 100.000 kroner.

– Jeg ble kjent med dommen gjennom Aftenbladet og kan opplyse om at den kommer til å bli anket, kommenterer Loai Deeb overfor Aftenbladet.

Publisert: