Stor oversikt: Her er de lokale gårdsutsalgene

Frister det med frukt, bær, grønnsaker, kjøtt, egg, ost, sjokolade, sopp, saft og sider - rett fra produsenten? I vårt distrikt finnes et mangfold av gårdsutsalg, og det dukker stadig opp flere. Her er vår oversikt.

Publisert: Publisert:
– Det å møte forbrukerne er alfa og omega. Det er kjekt, for da vet du at de har lyst å komme til deg, sier June Dahlskaas, som driver Lysefjorden Sjokolade. Her er hun sammen med samboeren Fredrik Gaare Jansen.

I juni åpnet Slettå gårdsutsalg i Randaberg. Vadland gardsutsalg i Hå åpnet i juli. Jerseymeieriet i Time åpner i oktober. Krogedal gårdsdrift i Sandnes åpner nytt utsalg i høst. Det siste året har det også vært flere nyåpninger.

– Vi ser en tendens til en økning i gårdsutsalg, sier Olav Tegle, finansieringsrådgiver i Innovasjon Norge.

Tegle opplever at flere ber om støtte til utsalg. Bønder og småbrukere ser etter alternative måter å øke omsetningen eller opprettholde den. Gjennom gårdsutsalg kan de selge produktene direkte til forbrukeren.

Samarbeid framfor konkurranse

Marit Epletveit, leder i Rogaland Bondelag, har også inntrykk av at det stadig kommer til nye gårdsutsalg. Det får fram mangfoldet i landbruket.

– Det har vært nokså streng økonomi på de ordinære produksjonene i landbruket de siste årene. Mange bønder ser derfor etter nye muligheter for hverdagen og økonomien på gården. Folk er ofte villige til å betale litt ekstra for lokale varer, sier hun.

Epletveit sier at det foreløpig ikke er så mange gårdsutsalg at det blir et problem.

– Vi har en stor befolkning i regionen. Men dersom naboen din åpner et utsalg, trenger ikke du også å starte opp. Det kan bli for tett. Man må ha avstand, og gjøre hverandre gode.

Se kart med oversikt over lokale gårdsutsalg:

Les hele saken med abonnement