«Svensk mester i kreftalarmer»

Professor Lennart Hardell som i går toppet norske nyhetssendinger med påstanden om at PCB i fisk og skalldyr kan være en viktig årsak til testikkelkreft, ble i fjor utropt til svensk mester i kreftalarmer.

  • Sven Egil Omdal Tekst
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 19 år gammel

Hardell har i løpet av de siste 25 årene fått store medieoppslag på at man kan få kreft av ugressmiddel, tamponger, saft, iskrem, sykehusovner, PVC-plaster, fisk, alkohol, brystmelk og radonstråling. Størst oppmerksomhet fikk han da han i 2000 hevdet at de gamle NMT-telefonene kunne føre til hjernesvulst.

— Denne undersøkelsen ble til og med tatt opp i en høring i det amerikanske senatet, til tross for at den led av de samme svakheter som andre av Hardells arbeider, sier forskningsleder Steinar Tretli i Kreftregisteret.

Det var avisen Svenska Dagbladet som i september i fjor utropte Hardell til svensk mester i kreftalarmer. Avisen skrev blant annet at de mange alarmene om alt som kan føre til kreft «har lenge blitt møtt av kollegial taushet fra forskerverdenen, samtidig som Lennart Hardells stjerne har dalt. Han har problemer med å få forskningsoppdrag, siden 1996 har han ikke fått noe fra Kreftfondets tildelinger».

En undersøkelse av samtlige studier av sammenhengen mellom mobiltelefoni og hjernesvulst, utført av amerikanske forskere på oppdrag av det svenske Statens Strålskyddsinstitut, endte med knusende kritikk av Hardells arbeid, skriver avisen.

Hardell er professor i onkologi med vekt på miljøepidemologi ved Örebro universitet. Han var i går ikke tilgjengelig for kommentar.

Publisert: