Den første Hoka-modellen ville «ingen» i Norge ha.
Ni år senere er joggeskoene overalt.
Mye skyldes denne mannen.

I 2012 kunne Calle Nordberg miste huset. Nå selger firmaet hans joggesko for nesten en kvart milliard.

Johannes Høsflot Klæbo har dem. Tannleger og parkeringsvakter har dem. Anne B. Ragde hadde dem på Kåss til kvelds. Moteløver har dem (i leopard). En fastlege nevnte at 25 prosent av hans kvinnelige pasienter under 50 år, har dem. Bestefar har dem. Hvorfor er skoene med den tykke, markante sålen (de minner om en blanding av smågodtbitene Melon Fizz og Sure føtter) overalt? Mye skyldes en mann som for ni år siden måtte be banken om hjelp.

Men først skal vi til enden av en parkeringsplass, rett ved skogen. Der står fire lettbeinte personer og tripper. Regnet lager små bobler i sølepyttene på bakken. Ola Korbøl åpner bagasjerommet på bilen og løfter ut en eske.

– Noen ganger føles det som om jeg driver med atomvåpen, sier han til de andre.

Da han åpner esken, nærmest lyser de opp: et par knall oransje Hoka-løpesko. Disse kommer ikke i salg før neste år. Og på Hoka-hovedkontoret i California liker de ikke at nyheter blir kjent før de bestemmer det, ifølge Korbøl. Som prøver seg likevel. Han har ansvaret for å følge opp menneskene de samarbeider med, som er levende reklameplakater for Hoka (han kaller dem ambassadører).

Les hele saken med abonnement