Foreldrekoden: Vanjas (4) tvangstanker styrer familien: «Er det noen som jobber med å hjelpe sånne som meg?»

Fireåringen har tvangstanker. Det setter hele familien på store prøver.

Publisert: Publisert:

Vanja er en fire år gammel jente som har veldig bestemte oppfatninger om hvordan ting skal være. Klær, aktiviteter, rekkefølgen på ting – alt må være nøyaktig slik som hun forventer det. Hun trenger også hele tiden å få bekreftelser fra foreldrene på at alt er som det skal.

Mor og far blir helt utslitt av å prøve å holde henne fornøyd. For det minste feiltrinn fra deres side, og Vanja kan få total kollaps.

Mor: Vanja har alltid hatt mye vilje. Før kom det ofte til uttrykk i at hun ble frustrert når vi ville hjelpe henne med ting. Da måtte hun begynne helt på nytt og gjøre alt om igjen på sin måte. I høst begynte hun i ny barnehage der alt var nytt og hun ikke kjente de voksne, og nå har dette med tvangen eskalert igjen. Alt som har med klærne å gjøre, som sømmen på strømpebuksen, må hun ha på en spesiell måte. I barnehagen har hun et bestemt mønster rundt det å ta skoene av og på, som også må være en slags tvangsvariant. Og hver gang hun har vært på do, har hun en fast frase: «Har jeg papir i rumpa?»

Far: Hun søker tryggheten i det systematiske.

Les hele saken med abonnement