Brasiliansk politi henla Reidar-saken uten å varsle norske kolleger

Brasiliansk politi har for lengst henlagt Reidar Edvin Sandanger-saken. Etter å ha pratet med den norske sjømannens eks-samboer i nærheten av millionbyen Recife, mener det føderale politiet i Brasil at nordmannen like gjerne kan ha forsvunnet i et annet land.

Selv om Reidar Edvin Sandanger selv oppga at han var i Brasil på den tiden han forsvant, og til tross for at han ikke er registrert med utreise fra landet, hevder en talsmann for det føderale politiet i delstaten Pernambuco at Sauda-mannen kan ha forsvunnet i et annet land. Her med sin brasilianske eks-samboer «Paula» (t.v), deres felles datter «Adele» og stedatteren «Ana Lucila», som «Paula» hadde før hun møtte Reidar.
 • Hans Petter Aass
  Journalist
 • Rune Vandvik
  Journalist
 • Elisabeth Risa
  Journalist
Publisert: Publisert:

Den oppsiktsvekkende opplysningen fremgår av en melding talsmann Giovani Santoro ved det føderale politiet i delstaten Pernambuco, der Recife er hovedstad, har sendt til Aftenbladet.


«Man vet ikke om han forsvant på brasiliansk eller utenlandsk territorium. Dette faktum har også blitt videreformidlet til familien i Norge gjennom Interpol, og vi har ikke noe mer å gjøre i forbindelse med den saken. Derfor er den blitt henlagt. Faktum er at det ikke finnes flere indisier på at han befinner seg i Brasil.», skriver Santoro.

At brasilianske myndigheter mener Reidar Edvin Sandanger kan ha forsvunnet i et annet land, er ifølge dokumentene Aftenbladet har hatt tilgang til aldri formidlet til norsk politi. Heller ikke hans pårørende i Norge har hørt dette tidligere.

– Vi videreformidler all informasjon vi får via Interpol uavkortet til aktuelt politidistrikt. I denne konkrete saken kan vi opplyse om at Kripos per dags dato ikke har mottatt ytterligere informasjon fra brasiliansk politi om at savnet-saken er henlagt, opplyste fungerende seksjonsleder Stein Annar Hansen ved Kripos’ Seksjon for Interpol og Europol til Aftenbladet i slutten av juli 2020.

Aftenbladet er i besittelse av et dokument fra det føderale politiet i Brasil som viser at saken senest ble henlagt i november 2017.

Ikke informert om henleggelse

Politiinspektør Thomas Utne-Pettersen i Sør-Vest politidistrikt, som er en av påtalejuristene som har hatt ansvar for norsk politis håndtering av forsvinningen til Reidar Edvin Sandanger, bekrefter at han trodde savnet-saken fortsatt var åpen - altså aktiv - i Brasil.

– Jeg har fått forståelsen av at det fortsatt er en åpen sak der nede, sier Utne-Pettersen.

Gjennom Interpol-systemet har myndighetene i Brasil tidligere meldt at Reidar Edvin Sandanger kom til flyplassen i Fortaleza 24. oktober 2013. Da kom han fra Kapp Verde. Han er senere verken registrert inn eller ut av Brasil igjen.

Den norske sjømannen fortalte også selv til familie og venner at han fortsatt var i Brasil helt til han plutselig forsvant rundt årsskiftet 2013-2014. Den samme opplysningen ga han i en melding til ligningsmyndighetene datert 10. desember 2013. Siste sikre livstegn fra Sandanger er en mail til hans kontakt i Sparebanken Vest datert 2. januar 2014. Også i kontakten med banken like før han ble borte fortalte han at han fortsatt var i Brasil.

LES OGSÅ:

Les også

Norsk politi frykter at Sauda-mannen kan ha blitt myrdet. Likevel har de aldri bedt om hjelp til å etter­forske saken

Reidar Edvin Sandanger ble sporløst borte i Brasil for mer enn seks år siden.

Reidar Edvin Sandanger hadde etter et flere år langt forhold med en brasiliansk kvinne fått en datter i Recife. Nordmannen hadde fortalt flere venner og familiemedlemmer at dette forholdet var over før han dro tilbake til Brasil fra Kapp Verde i oktober 2013.

Ifølge talsmann Giovani Santoro ved det føderale politiet i delstaten Pernambuco kan Reidar Edvin Sandanger like gjerne ha forsvunnet i et annet land.

I meldingen til Aftenbladet skriver talsmann Giovani Santoro i det føderale politiet at de har pratet med Sandangers tidligere samboer.

«Og han har ikke latt høre mer fra seg, ikke engang til sin egen familie her i Brasil», skriver Santoro.

Videreformidlet ikke mistanke

Norsk politi mener det er mest sannsynlig at Reidar ble utsatt for en alvorlig, straffbar handling, men denne opplysningen ble aldri videreformidlet til kollegene i Brasil.

Tilsynelatende mener det føderale politiet i Pernambuco at forklaringen til den brasilianske kvinnen er troverdig.

Reidar Edvin Sandanger er meldt savnet gjennom det internasjonale politisamarbeidet Interpol.

Ifølge meldinger som Interpol i Brasil sendte til Interpol Norge etter at Reidar Sandanger ble internasjonalt etterlyst, oppga den brasilianske kvinnen at nordmannen levde i beste velgående så sent som i slutten av mars 2014. 

Hun bekreftet overfor de brasilianske tjenestemennene at det var slutt mellom henne og Reidar, men at han regelmessig kom hjem til henne for å besøke sin datter. Den brasilianske kvinnen fortalte også at Sandanger ikke lenger ønsket kontakt med familien i Norge.

Men da det føderale politiet kontaktet henne igjen noen uker senere, oppga også eks-samboeren at Reidar var forsvunnet, ifølge Interpol-dokumentene.

Gir ikke innsyn

Aftenbladet har forsøkt å stille det føderale politiet flere spørsmål rundt etterforskningen av Sandanger-saken, men ifølge talsmann Giovani Santoro vil ikke etaten gi ytterligere kommentarer. Ifølge talsmannen er det heller ikke mulig for Aftenbladet å få innsyn i etterforskningsdokumentene fra Brasil.

Reidars Sandangers eks-samboer var den personen i Brasil norske polititjenestemenn var mest interesserte i å få avhørt. Dette ble det imidlertid aldri noe av fordi statsadvokat Oddbjørn Søreide ved Statsadvokatembetene i Rogaland stanset to begjæringer om etterforskningsbistand fra brasiliansk politi i Sandanger-saken.

Da Reidar Edvin Sandanger i 2017 ble formelt erklært død av Oslo forhørsrett, skrev dommeren i saken at eks-samboeren i tiden etter at Reidar forsvant oppførte seg «påfallende».

Også Reidar Edvin Sandangers familie i Norge har reagert på opplysningene de har fått av den brasilianske kvinnen.

Nekter

Overfor Aftenbladet nekter Reidar Edvin Sandangers tidligere samboer for at hun har noe med nordmannens forsvinning å gjøre.

Da Aftenbladet oppsøkte henne i Brasil i oktober 2019 hentet hun selv frem Sandangers pass, bankkort og kodebrikke. Hun fortalte at nordmannen hadde lagt igjen alle sine dokumenter hos henne mens han selv var på en ukes reise til en nabolandsby.

Et av spørsmålene det føderale politiets talsmann ikke ønsker å svare på, er om Reidar Edvin Sandangers forsvinning noen gang ble etterforsket som en mulig kriminalsak. I Norge håndterte politiet savnet-meldingen utelukkende som en undersøkelsessak, noe som førte til at det ikke ble iverksatt drapsetterforskning - til tross for at norske polititjenestemenn frykter at nordmannen ble drept i Brasil.

Dette dokumentet fra det føderale politiet i Brasil henla Reidars forsvinning senest i november 2017.

Aftenbladet har vært i kontakt med det lokale politiet i både Recife og Camaragibe, som er byen i området Stor-Recife der nordmannen og hans brasilianske familie bodde. Ingen polititjenestemenn ved noen av de lokale politistasjonene har noensinne hatt befatning med Reidar Edvin Sandangers forsvinning.

UD ikke involvert

Det føderale politiets talsmann Giovani Santoro hevder i sin skriftlige melding til Aftenbladet at tjenestemenn i Brasil hadde fått opplysninger fra en norsk utenriksstasjon i Rio de Janeiro om at også politiet i Norge har henlagt saken. Dette avviser det norske utenriksdepartementet.

«Når en norsk borger er savnet i utlandet, er det en politisak som går via ordinære politikanaler. Generalkonsulatet i Rio har ikke vært involvert i saken i Brasil, og spørsmål må rettes til politiet», skriver kommunikasjonskontakt og rådgiver for utenriksministeren, Guri Solberg, til Aftenbladet.

Ingenting i dokumentasjonen Aftenbladet har sett tyder på at norsk politi har varslet kollegene i Brasil om at de henla Reidars sak i 2016.

Publisert:

SAVNET

 1. Akkurat nå er dette Norges mest populære podkast – hør den her

 2. Blomsterparken er vakker. Men i en annen del av grav­plassen ligger de som ingen visste hvem var

 3. Det mystiske brevet

 4. Reidar fikk et nødlån. Men samme dag ble pengene fra Norge videre­ført til en brasili­ansk kvinne med et navn som ikke eksisterer

 5. Fredag kommer to nye Savnet-episoder: – Overraskende vending

 6. Finn E. Våga om puben Reidar drev: – Manilla er den eneste puben jeg har vært med å bære fulle gjester inn

 1. SAVNET
 2. Brasil
 3. Savnet-podkast

Mest lest

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil