Vante hender ønsker velkommen til verden

Glem påskekrim. Her går det i påskesau, påskevær og påskelam døgnet rundt.

Publisert: Publisert:
 • Pål Christensen
  Fotograf
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Disse hendene har gjort det hundrevis av ganger før. Nå gjør de det igjen. Griper varlig rundt den lille, glinsende skrotten som kommer til syne i kroppsåpningen, haler den forsiktig ut og legger lammet ved morens føtter.

Så slikker sauen sitt avkom. Da er det hennes. Ingen annen sauemor vil røre lammet.

Elin Schanche ser på den urgamle scenen, og slutter aldri å glede seg.

— Det er helt fantastisk å ta imot nytt liv. Iblant bruker jeg uforholdsmessig lang tid på å forsøke å redde et lam som ikke har livets rett. Følelsene beseirer økonomien og fornuften, sier hun.

Direktør

Elin Schanche er administrerende direktør i Stavangerregionen næringsutvikling. Nå, som i sine tidligere jobber, har hun to ukers permisjon om våren. Da driver hun håndfast næringsutvikling: Hjelper til når vordende mat blir født i sauefjøset på hennes egen Utstein gard, rett ved klosteret på Mosterøy.

I fødestua buler buken på snaut 200 søyer, eller sauer, som de kalles her. Snart skal dyrene kjenne at det gjør vondt der nede, fordi noen der inne begynner å få det travelt. Livet sprenger på i livmoren.

Bibelsk

Det stampes og brekes før vannet går og fødselen tar til. Men hva var det? Midt i en binge høres en underlig lyd, lik godmodig brumming fra en kjælesyk hund. Så skjer det noe lett bibelsk. Blant alle sine nesten 600 lammende får kjenner Elin Schanche dette ene.

 • Hun lager alltid slike lyder før hun skal føde, sier Schanche.

Dessverre synes deltidssauebonden at sauer er nokså dumme dyr. Ganske riktig ser de lite lure ut, med et blikk som ikke er til å bli klok på; grunt og uutgrunnelig på samme tid. Men fjesene i fjøset eier skjønnhet: Øynene har lange vipper, og munnpartiet spisser seg til et stivt smil, uten at vi skal tenke på missekonkurranser.

Personlighet

Det sauene mangler av vett, tar de igjen på personlighet, hevder Schanche. I morsevne finnes det like store individuelle forskjeller som hos mennesker. Det har hun lært gjennom årelangt virke i en av Rogalands største sauebesetninger. Livet er krevende. Lammet Schanche nettopp har hjulpet til verden, skal stå på egne bein etter en times tid, og drikke melk av moren. I bingen er det sammen med et lam fra en annen sau. Det tok Schanche fra moren før søya fikk slikk for seg.

 • Vi undersøker de drektige sauene med ultralyd, og ser hvor mange lam de bærer. En del føder trillinger og firlinger, men etter fødselen sørger vi for at alle sauer har to lam. Da får de små en spene hver, og er sikret tilstrekkelig næring, sier Schanche.

Følelser

Kom bare ikke og si at sauen mangler følelser. Når et lam dør etter å ha vært hos mamma en stund, og det fjernes, leter hun og roper etter det.

Men nå er det på tide å bevege seg til fornuftens og økonomiens rike, nemlig kontoret i et hjørne av fødestuesauefjøset. Der regjerer Jone Gudmestad, Elin Schanches ektemann og sauebonde på heltid.

I datamaskinen ligger avlslinjene og statistikkene sirlig ordnet. 170- 180 sauer blir inseminert av Gudmestads øvede hånd, mens resten av flokken er heldigsauer og får føle væren på kroppen. Drektighetstiden er 147 dager. Denne våren fødes det 1200- 1300 lam på Utstein.

Stordrift

Hva med sau som levebrød?

 • Vi driver stort og tjener lite, sier Gudmestad, før han tilføyer: Det har tatt seg litt opp i det siste. Likevel bærer han på en munter drøm om å være noe annet enn bonde: Vær om høsten, bjørn om vinteren og lærer om sommeren.

Elin Schanche trives med kontordrakt og næringsutvikling, men er glad hun har kjeledressen og sauefjøset attåt.

 • Her har jeg et fundament i livet. Å jobbe med mat gir mening, sier hun.

Og sjelden så vi vakrere føde: I en binge ligger to søskenlam tett sammen, kinn mot kinn. Representantene for norsk kvit sau kan røre en rød khmer. Men verden er usentimental. Noen må dø for at vi skal leve.

Om et halvt års tid havner de to lammene i den sorte gryte, med mindre de finner nåde for Gudmestads datamaskin og blir avlsdyr.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Privat leteaksjon ved Månafossen: Familien søker desperat etter livstegn

 2. Sandnes Ulf slo tilbake etter ydmykelsen med kruttsterk seier

 3. 382 milliarder kroner. Det er den nye prislappen på ferjefri E39

 4. National Oilwell Varco sier opp i Stavanger

 5. Brann i Kampensgata i Stavanger - en beboer uskadet

 6. SAS erstatter Boeing med fly som dette mellom Sola og Gardermoen