Matskolen: Fishy

Ingenting løfter kjøttsmaken så mye som gammel fisk.

Publisert: Publisert:

De gamle romerne visste det. Grekerne lenge før dem igjen. I Kina var de også godt kjent med trikset. Jeg snakker om den fantastiske allroundsausen man kan få av å fermentere fisk. Den dype ubestemmelige smaken som kan minne om soyasaus, og som kan brukes til nesten alt.

I antikken laget man garum ved Middelhavet. Det var en saus laget av fiskeavskjær og blod, som resulterte i en mørk tykk saus som minnet om en blanding av Maggi og soyasaus.

I Kina laget man en fermentert blanding av soyabønner og fisk. Senere rendyrket man fermentert soya til miso-lignende produkter og soyasaus. Fermentert fisk ble forløperen til fiskesausen vi finner i asiatiske butikker i dag.

  • Les Henrik J. Henriksens oppskrifter lenger nede i saken.

Les hele saken med abonnement