Professor Frode Thuen: Hun har fått kalde føtter

De skal snart gifte seg, men nå lurer hun på om han er den rette likevel. Hun har jo aldri vært stormforelsket i ham.

Publisert: Publisert:

Jeg er en kvinne i etableringsfasen, som i utgangspunktet skal gifte meg neste år. Forloveden min og jeg møttes i studietiden, og hittil har jeg tenkt på bryllupet kun som en formalisering av noe selvsagt: Nå blir det meg og ham. Men det forestående bryllupet har fått meg til å tenke: Er han virkelig livspartneren min?

Forholdet har fungert godt fordi vi er bestevenner. Det er et likestilt og trygt forhold som gir meg mye frihet. Vi krangler lite, vi har sex og iblant god sex. Han kan bli en glimrende far, og går godt overens med familien. Men nå har det gått opp for meg at jeg aldri egentlig har vært stormforelsket i ham.

Jeg har en typisk åpen og lettsjarmert personlighet, jeg har ofte et godt øye til en eller annen kollega og fantaserer ofte om andre menn. Sånn har det alltid vært: Småforelskelsene kommer og går, mens jeg holder meg i skinnet.

  • Les Frode Thuens svar lenger ned:

Men nå (uff! ett år før bryllupet!) er jeg blitt skikkelig forelsket i en annen. Samtidig som det ville vært idiotisk å forlate noe trygt og velfungerende for å la seg rive med av begjær, klarer jeg ikke å la være å tenke at denne forelskelsen peker på at noe skurrer i forholdet til forloveden min. Jeg er redd jeg skal utvikle forakt for ham, siden det ikke ligger en forelskelse i bunnen.

I samfunnet blir vi stadig minnet på hvor suveren den romantiske kjærligheten er. Dermed spør jeg deg om noe jeg tror mange lurer på: Hvor viktig er den innledende stormforelskelsen for at et forhold skal vare? Bør jeg dra i nødbremsen, eller skal jeg velge fornuftig og trygt?

Psykolog Frode Thuen svarer:

Les hele saken med abonnement