51,4 millioner er fortsatt borte etter Nokas-ranet. De siste sporene slutter her

15 år etter Nokas-ranet er fortsatt 51,4 millioner kroner sporløst borte.

På gården i bakgrunnen gjorde politiet og etterforsker Rune Sivertsen et siste forsøk på å spore opp ranspengene. Foto: Morten Uglum

 • Øyvind Nordli
Publisert: Publisert:

Rena/Oslo:

– Glem det!

På forhånd har vi ringt gårdeieren på Rena i Hedmark. Vi har spurt om det kan være mulig å ta noen bilder i låvebygningen. Svaret kan ikke mistolkes.

I 2011, mellom 6. april og 22. juli, oppholdt Anders Behring Breivik seg her. Terroristen forvandlet gårdsbruket til en bombefabrikk.

Noe mer ukjent er historien fra den samme gården fem år tidligere.

Fra hest til hasj

Rune Sivertsen står med begge bena på fylkesvei 535. Herfra kan han se ned til våningshuset og den røde låven. Etterforskeren og ranseksperten i Oslo politidistrikt har knapt vært på Rena siden høsten og vinteren 2006.

Den utflyttede trønderen hadde i to år nesten utelukkende jobbet med norgeshistoriens største ran.

På morgenen 5. april 2004 kom 11 maskerte og til dels tungt bevæpnede ranere unna med 57,4 millioner kroner fra tellesentralen til Nokas i Stavanger.

Da tre ransbiler ble påtent rett utenfor sentrum for å skjule spor, satt medhjelpere klare i ventende biler for å ta ranerne videre.

Siden vet «ingen» hvor pengene ble av. Kun rundt 6 millioner kroner av ransutbyttet er funnet.

Den dag i dag, 15 år senere, er fortsatt 51,4 millioner kroner sporløst forsvunnet.

Vinduet ranerne skulle ta seg gjennom og inn i lokalene til Nokas var ikke som «kjeks» slik Toska trodde, men av sikkerhetsglass. Etter 113 skudd ga ruten etter og de kom seg inn – godt etter sitt eget tidsskjema. Selskapet var bare noen uker unna flytting fra lokalene på Domkirkeplassen. Foto: Politiet

Politiet fikk seg en overraskelse

Men i desember 2006 trodde politiet de var på sporet av pengene.

– Vi hadde en mistanke om at Nokas-pengene kunne være gjemt her på gården, sier Sivertsen.

Den unge «oslomannen» som i oktober 2005 fikk innvilget bo- og driveplikt, hadde oppgitt at han skulle drive med avl av hester på gården, men politiet fattet mistanke.

Dokumentar fra 2014: Hva tenker de om hverandre i dag? Hvordan ble livet etter ranet? Og hvordan opplevde de egentlig den morgenen 5. april 2004? Vi har møtt tre ranere og tre rammede som sto mot hverandre under Nokas-ranet.

– Vi mente det kunne være bekjente av David Toska på gården, forteller Sivertsen.

Politiet hadde holdt bruket under oppsikt og spanet for å avdekke mulig mistenkelig aktivitet. I luften streifet helikoptre, og beredskapstroppen var klar. 6. desember 2006 aksjonerte politiet.

Dørene inn til gården ble åpnet, men politifolkene måtte nesten gni seg i øyene over hva som møtte dem.

– Vi fant ikke noen penger, men en gedigen hasjplantasje i oppstartsfasen, sier den erfarne politimannen.

Stoppet penger til videre etterforskning

Gårdeieren fikk i tre og et halvt års fengselsstraff, mens to andre fikk fengsel i to år og ni måneder. Hasjplantasjen ble stoppet. Det ble også jakten på Nokas-pengene.

Politiledelsen ville ikke lenger bruke penger på et ran som hadde kostet samfunnet over 300 millioner kroner bare i etterforskning og rettssaker.

– Burde politiet ha fortsatt å lete?

– Ja, det synes jeg, sier Sivertsen.

– Hvorfor?

– Vi hadde mange kjente mennesker som vi kunne ha ettergått. På et eller annet tidspunkt ville vi ha funnet spor av Nokas-pengene. Det er jeg fortsatt overbevist om.

Sivertsen sier at politiet totalt mener mellom 200 og 250 millioner kroner er savnet etter den norske ransbølgen i årene frem mot Nokas-ranet.

– Jeg har aldri hatt de 50 millionene

Er de gravd ned et sted? Murt inn i en vegg? Oppbevart i et lagerrom? Investert i annen kriminalitet? I narkotika? Omsatt i annen valuta? I dyre turer og høy sigarføring?

Teoriene har vært mange, men svarene få.

– Jeg har aldri hatt de 50 millioner kronene. Ikke har jeg brukt dem heller, sier Nokas-raneren Kjell Alrich Schumann til A-magasinet.

Denne seddelhaugen tilsvarer pengene som aldri er blitt funnet. 100-, 200-, 500- og 1000 kronesedler tilsvarende 51,4 millioner kroner. Seddelhaugen vokste seg nesten like stor som Aftenpostens journalist, Øyvind Nordli (187 cm høy). Bildet er tatt i tellesentralen til Nokas i Oslo. Foto: Morten Uglum

David Toska, hjernen bak Nokas-ranet, vil fortsatt ikke snakke med mediene, opplyser hans advokat. I juni i fjor meldte TV 2 at han var prøveløslatt for aller først gang. Også de aller fleste andre ranerne er nå ute av fengsel.

Under rettssaken sa Toska i 2005 at han ikke ante hvor pengene var blitt av. 43-åringen bedyret at han ville komme ut av fengselet blakk.

Ifølge boken Dødsranet fra 2010, skal en anonym kilde i Toskas nettverk ha fortalt at 10–15 millioner kroner ligger skjult i et depot på Østlandet. Pengene skal være pakket ned i kasser.

I boken hevdes det at alle som var involvert i Nokas-ranet, i utgangspunktet skulle få 6 prosent av utbytte, det vil si drøyt 3 millioner kroner hver.

Tror pengene er investert i annen kriminalitet

Politimannen Rune Sivertsen tror ikke lenger pengene eksisterer i kontanter.

Derfor er sjansene også minimale for at de blir funnet.

– Jeg tror pengene er investert i hvitt eller svart og at noen sitter og forvalter store pengesummer i dag.

– Tenker du på noen konkrete navn?

– Jeg bruker ordet miljø. De er ikke brukt opp, men trolig investert i noe – som narkotika. Vi vet at da Toska ble arrestert ett år etter ranet, var det narkotikaleveranser på gang («Wonderboysaken»). Jeg føler meg rimelig sikker på at miljøet har investert pengene i fremtiden sin.

Johnny Brenna, tidligere spaner i Oslo-politiet, tror det meste av pengene i dag er borte.

– De er investert i annen type virksomhet, samtidig som det kostet å være på rømmen og ha et godt liv. Det vil overraske meg veldig hvis det ligger noen millioner nedgravd et sted, sier Brenna, som i dag er spesialkonsulent i Oslo kommune.

 1. Ransutbyttet besto hovedsakelig av 200-lapper, og mange av dem lå strødd rundt i lokalet. I dag er disse sedlene byttet ut med nyere sedler. Å omsatte Nokas-pengene i dag er derfor vanskelig. Foto: Politiet

 2. Politiets operative uteleder, Arne Sigve Klungland, ble drept under ranet av Nokas. Foto: Erlend Aas, Scanpix

Disse pengene er funnet

If Skadeforsikring krever i dag inn penger for å dekke selskapets eget tap. Nokas var forsikret hos If Skadeforsikring og mottok et beløp pålydende ransutbyttet.

Kun snaut 6 millioner kroner av ransutbyttet er funnet. Politiet gjorde to beslag hos personer i nettverket til ranerne: I 2005 ble 2 millioner kroner funnet, mens året etter ble 3,6 millioner kroner oppdaget i en ryggsekk hos en 30-åring. Analyser viste at sedlene hadde glasstøv fra Nokas’ tellesentral i Stavanger.
I tillegg er det inngått forlik mellom Nokas og selskapet med vekteren som ga informasjon til ranslaget om Nokas-bygget. Vekterselskapet betalte 15 millioner kroner. Det betyr at hovedkravet mot ranerne er på 36 millioner kroner – pluss renter for manglende innbetaling.

David Toska og de andre ranerne ble godt passet på under rettssaken i 2007. Foto: Hans O. Torgersen

Får jevnlig millionkrav i posten

I høyesterettsdommen fra 2007 ble de 12 domfelte fra Nokas-ranet pålagt solidarisk å betale tilbake de savnede pengene på 51,4 millioner kroner.

Hvert kvartal siden har de mottatt en giroblankett utstedt fra kreditthåndteringsselskapet Lindorff på vegne av If Skadeforsikring.

Sum å betale for hver enkelt: pluss/minus 50 millioner kroner.

Betalingsfrist for hver enkelt: 14 dager.

– Vi vet jo det at disse pengene ikke kommer inn sånn uten videre, sier Jon Berge, kommunikasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

Tilsammen har de fått inn mellom 600.000 og 700.000 kroner.

Flere av ranerne har kontaktet forsikringsselskapet direkte eller via advokat for å inngå betalingsavtaler. De har ikke fått medhold.

– Å oppheve beløpene vil være feil. Vi må forholde oss til høyesterettsdommen. Og jeg minner av og til om det som skjedde. Alle de traumatiserte i tellesentralen og livet de tok. Pengekravene sees i lys av hendelsen, mener Berge.

Klarer ikke betale tilbake

Kjell Alrich Schumann trener travhester på Finnskogen etter at han slapp ut fra fengsel. Foto: Geir Olsen, Scanpix

På brorens gård dypt inne på Finnskogen bor Kjell Alrich Schumann. 52-åringen har sonet forvaringsdommen på 16 år for ranet og drapet på politimannen Arne Sigve Klungland. Etter ti år i fengsel ble han prøveløslatt i 2014. I dag lever han nærmest uten restriksjoner, men slipper ikke unna gjeldskravet, som er på 52.300.000 kroner. 16 millioner er renter på grunn av manglende betaling.

– Har du betalt ned noe i det hele tatt?

– Det er det ikke hensiktsmessig å gjøre, sier Schumann, som ifølge ligningstallene for 2017 hadde en inntekt på 70.997 kroner.

– Hvorfor ikke?

– Hva skal jeg betale med? Slik jeg ser det, vil jeg aldri kunne klare å betale ned en slik sum. Hvis jeg hadde tjent en helt vanlig årslønn og hadde betalt veldig mye på gjeldskravet, ville jeg likevel ikke klart å forhindre at gjelden passerte 50 millioner kroner.

Uavklart økonomisk

Schumann mener han blir stående i en uavklart livssituasjon på grunn av pengekravet. Han vil ikke kunne kjøpe seg noe, og han vil aldri kunne bli en vanlig lønnsmottager, mener han. Søknadene om gjeldsordning er blankt avslått. Det vil kunne virke «støtende for andre skyldnere eller samfunnet for øvrig», mener domstolene.

– Jeg vil forsøke å reise meg igjen etter å ha vært ute i et uføre. I stedet blir jeg symbolet på alt som kan gå galt.

– Gjør ikke gjeldskravene inntrykk på deg?

– Nei. Du må huske at jeg har levd med dette siden høyesterettsdommen i 2007. Kravene er ikke realistiske, kun noe distansert, men ivrigheten og pågåenheten har overrasket meg. Det er akkurat som om det er en parkeringsbot på 700 kroner som skal inndrives.

Kjell Alrich Schumann og hans forsvarer, Morten Furuholmen, snakket med mediene under Nokas-saken i Stavanger tingrett 2005. Foto: Alf Ove Hansen, Scanpix

På familiestedet der han vokste opp, driver Schumann med travhester. Han trener seks hester og driver med avl. Schumann sier at livet «går seg til», og at han på Finnskogen er «mer Kjell Alrich Schumann enn Nokas-raneren».

– Men pengene fra ranet ...

– ... har ikke jeg hatt noe med å gjøre, for å si det sånn. De ble sikkert fordelt, og det er mange mennesker rundt det der, men dette har jeg ikke hatt noe med å gjøre. Pengene skal være forsvunnet, og da er det surrealistisk at jeg må betale 50 millioner kroner.

I Nokas-lokalene er det i dag mat over tre etasjer. Ostehuset har flyttet inn med restaurant, kafé og butikk. Foto: Tom Helge Sørensen

I lokalene der Nokas holdt til har fortsatt synlige skuddmerker fra ranet for 15 år siden. Her i kjelleren ved heisen. Foto: Tom Helge Sørensen

Stengt på grunn av ...

Da det smalt om morgen 5. april 2005, satt han i sjette etasje på Stavanger universitetssykehus, der datteren var innlagt. Men kort tid etterpå var Bjørn Kåre Dahl, politioverbetjent i Sør-Vest politidistrikt, på jobb. Og sto overfor et ran der de hadde mistet en nær kollega.

– Bedrifter hadde satt en lapp på døren om at «Stengt på grunn av ...», sier han.

I stedet måtte de samle styrken, gå i gang med jobben, men ikke alle klarte det. Noen var i sjokktilstand.

– De måtte rett og slett ta en pause, men da vi kom i gang for fullt, var vi opp mot 150 etterforskere i perioder.

Frem til 2008 jobbet Bjørn Kåre Dahl heltid med Nokas-ranet. Han satt i ledelsen av etterforskningen, men gikk etter hvert over i en annen avdeling. Samtidig flatet ransbølgen ut etter at Nokas-ranerne ble fengslet i tur og orden.

* * *

Utvendig er ikke bygget til å ta feil av, men innvending er det knapt mulig å kjenne seg igjen. 15 år etter Nokas-ranet har Ostehuset inntatt Norges Banks vernede bygg på Domkirkeplassen. Butikk, kafé og restaurant har visket bort nesten alt fra norgeshistoriens største ran. Helt til du kommer ned i kjelleren. Ved en heisdør i blank metall.

Der er fortsatt et kulemerke synlig.

Kilde: Lovdata, Stavanger Aftenblad

Publisert:

Nokas-saken

 1. 15 år etter Nokas-ranet er 51,4 millioner kroner fortsatt søkk borte. De siste sporene slutter her.

 2. Nokas-Schumann dømt på nytt

 3. Retten skal igjen vurdere Betew-forvaring

 4. Schumann: – Nokas-utbyttet blir aldri tilbakebetalt

 5. –Jeg har rotet bort Nokas-pengene

 6. «Shane» (3) og «Trisha» (7) ble solgt på nett av sin egen mor til en norsk lokalpolitiker

Mest lest

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 1. Nokas-saken
 2. Nokas
 3. Stavanger
 4. Krim
 5. Sør-Vest politidistrikt