Brått var Karen Marie Berg alene som tobarnsmor på 38

Hun fant ingen podkast for mennesker i dyp sorg. Så Karen Marie Berg laget den selv. – Kom ikke med råd om hvordan det er riktig å sørge, sier hun.

  • Halvor Hegtun

«Jeg vet hvordan du har det.» Eller: «Jeg kan tenke meg hvordan du har det.» Mennesker sier sånne ting, i aller beste mening, når noen har mistet en de elsket.

– Men de vet jo ikke. De aner ikke, sier Karen Marie Berg.

Programlederen i NRKs Nitimen vet så altfor godt at livet er mer enn nitimer. I den personlige og selvutleverende podkasten Sorgens kapittel møter hun andre som har opplevd vonde tap.

Miljøforkjemperen Nina Jensen mistet samboeren Nicolai i hjernekreft. Syklisten og programlederen Dag Erik Pedersen fikk en natt telefon om at sønnen Simen hadde tatt sitt liv. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forsto av en nyhetsmelding fra Sollihøgda, at tvillingbroren Anders var død i en styrt med ambulansehelikopter.

Seks intervjuer er det foreløpig blitt. Det vil si, Berg intervjuer ikke. Hun bare snakker med gjestene sine om felles erfaringer. For hun har vært der nede selv. I det hun kaller syresorgen. Den grå og lammende sorgen som ingen kan skjønne uten selv å ha famlet omkring i den.

– Det er som et jordskjelv, sier hun i et forsøk på å forklare.

– Et jordskjelv som ikke tar slutt, for det kommer hele tiden etterskjelv.

Karen Marie Berg og Hans Kristian Amundsen på en glad dag. En av veldig mange.

Les hele saken med abonnement