Tid for filipine

Lykken er en julenøtt med to kjerner; da kan du spille filipine.

Publisert: Publisert:

Foto: colourbox

  • Kari Arnøy
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Framgangsmåten er som følger: Knekk nøtter helt til du finner en med to kjerner.

Når du har to kjerner fra samme nøtt må du finne en å spille med.

Dere blir enige om hva som skal være premie for den som vinner. For eksempel en sjokolade, en halvtimes ryggkløing eller sydentur. Alt kan være premie; dere må bare være enige.

Det er også mulig å ha ulike premier. For eksempel hvis mor vinner, må tenåringen rydde rommet — hvis tenåringen vinner blir det gratis kino.

Hvis du er riktig heldig kan du få glede av en premie uten å ha deltatt i selve spillet. For eksempel hvis mor og far spiller om hvor årets ferie skal være. (Mor vil til Paris, mens far vil på fjellet.)

Men tilbake til spillet: Når dere er enige om premien, må dere bli enige om fristen. Det kan være hvilket som helst tidspunkt på hvilken som helst dag.

For eksempel påskeaften klokken åtte om kvelden. Eller 17. mai. Eller i overimorgen.

Så spiser dere hver deres del av tvillingnøtten, og den som først sier filipine til den andre når fristen har gått ut vinner.

Filipine kommer fra Tyskland og gikk veien om Frankrike og Danmark før den kom til Norge.

Folklorist Ann Helene Skjelbred ved Norsk Folkemuseum viser til danske Iørn Piø, som holdt til ved folkeminnesamlingen i København. Han skriver at filipine neppe er stort eldre enn fra begynnelsen av forrige århundre, og i den sammenhengen er forrige århundre 1800-tallet.

– Forferdelig mange av juleskikkene våre kom på 1800-tallet. Fra kontinentet, med overklassen. I våre dager bestemmer markedet hva vi skal få av nye skikker, sier Ann Helen Skjelbred.

Så da er det bare å finne fram nøtter og nøtteknekker. Og husk å ikke bruke altfor mye makt når du knekker nøttene. Det er ikke filipine når en nøtt er delt i to.

Og hvis det er noen som tror at det ikke heter filipine, men heller pilifine. Ja, så er de ikke alene...

Foto: Colourbox

Publisert: