Nå begynner det andre livet. Dette er vinen du trenger til sommerdagene

Når var sist du gjorde ingenting? Her er smakene som kler late dager i parken.

Foto: Katinka Hustad

  • Ingvild Tennfjord
    Aftenpostens vinspaltist
Publisert: Publisert:
  • Se Ingvild Tennfjords vinanbefalinger lenger ned i saken

Endelig! En stund kjentes det som om vi aldri skulle komme frem til denne dagen. Først måtte vi brøyte oss gjennom en vegg av aktiviteter og avslutninger, konserter og innleveringer. Men i dag er det siste skoledag.

Nå begynner det andre livet. Jeg har pakket en bulende piknikkurv. Planen er at jeg skal hente jublende unger, og mens vi ruller mot nærmeste park, skal vi sveive ned vinduene og skru Alice Cooper og låten «Schools out» på full guffe.

Late dager

Husker du egentlig hvordan det kjentes å ha blanke dager i kalenderen? Ikke planlegge, bare være? Kanskje er det vanskelig å komme ned i tempo i starten. Riste av seg den instrumentelle tankegangen, der alt skal ha et konkret mål, et sluttresultat.

Men bare det å sløse med tid, har en egenverdi. Myse mot solen. Skru av telefonen. Her er vinene du kan pakke med deg hvis du planlegger å tilbringe ettermiddagen i parken, du også.

De aller fleste står klare i polhyllen. Det er ikke tilfeldig at flere av dem har skrukork  eller har andre enkle åpnemekanismer som ikke krever at du husket vinopptrekker. Hyggelig priset er de også. La oss ta en kikk på hva jeg har funnet til deg.

Til forskjellig bruk

Cecilia er en musserende vin fra New Zealand, laget på samme metode som Champagne. Det gir en behagelig duft av bakverk. En liten ekstradimensjon for å pirre de slitne sansene dine. Nå har de satt ned prisen også, som gjør den til et enda bedre kjøp.

Kanskje er det like greit å kjøpe en boks hvitvin først som sist. Fynbos kommer fra Sør- Afrika og er laget på druen chenin blanc. Den er så anvendelig fordi den kan lages i mange ulike stiler. Akkurat det gjør den også litt vanskelig å favne. Den mangler liksom en tydelig, kommersiell identitet.

Da blir det enklere for deg å gjenkjenne og velge den blant konkurrentene. Nå vil jeg riste av meg den instrumentelle tankegangen. Chenin blanc kan ikke oppsummeres i en salgspitch. Men den er deilig. Duvende. Sommerfin. Vinen dufter av blomster og har en renhet i smaken jeg verdsetter.

De sier ferske reker kommer til å bli dyre i år. Da er det greit om du kan spare litt inn på utgiftene til vin. Hva sier du til en underpriset riesling, som har akkurat den sitronfriskheten i ettersmaken som kler reker? For deg som elsker Frankrike, har jeg funnet en annen lekker hvitvin. Kunne kostet betydelig mer og fremdeles vært et godt kjøp.

Vin i plast

Flere av dere begynner å bli komfortable med de lette plastflaskene. Det handler mest om tilvenning, ikke sant? PET-forpakning er supert når du skal bære med deg en flaske som skal konsumeres innen relativt kort tid.

Ukens utvalgte rødvin er i tillegg en halvflaske. Akkurat hva du trenger når du vil ha en sommerlett smak uten å drikke for mye. Husk også å ta en kikk på alkoholfri-hyllen når du først er på Vinmonopolet. Der finner du flere herlige, alkoholfrie bobler med smak av eple eller hylleblomst. Det kan jo hende at spesielt noen skolebarn trenger en følelse av fest og jublende glede akkurat i dag.

Jeg tar på meg solbrillene og fikler med volumknappen på bilstereoen. Alice Coopers rustne stemme dunker i vinduene.

Ingvild Tennfjords vinanbefalinger:

Cecilia Brut NV, New Zealand

Pris: 149,90 kr.

Varenr. 8348101. Basis, polkat. 2

Terningkast 5

Da Cecilia ble lansert, kostet den
25 kroner mer, og jeg syntes den var et svært godt kjøp allerede da. Smaken er saftig, fruktig og rund. Feststemning til hyggelig pris, og garantert noe ingen i vennegjengen har skjenket før.

Fynbos Chenin Blanc, Sør-Afrika

Pris: 379,90 kr.

Varenr. 7405306. Bestilling, inne på ... pol.

Terningkast 5

Nylig smakte jeg denne sørafrikanske hvitvinen igjen og ble minnet på hvorfor jeg likte den så godt første gangen.
Blomstrende duft, med en ren og fyldig munnfølelse. Liker at smaken av fersken er tydelig, uten å vokse eller svulme. Fin!

Monograph Rosé, Hellas

Pris: 145 kr.

Varenr. 10997901. Bestilling, inne på 17 pol.

Terningkast 6

Oi, dette er så lett å drikke! Rosévin fra Hellas som dufter av jordbær. Men så forandrer smaken seg underveis. I ettersmaken kjennes en smak som minner meg om hav og sjø. Lekker.

La Falaise Blanche Chardonnay, Frankrike

Pris: 119,90 kr.

Varenr. 7720801. Basis, polkat. 5

Terningkast 6

Fedmeanslag, kaller vi det. Den litt feite, lett oljede følelsen som møter tunge­spissen når du tar første slurk av
denne. Raus smak av fersken, med en krisp og herlig avslutning. Svært hyggelig priset.

Wageck Kalkstein Riesling Trocken, Tyskland

Pris: 124,90 kr.

Varenr. 7638501. Basis, polkat.

Terningkast 5

La oss holde oss til de rimelige vinene litt til. Wageck Kalkstein innfrir virkelig. Henger godt sammen gjennom hele smakskurven. Dufter mye, av fersken og hvite blomster. Men den bikker aldri. Kjennes bare raus.

D`Ágly Blend #2 Cotes Catalanes, Frankrike

Pris: 72,90 kr.

Varenr. 8133902. Basis, polkat. 6

Terningkast 5

Er ikke denne søt? Halvflaske med lettdrikkelig sommerrødvin som ikke krever noe av deg. Jeg liker den myke munnfølelsen og autentiske smaken av bær.

Publisert:

Mest lest

  1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

  2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

  3. Følg med på nyttår rundt i distriktet på våre webkameraer

  4. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

  1. Vin
  2. Ingvild Tennfjord